Monday, January 28, 2013

AdaStyleLah: Espadrilles Merah!

Salam u ols...

CB rasa kan ini adalah entri ketiga untuk segmen AdaStyleLah. Yang dulu pasal tali pinggang dan boat shoes, lepas tu beberapa kali cuba nak buat lagi tapi dah tak mampu. Seriously, CB tak tipu taw... Kalau tipu, sila sebat dengan menggunakan tali pinggang kulit. Whoaa... sangat bondage. I like. Oppss..

Sarungkanlah CB dengan korset BDSM inniew... 

CB betul-betul telah mencoba.  Masa tu berlakunya satu peristiwa penting dalam hidup CB. Bukan.... bukan menimang cahaya mata ya. Tapi sesuatu yang menjadi "titik perubahan" (tuuu diahhh ayat bombastik... rujuk Kamus Dewan Bahasa katanya) dalam hidup CB. Nanti kalau ada masa lapang (walaupun dah berlambak sekarang ni) dan kerajinan (yang tak berapa nak melambak), CB update pasal perihal tersebut enchew okay.

OK, espadrilles. CB start pakai benda alah ni sejak tahun 2008 lagi. (tuuu diahh... Nak cakap dia advance lah tuuu), tapi benda ni mula popular sejak pertengahan tahun lepas di Malaysia (apa lambat benor "knowledge transfer" ni?). Apa kebendanya espardilles ni sebenarnya? Sila tengok gambar di bawah ini u olsss. Kasut jenis ni dah berabad-abad lamanya wujud u ols.. cuma kebelakangan ni je muncul kembali. Mungkin orang dah bosan dengan busana mewah dan kaku macam coach, versace dan sebagainya. *matiklahh carut high fashion as kaku.

Sebelah jiwa espardilles dari Lacoste.

Kenal? Mesti kenal punya. Cuma CB tatau apakah nama benda alah ni di Malaysia. Espardilles CB adalah sama seperti gambar di atas (tetap nak tunjuk ada logo buaya kaann). Masa mula-mula beli tu, CB tak tahu macam mana nak pakai, sebab warna dia merah u ols... Lepas bereksperimentasi akhirnya, boleh lah pakai dengan penuh keyakinan, keanggunan, bistari dan unggul tanpa mempamerkan ke"desa"an. Sekarang ni yang paling popular jenama TOMS tu ha. Dari Argentina katanya. Tatau lah Argentina kat sebelah rumah Thalia Rosalinda atau Thalia Guangdong, China. Mat rempit yang kendu dan manis ramai pakai ni sekarang. *tetap. Fashionista-fashionista UiTM yang baru nak naik pun sama lah. Adik-adik study tak ada duit u ols, pakai PTPTN, jenama TOMS je lah mampooo... Murah. Banyak kat downtown. Tak macam CB, sekurangnya lacoste ye. Sebutan "lah-kost" bukan "lah-kos-te". (te in TErajang atau te in TEmbak"). *sambil gunting kad kredit sebab over limit dah

Jadi apa tips untuk memakai espardilles merah, atau apa jua kasut berwarna merah atau yang terang yang boleh masuk kategori Warna Mak Ngah yang CB pun tatau siapakah Mak Ngah yang sentiasa disebut kalau warnanya adalah yang termasuk dalam kategori yang "shocking". Fuhhh... Sila baca dalam satu nafas.

Perkara pertama yang perlu dilihat adalah seluar. Untuk pemakaian kasut warna mengezut ni, yang paling sesuai adalah warna gelap dan solid. Terutamanya hitam. Tapi warna kelabu, putih, coklat pun boleh masuk jer. Cuma dalam pemilihan artikel pakaian, samada baju atau seluar, kalau boleh janganlah banyak sangat warna lain. I generally will wear kasut merah dengan seluar hitam. Safe.

Red TOMS dengan chinos putih, baju pink.

Red thick soles with khakis chinos. CB tak berapa berkenan yang ni.

Lagi pulak, boleh juga dipadankan dengan denim. Cantik! *mengelip2kan kelopak mata penuh comel. Peraturan dia kalau nak pakai warna shocking ni kan, mudah je. Pastikan hanya satu, SATU sahaja elemen shocking dalam pakaian anda. Tak kisah lah kasut ke, stocking ke, seluar ke, baju ke. Sebab kalau banyak sangat elemen shocking, nanti orang ingat u ols tersesat dari alam Tron atau Willy Wonka u olsss... Tak pun, diorang tersalah anggap u ols dengan Nikki Minaj. Dinch!

Tadi pergi rumah bigfoot, nak cepat, tertukar kasut pulak....

Punya panjang CB mengomel, last-last isi dia perenggan paling last je. Tu lahh korang, kan dah membazir masa. Tak baik taw, makan gaji buta. OK lah, nak sambung buat proposal FRGS ni. Banyak pulak komen pemeriksa ni. Tak cukup saintifik katanya! Aku buat tajuk "Peranan adi busana (adi busana katanya!) dalam industri pertanian Malaysia" baru saintifik kot.

Shashay away,
CB si Benang Basah yang sakit leher tidur atas bantal setebal kulit bawang.

Wednesday, October 10, 2012

Special: Surat Terbuka Untuk Papa II

Assalamualaikum Papa,

Dah lama Boboy tak mengutus surat untuk Papa. Warkah terakhir pun tahun 2010. Tu pun bukan sebab apa, tapi nak carut teknik pemanduan Papa yang berbahaya hatta boleh membuatkan penumpang tersedu pengsan. Kalau Papa nak babuat ulangkaji, sila klik di siniiiiii.... (sengaja tulis siniiiii panjang-panjang sebab CB tahu, pembaca CB ada yang parkinson. Kalau kecik sangat tak leh nak klik.) *sempat lagi kan carut!

Papa,

Sekarang ni dah hampir dua tahun Boboy ada kereta sendiri dan lesen memandu yang sah. Walaupun P sahaja. (Dan hampir 13 tahun memandu tanpa lesen) Huhuhu... Tapi dari hari kehari, setiap kali memandu CB akan teringatkan Papa. Bukan sebab Boboy tampal gambar berukuran pasport papa kat dashboard, tapi teknik pemanduan CB makin menyerupai Papa!!!

Ohhh... mungkin inilah yang dikatakan bapak borek anak rintik. Jap jap. Tahukan Papa apa maksud borek dan rintik? Tadi Boboy cek khas untuk papa, borek tu bintik-bintik putih pada ayam jantan, kalau rintik pulak, bintik-bintik putih kecil pada ayam. Jadi kalau bapa ayam itu berborek, maka anaknya akan merintik. Gittewwww... Adakah papa faham?

Papa,

Sepertimana Papa yang selalu emosi bila ada pemandu yang memotong sebelah kiri, Boboy juga merasakan rengsanya. Sebagaimana papa sentips bila ada pemandu yang bawak kereta perlahan macam tengah kena isap konek, kini Boboy juga merasakan kesentipannya.

Kini baru Boboy sedar dan faham, memandu adalah satu nikmat. Lagi-lagi kalau boleh bawak laju dan potong 6-7 biji kereta sekali gus. Mata bonus kalau termasuk lori balak 24 tayar. Oh lala... rasanya sungguh memuaskan.

Soalan buat papa:

Tapi pernahkah Papa berlumba dengan kereta Pegawai Penyiasat PDRM?
Boboy pernah! OK, 1-0!

Pernahkan Papa overshoot masa amik selekoh lalu tersadai di kawasan berumput?
Boboy pernah! 2-0!

Pernahkan Papa troll pemandu slow dengan memotong mereka dan memandu slow pula di hadapan mereka sambil gelak setan?
Boboy pernah! 3-0!

Pernahkan Papa langgar bumper kereta Pesona sambil merasakan nikmatnya seperti bermain bumber car di Funfair?
Boboy Pernah! 4-0!

Pernahkan Papa gilis tangan budak sampai hancur?
OK, boboy tak pernah dan Papa pernah.

Fine, Papa menang!

Bye Papa.
Love you muah-muah.

OhSoRandom: Kau Kunci Tiket Sunway Lagoon Mu!


Alkisahnya masa tu CB bekerja di KL. Muda-muda lagi gitu. Baru lepas grad kaann... So masih bergetah, getik, montok semua pakej lengkap la kan... *apa motif muqaddimah ni pun aku tatau laahhh...

U ols semua kan tahu CB ni asalnya gadis kampong sahaja sebelum mentransformkan diri menjadi wanita bekerjaya, berhemah tinggi, semangat patriotic serta sofistikated sepertimana sekarang. Jadi masa tu tak pernahlah pergi Sunway Lagoon... *walhal sampai sekarang pun tak pernah sampai. Setiap kali ajak Rania je, mesti ala-ala tak nak pergi. Motip apa pun tatau la.

SO nak dijadikan cerita, tiba-tibe je ada seorang kawan (panggil dia Nora Danish) bni nak belanja kami ke Sunway Lagoon. Waahh... dah la tiket SL mahal kan.. Kami pun manalah mampu, kemudiannya ada pulak orang nak belanja. Seronok la kaann... CB dan Rania pun setuju la. CB jer yang beria-ia nak pergi, Rania macam sedeehhhh... Aku rasa dia pernah dirogol macam binatang ke apa kat SL masa kecik-kecik? Tapi CB tak kisah u ols, tarik je dia sekali pergi.

Si Nora ni siap datang rumah Rania ni hantar baju bagai. Warna merah. Cantek sebab fit-fit gitu. CB suke baju fit-fit ni. Terasa seksi bila memakainya. *walaupon badan kau tu seksa kaann...

Tatapi itu lah u ols, tuhan adalah sebaik-baik perancang kaann... Tetiba hari sabtu yang sepatutnya kami pergi SL tu, Kajol berjaya ajak CB dan Rania ke walk in interview kat KLCC. Demi masa depan katanya. Masa ni CB pulak yang ala-ala malas nak pergi, tapi Rania very the excited nak pergi interview. Skema sangat ko kan? Boringggg....

So selepas pelbagai alasan direka, Rania pun hantarlah mesej kat Nora Danish cakap kensel. Memang last-last minit la kann... So kami pun ikutlah haluan masing-masing. Nora g SL, CB dan Rania g interview.

Dua tiga hari lepas tu si Nora mesej Rania marah-marah sebab batalkan last minit dan kena bayar ganti rugi! Haiyooo.... CB cakap kat Rania tak apa lah kaann... memang salah kita pun sebab batalkan last minit.

Kaedahnya dia ni tak reti bahasa u ols. Orang cakap petang sikit, petang sikit la. Ni tak nak! Nak urgent katanya! Lepas tu pakai pulak bank-bank yang biaseeee sedehhhh jer. Bank Komuniti anda: BSN! CB pun tak tahu la apa relevannya BSN ni. Setakat agen jualan pin UPU je kott.... *larikkkk
Lagipun bukannya ada CDM berlambak yang BSN punya. Err... BSN ada ke CDM? Kau tau ke CDM tu hapa? Dia ingat CDM tu ada tergantung kat pinggang CB nil eh cucuk bila-bila masa aku nak cucuk? Vhoy la perempuan macam ni.

CB pun gigih la cari CDM kan nak bank in kat dia yang memerlukan duit bayaran ganti rugi serta merta tu. Dah la masa tu mod transport CB adalah MyKi sahaja yer. Yakni My Kaki! Kau tak kesian ke kat CB yang berwajah kampong berjalan-jalan sedehh mencari CDM BSN? Atau kaunter BSN.

Last-last kami dapat tahu bahawa perempuan si Nora tu ajak kami ke Sunway Lagoon sebab ada event MLM! Dia tu ala-ala agent la kan dan kami berdua hekor ni org bawah dia la kaedahnya. Memang lahanat la kan,.. Patut la kau yang tak pernah nak berapa rapat tetiba nak belanja sunway lagoon siap bagi baju free! *dan CB akui, kami berdua (termasuk Rania) memang bengap la sebab tak dapat tangkap kann...

CB tak kisah la kau nak berMLM ke apa. Tapi perlu lah kau nak memnpergunakan gadis sunti dari kampong ni dan kemudia kami siap kena bayar ganti rugi. Entah betul ke tidak kau bayar tiket SL tu guna duit ko. Entah-entah syarikat MLM tu yang bayarkan. Kejis.

Tapi sekarang dia dah kawen suami dan anak da. So CB halalkan dan maafkan sajer kesilapan yang lalu. Tapi sebab CB dah lama tak update blog dan nak cari bahan, CB bahankan lah dia. Larikkkkkkkkkk!

Wednesday, September 12, 2012

OhSoRandom: Paranoid Menggila

Salam u ols,

Kenal lagi ke pemilik blog ni? Hahaha... Lama gila tak update. Bukan apa (sambil belek Buku Alasan Jilid 4 nak pilih alasan apa) dua tiga menjak ni kehidupan CB agak kelam kabut sikit. Bagi yang kenal CB dia tau la. Cuma hari ni baru lega sikit dan ada mood nak menulis. Idea tu dah ada banyak dah CB simpan kat apps Notes iPad (tetap beraksi riak nak beritahu dia ada iPad. Ptuuii!).

Selain daripada iPad, CB juga ada telefon pintar iPhone. Sangat tak perlu pernyataan itu. Sangat kebudak-budakan. Ptuuii! Lantak ar. Esok 12hb waktu Amerika, iPhone 5 dijangka keluar. Walawehh... tak sabar nak tengok meletops ke idok. Kalau meletops, boleh la CB sambar sebijik dua. Kalau tak meletops, pakai je lah iPhone 3G yang dah 4 tahun ni.

Bercakap pasal telefon pintar ni kan, semua mesti ada pasang aplikasi whatsapp kan. Alah, CB tahu korang semua kedekut nak jimat duit kan. Kalau guna SMS kena caj mahal kan so kalu guna whatsapp jimat lah sikit. Boleh mesej banyak-banyak macam chatting kat YM. Pastu bila hantar guna mesej biasa, kau pun lupa dunia, balas banyak-banyak macam chatting kat YM jugak. Sepatah-sepatah. Kaann... Macam CB tak tahu, sebab CB pun sama. Lepas dah hantar baru tau. "Eh ni mesej biasa, kenapa hantar smpai 5 kali. Habisss kredit aku".

Satu lagi pasal whatsapp ni kan kat atas tu dia ada tulis "last online today at XX:XX" "online", "typing..." kan. CB nak tanya lah kan, perlu ke benda tu ada? Contoh situasi:

Situasi 1: "Last online: today at XX:XX"

Slik klik untuk paparan yang lebih memberangsangkan. (sumber: google sajerr)

Geli jugak ehh pasangan bercinta ni. Gedik sangat. Sweet lah apa lah. Wekk wekk.. *tetiber emosional

Mesej hantar pukul 00:01
Pastu si dia last online pun 00:01, maknanya dia dah baca la mesej kita hantar tu.
Tapi pukul 00:03 pun dia tak balas lagi.

CB: Kenapa lambat balas ni? Tengah date ngan jantan lain la tu! Tak guna!

atau

CB: Dah bosan ke dengan aku ni? Tak guna!

Situasi 2: "Last online: today at XX:XX"

Bangun pagi je terus cek telefon.

CB: Semalam wish selamat malam pukul 12.30. Kenapa dia last online pukul 3:00. Mesti selepas chat dengan aku, dia chat pulak dengan jantan lain. Tak gunaaaaa!

Situasi 3: "Online" tapi tak balas mesej

CB: Dia ni mesti tengah galak chat dengan orang lain ni. Tak guna!

Situasi 4: "Typing..." kemudian "online" tanpa ada mesej masuk.

CB: Mesti dia dah taip sesuatu tapi tak berani nak cakap then dia delete semua.  Entah-entah dia nak mintak putus tapi dia takut takk... Tak guna!

Jadi CB cadangkan kat Whatsapp (macamlah dia baca kan) tulis saje "available" atau "not available" bagi mengelakkan orang kuat cemburu dan paranoid macam CB ni sengsara dan menderita akibat perbuatan sendiri. *sejak bilakah CB kuat cemburu?

CB larikkk dulu naaa..
Cik Benang

Wednesday, January 4, 2012

Special: Gaji Tahun 2012 y'als!

Salam semua,


Sekadar berkongsi tarikh gaji kakitangan kerajaan untuk tahun 2012.
Bulan Januari masuk 16hb u ols! Merries skals.


Januari - 16.01.12 - Isnin
Februari - 23.02.12 - Khamis (Bakal dintis sebab kena bayar cukai jalan dan insurans)
Mac - 22.03.12 - Khamis
April - 25.04.12 - Rabu
Mei - 23.05.12 - Rabu (Melancong ke Pulau Tioman bersama Rania)
Jun - 25.06.12 - Isnin (InsyaALLAH akan memulakan hidup berumahtangga baru)
Julai - 25.07.12 - Rabu
Ogos - 13.08.12 - Isnin
September - 25.09.12 - Selasa
Oktober - 22.10.12 - Isnin
November - 06.11.12 - Selasa
Disember - 18.12.12 - Selasa


Gaji-gaji jugak, jangan sampai makan gaji buta.
(Matilah CB pun update blog waktu kerja)

Monday, December 26, 2011

OhSoRandom: Dora the Explorer Bitch


Bosan lah (boleh? Kau masuk-masuk je terus carut bosan).

Entri ni sebenarnya CB dah tulis beberapa kali. Tapi bila baca balik, it sounds so poyo macam Oprah Winfrey wannabe. OK, I know I am not as dark as her, but atleast I tried? *matik lahhhh racist.

Ingatkan nak perap entri ni lama sikit lagi. Sampai tahun depan. Tapi hari tu Mell call guna telefon awam kat dairy (what the heck is dairy, for god sake?). Dia cerita kisah sedih hidup dia (yang tak lah sedih sangat, tapi tragik la kot. And funny in a way. Ooppss!! Ok, I peed my pants a little). Pastu CB cuba lah menjadi seorang pendengar yang baik dan cuba lah bagi nasihat dan pendapat serba sedikit yang termampu. Tapiiiiii.... *sambil mata bulat terbuntang.

Tapi dia carut CB! Dia punya skrip macam ni lah lebih kurang:

Mell: Isshh... Bosanlah. Setiap kali bagi nasihat n pendapat jer mesti "takpe la, nak buat macam mana, banyak-banyaklah bersabar". CB, takder ke pendapat lain yang lebih meriah skals?

Tengok? Tengok? Tengok?

Sungguh tak beradab Mell ni... Dia menambah lagi.

"mungkin kau tak tau bagaimana nak bagi pendapat secara verbal, apakata kau tulis sebagai entri terbaru dalam blog ko?"

CB tak kuasa melawan gadis metropolitan ini dan teruslah menukar topik dengan bertanya soalan berbunyi:

"Mell, kau pernah tak makan burung kiwi?"

Tapi disambut hilai tawa yang peserta Raja Lawak belum tentu boleh dapat.

Got my metaphore? Too complicated? Go and kill yourself now. Sekurang-kurangnya topik itu berjaya ditukar sehingga kami berbincang (read: mencerca satu sama lain) samada ayam itu omnivorkah, atau herbivorkah.

Mell: Ayam maka dedak, jagung jer. So they are sooo herbivor.
CB: Have you tried feeding them with a piece of chicken, meat or fish?
Mell: Whatt?? Nooo way. You cannot do that! I will call PETA so freaking much! *drama queen

Well, menyedari hakikat sedih bahawa Mell adalah gadis metropolitan yang tak pernah ada membela ayam di belakang rumah, CB ampunkan dia. Lagi pula, dia shopping barang dapur kat... What she called it? Dairy? Pffttt... So poyo. CB pun beli kat sundry shop a.k.a kedai runcit sajer.

Jadi Mell, here it is. Pendapat dan nasihat not only for you, but for everybody who read this entry. Especially for those who still pursuing their so called "doctorate".

Bismillahirrahmanirrahim...

(Boleh? Dah membebel separuh batu baru nak bismillah)

Pernah dengar tak orang cakap "life is a rollercoaster"? Tapi CB nak tambah sket lagi, "custom made" dan "one seated".

Jadi adik-adik ada "life is a rollercoaster", "custome made" dan "one seated".
Kalau sambung jadinya apa?

So jadinya: "Life is a one seated custom made rollercoaster".

Yay! Pandai semua menyambung ayat. Kellasss kau maria. *sambil pose-pose pakai rambut palsu Dora The Explorer kejap.

Comel tak wig mak? Berat sundels.

"One seated"

No matter how, you are going through this life alone. You are fully responsible with your actions, not me, not your friends, not your supervisor. God will never change the fate of a tribe, unless they change it themselves. Tuu diah. Ustazah grad dari Trinidad and Tobago.

"Custom made"

Custom made means unique. Bukan uniqlo, but unique. OK, sila gelak terhadap lawak lame saye ittew. Setiap orang ada jalan hidup sendiri. Hari ni kau senang, you can laugh, betch. Tapi esok-esok jangan lupa mungkin kau susah. Mungkin perjalanan hidup anda asal-asal susah, macam meneran sembelit. Tapi bila sembelit tu dah habis, anda akan rasa lega. Lepas tu anda akan terus tidak lagi lupa untuk menambah unsur-unsur fiber dalam diet, supaya tidak sembelit lagi. Walaupun anda kembar siam ke, kembar seiras ke, perjalanan hidup anda adalah berbeza. Mungkin nasib anda macam Umi Aida. Kawen-kawen je terus dapat Datin Paduka. Manakala nasib kembar anda pula mungkin macam Zizie Izette, mula-mula kawen jadi isteri kedua. Menderita hiudpnya, merana kena tohmah dek masyarakat. Tapi dengan berkat Mak Esah Thailand dan Jawa, Pastu lama sket terus jadi Datin. Meriah skals.

"Roller-coaster"

Seriously guys? Do I really really have to explain further about this? Like.. seriously?

Itu sahaja nasihat saya. Sekian.

Dora, jangan lari-lari sangat, nanti jatuh!

Awww... isn't she cute? I am you biggest fan! Lompat tenuk, lompat!

Tuesday, September 6, 2011

KisahMulticultural: Bersunat!

Readers discretion is highly advised.

Dua tiga hari lepas, punya lah bosan dan tak ada kerja CB gigih temuramah seorang kawan mat salleh ni.
“U ols, u ols tak nak bersunat ker?” *tu diahhh soalan ko!
“Heh? Kenapa pulak tanya?”
“Saje tanya. Tu pun kalau anda nak jawab lah. Kalau anda tak nak jawab, saya tak kisah pun”. Tanya CB sambil menghirup sup tom yam. Terasa panas sup di lidah.
“Hurm… mungkin tak kot. Dulu mak saya suruh sunat, tapi ayah tak benarkan. Lagipun sekarang ni saya tak nampak keperluan pun nak sunat. Memanglah banyak kelebihan bersunat, tapi saya boleh je hidup tak sunat pun.”
“Ooo… Macam tu”
“Tapi kan”, dia menyambung lagi.
“lepas sunat tu berapa lama kena tunggu baru boleh berjimak?”
CB terus menggelupur sambil berbuih mulut atas lantai Kedai Tom Yam Kak Lah.