Sunday, August 30, 2009

Etika: facebook

Bangun tidur, facebook.
Waktu makan: facebook.
Tunggu bas: facebook mobile.
Ber*k: facebook mobile.
Tengah malam: facebook.


Begitulah setiap hari. Kalau boleh setiap saat mahu bersama fecebook. Seronok bukan berfacebook? Tapi ada beberapa perkara yang bagi Cik Benang menjengkelkan selalu berlaku di facebook. Antaranya Cik Benang senaraikan seperti dibawah:


1. Sangat menjengkelkan bila page kita dipenuhi dengan nama "dia" sahaja. Segala jenis kuiz dia buat. Kemudian pos. Buat lagi, pos lagi. Sehinggakan sepenuh-penuh halaman penuh dengan nama dia. Oh, kau baru tahu kau ni sebenarnya -10% seksi? Eh, ye ke Norlia Ghani tu patut jadi teman wanita kamu? La, lepas kahwin kamu kena duduk rumah mertua ke? Ish..ish... Cucur udang memang sedap, tapi kalau sehari 5 kali, seminggu 35 kali makan cucur udang, sedap ke? Lama-lama kamu jadi udang harimau pula.



2. Segala apa yang dia buat, semua nak di tulis di status. Bertukar setiap 5 minit. "Mamato Marcello sedang memakai kasut untuk ke kedai Kak Jenab". Lima minit kemudian: "Mamato Marcello telah pulang dari kedai Kak Jenab". Motif?


3.  Memang seronok bila melihat gambar yang di muat-naik oleh kawan-kawan. Tapi kamu main muat-naik sesuka hati. Gambar nampak kuku kaki sahaja pun nak dimuat-naik, gambar yang kabur tak ingat pun di upload. Mungkin lain-kali lebih berhati-hati dan memilih gambar yang layak sahaja untuk dikongsi bersama rakan?



4. Lagi penyalahgunaan status. Seronok bukan kalau status macam ni: "Iqmal Hisham mahu membahagikan kekayaan, sila hantar nombor akaun kepada beliau untuk pindahan wang". Tapi kalau macam ni: "Iqmal Hisham sedang berak", "Iqmal Hisham sedang makan nasi". What the...


5. Jangan muat naik gambar yang menunjukkan nama penuh kamu, di mana kamu tinggal dan sebagainya. Siapa tahu, mungkin ada peminat rahsia tegar di luar sana yang ingin kan anda untuk.... better safe than sorry.


6. Kepada sesiapa yang sedang giat mencari kerja, berhati-hatilah dengan laman facebook kamu. Kerana sekarang majikan terutama syarikat antarabangsa menggunakan facebook sebagai salah satu cara saringan. Tidak bagus kalau bakal majikan lihat gambar anda berparti tak ingat akhirat, mabuk, dan sebagainya. Hati-hati ya.


7. "You have a friend request". Entah siapa-siapa la yang add (tambah?) tu, usahkan bercakap, jumpa pun tidak tak pernah. Mungkin ada yang akan cakap "Alahai Cik Benang tu, dah orang request tu, approve saja. Bukan kena bayar". Memang betul, tapi Cik Benang nak facebook Cik Benang hanya untuk kawan-kawan terdekat. First degree friends. Bukan sesiapa yang tiba-tiba merequest selepas melihat gambar Cik Benang yang tanpa seurat benang di facebook. Atau sekurang-kurangnya hantarlah mesej ringkas macam: "Hai, kau ni bekas kekasih aku yang ke-187 kan? Ingat aku lagi? Salam sayang, Mamato Marcello". Mudah bukan?



8. Semalam Cik Benang dan dia bergaduh pasal biskut yang mana lebih sedap. Chipsmore @ oreo. Tahu-tahu sahaja dia dah padam Cik Benang dari senarai pasukan kasukabe nya di facebook. Elok-elok perkara boleh diselesaikan, sekarang nak pinjam seluar kecil Cik Benang pun segan semacam. Once bitten, twice shy.

9. YanG INi TaK P3rLukAN PenJ3LaSan BUkaN? VEry SeLF 3XplAnAt0ry.  ToL0NG LaH, KeNApa ORanG sANGgup HaBIs Kan MASa bermAIN DenGAn CaPS L0CK?? DAn IanYA JUga SusAH diBACa!!! SiLA yA~!


10. Sayew tak sukew lew org yang tuelies macam innew. geliew taw.


11. "Mamato Marcello rasa ada sesuatu di dalam fikiran yang mengganggu..." Apa yang kamu mahukan dengan status ini? Perhatian? <-- matilah, kadang-kadang Cik Benang buat juga.


Tu je la yang Cik Benang nak tulis. Bila Cik Benang baca-baca balik, terkena jugak kat batang hidung sendiri. Hahaha...

Monday, August 24, 2009

If you're muslim, then you must be a terrorist!

Salam y'all.

Sekarang ni, suka ataupun tak Islam memang telah dipandang dengan tidak adil dan kadang-kadang penuh kebencian dan ketakutan. Sehingga tercipta istilah islamophobia. Semua nya berlaku selepas 9/11.

Aku ni bukannya apa, saja nak berkongsi satu pengalaman mengenai islamophobia ni. Tadi petang aku melibatkan diri sebagai co-facilitator untuk intercultural communication day. Nak dijadikan cerita (klise sungguh ayat ni), dijemput seorang penceramah daripada NUFFIC. Kita namakan dia Mr. Nuffic. Perjalanan cerita bermula apabila seorang lelaki berbangsa Belanda bertanyakan soalan mengenai islam kepada Mr. Nuffic ini.

Apa yang megejutkan, jawapan beliau sangat mengguris hati bukan sahaja pelajar beragama islam, malahan juga bangsa-bangsa lain yang mencintai keamanan dan perpaduan di situ (lagi statement cliche). Jawapan beliau yang mengaitkan islam dengan keganasan sangat mengecewakan dan memeranjatkan.

Keadaan menyebabkan seorang pelajar dari Mesir (juga co-facilitator) bangun dan secara terangan menjawab "I'm so sorry because I have to disagree with you, Mr. Nuffic". Beliau dengan panjang lebar menerangkan konsep islam yang sebenarnya. Perbahasan berlangsung selama 30 minit. Di penghujungnya, seorang pelajar perempuan daripada Belanda menambah:

"You are welcomed here and accepted"

Mr. Nuffic yang bermasalah (apa pun aku tak tahu) membidas;

"Yeah, right. But not all, only 80% of the people in The Netherlands"

What the.... I mean, he should say it in a diplomatic way. But he just being typical Dutch, straight forward and clearly talking through hat and his arse.

Perbincangan ditutup bukan dengan surah al-asr, tetapi pendapat daripada Mexico:

"I don't think you should ask that kind of question here. This is neither religion studies nor theology conference you stupid moron".

Nice, eh?

Baiklah, memang aku sengaja menambah 3 perkataan terakhir itu. Huuu....

Dalam perjalanan pulang ke apartmen, aku berborak dengan Anita (Indonesian). Beliau mengeluarkan statement:

"That was why I prefer not to show I'm a muslim. I don't like to tell people about my religion, about Islam. Because I have nothing to be proud of".

Uhm... sedih juga aku dengar kata-kata Anita itu... Tapi ada kebenarannya, dan ianya memang berlaku... Pendek kata, don't tell, don't ask. Sebelum berpisah beliau sempat menambah:

"However, I felt so guilty and bad because I didn't say anything to stand up for Islam during the discussion just now. I felt sad".

Sudah tentu, kita semua sedih dan kecewa.
Bukan?

Pengajaran hari ini:

1. Sila jangan mengamalkan konsep "Kalau daun, mesti warna hijau". Kerana kadang-kadang ada juga daun yang kurang klorofil, berwarna putih, ada yang berwarna kuning kerana karotenoid dan merah kerana banyak betalains.
2. Be proud of what you are. Because you are not only what you eat, but also what you believe.
3. Jagalah nama baik islam. Cukuplah dengan keganasan dikaitkan dengan kita. Tunjukkan lah warna islam yang sebenar.

Nota sampingan:

Tadi Lise, a french girl told me about wearing burqa' and scarf in the country. Sebenarnya bukan sahaja masyarakat islam, tetapi kristian juga tidak dibenarkan mempamerkan tanda salib, yahudi tidak dibenarkan memakai kopiah kecil mereka. Pendek kata, its not allowed to be different religion-wise there. So, totally it is not a discrimination. At least I think so.

What say you, fella?

Cabaran Marilah Berpuasa.

Hari ini merupakan ujian yang paling hebat melanda diri. Main beach volleyball dari pkul 1pm sampai 5pm. Tanpa henti. Yang itu, aku tak lah kisah sangat, tapi yang lagi menggelorakan jiwa apabila kiri-kanan orang menjamu selera dengan aiskrim yang pelbagai perisa. Dari lemon sampai la cornetto vanilla. Nampak kelibat orang minum air paip pun aku rasa macam nak pitam. Sakit pulak hati aku. Emcee pulak sibuk bagi pesanan dari semasa ke semasa: "Make sure you consume a lot of water in this hot weather to prevent dehydration". Terus aku pitam.

Ramai pula perempuan seksi berseluar di atas paras punggung dan t-shirt berkolar besar hari ini.... Ishh... sabar.. sabar...

Balik bilik, cek facebook dulu sebelum mandi ngan air bersuhu rendah lagi nyaman. Uish, memang feeling habis! Kalau boleh ke air terjun lagi syok ni (konsep diberi betis hendak paha). Lepas tu terus baring. Baru je nak terlelap, Puan Jannah pula tiba dengan se"pyrex" puding roti, nak pinjam oven katanya.

Jannah: Nanti lepas 30 minit, ko cek tau. Apa rupanya. Ke kau penat? (Pn. Jannah cuba berbasa-basi lah pula dengan aku)
Aku: Hurm... Aku penatla.. Ingat nak tidur... (dengan intonasi penat yang dibuat-buat secara melampau, siap dengan eksperesi muka macam bohsia baru lepas digang bang beramai-ramai)
Jannah: Nanti kalau aku naik, kena buzz pintu ko jugak.
Aku: Tadaa!! (sambil menghulurkan gugusan kunci kepada beliau)

Masuk bilik, terus terbongkang. Kemudian terjaga pkul 7pm. Ya tuhan, 2 jam lagi! Sambung tidur. Dalam tengah tidur tu pun sempat lagi mimpikan air sirap limau. Sabar je la...

Sekejap terjaga, pkul 8pm. Nak sambung tidur, dah tak ngantuk. Tengok jam, 8.21pm. Ah, tolak selimut dan terus ke dapur masak nasi. Tiba-tiba Puan Jannah telefon ajak buka puasa di bilik beliau. Yahoo!! Buka puasa hari ini pukul 8.47pm dengan dua mangkuk mee maggi perasa kari dan sejag air sirap!
Heaven ooo... Terima kasih Puan Jannah dan Cik Fazilah.

Sebelum tidur, dekat-dekat setempayan juga air aku minum. Dehydrated la tadi siang...

Pengajaran hari ini:
1. Sila jangan berangan bersukan lama-lama.
2. Sila jangan banyak merungut, sebab aku rasa pahala puasa dah sekurus tuannya. Uhh....
3. Sila jaga mata anda, kerana ramai perempuan seksi berseluar pendek bermain bola tampar bersama-sama anda. (lagi2 musim2
summer ni, lagi la kan?)
4. Oh ya, aku jumpa seorang wanita bukan islam yang cuba berpuasa. Tahniah untuk beliau. Respek lah. (walaupun separuh hari katanya)

Sunday, August 23, 2009

Ganja dan Sarjana

Petang tadi singgah sebentar ke salah satu aktiviti anjuran Argo, kelab mendayung. Bertempat di tepi sungai, dengan cuaca yang terang, memang terbaik. Sedang bersembang, ditegur oleh Kamil (tak tahu macam mana ejaan yang betul) dari Jerman.

Bermula permainan teka-teki negara asal.

Kamil: You look fairer than average asian.
Aku: Really? Nooo.... (read: Ye ke.... Malu mak!)
Kamil: Thailand (entah kenapa selalu disalahanggap dari negara ini).
Aku: salah.
Kamil: Kemboja
Aku: Salah.
Kamil: Malaysia
Aku: Betul!

Katanya pernah ke Malaysia beberapa tahun lalu. Sambil-sambil menjadi guru bahasa inggeris di Kuala Lumpur.

Kamil: Which part of Malaysia?
Aku: Kuala Lumpur. (walaupun aku dari Terengganu, tapi malas nak menerangkan bila ditanya: "where?" dan mungkin terpaksa merujuk peta kemudiannya. Kompleks.)
Kamil: What? KL. So what the fuck are you doing here? If I were you I will never leave KL, man!
Aku: (Aku dah bosan la dok KL.)

Penuh semangat bercerita perihal budi bahasa masyarakat Asia. Lemah lembut gemalai segala. Alahai... Selepas seketika di KL, pulang ke Jerman, dia pun terikut2 cara bercakap orang Malaysia.

Kamil: You know man, asian people talk very polite! Shit man! (sambil melakonkan gaya yang dikatakan polite itu). After a year, I went back to Germany and suddenly I realized I also talked like them! and my friend said, "Are you drunk?". What the fuck, man!
Aku: Hehehe... (tapi sekarang dah tak lagi.. asyik mencarut!)


Kamil tu pelajar Sarjana Ekonomi. Dengar kata, dia tu kaki ganja. Siang malam layan ganja. Agaknya masa dia borak dengan aku tadi pun, di bawah pengaruh ganja. Lain macam saja semangatnya.

Alahai....

Tapi ganja-ganja dia pun, tengah buat Sarjana. Boleh tahan.
And not bad looking either. Hehehe...

Monday, August 17, 2009

Ilmu: Nilai untuk wang anda?


Makcik A: "Seorang RM10, kalau dah lima orang? Bukan ke RM50 dah?"

Ungkap seorang makcik di Masai, Johor usai ditanya perihal sekolah agama anaknya. Jika RM50 dirasakan terlalu mahal untuk ilmu, jadi berapa yang harus dibayar? RM1? Ataupun "seikhlas hati"?

Seusia 9 tahun, saya di hantar ibu untuk mengaji quran. Upah kepada si guru, hanyalah sekilo gula ataupun manisan di dalam mangkuk tingkat. Berkat ilmu yang Tok Guru ajar, saya mampu untuk membaca kitab suci walau tidak seelok tarannum Hj Mu’min Mubarouk. Itu dulu.

Yuran adalah "seikhlas hati". Tempat mengaji didirikan penduduk kampung, al-quran dibawa pelajar sendiri. Itu juga dulu.

Sekarang belajar mesti berhawa dingin, mesti berteknologi terkini, mesti berbangunan batu, mesti berkerusi meja, mesti selesa tetapi RM10 sebulan adalah terlalu mahal untuk itu semua, tidak berbaloi fikir mereka.

Pernah terjadi, seorang penceramah dibayar RM100, dalam bentuk RM1 sebanyak 100 keping sebagai tanda apresiasi selepas berjam-jam menyembur liur berkongsi pengetahuan. Itukah cara kita menunjukkan penghargaan setelah diberi ilmu yang nilainya tidak terhingga? Itukah yang terbaik kita mampu? Indah bukan?

"Tuntutlah ilmu sehingga ke negeri China"

Tapi jika ini budaya, pemikiran dan caranya usahkan negeri China, pondok seberang kampung belum tentu dijejaki. Harga minyak naik, jadi lebih baik jangan membazir petrol memandu. Terlalu jauh pula untuk berjalan kaki atau penat nanti kalau berbasikal di bawah terik mentari.

Masyarakat kita tidak sanggup berbelanja RM150, untuk yuran kursus. Mahal katanya untuk orang miskin macam mereka. Tapi sanggup pula berbelanja RM1500 untuk menukar sofa baru, langsir baru dan berjenisan kuih setiap kali raya. RM50 untuk tudung Dato' Siti Nurhaliza adalah berbaloi dan RM300 untuk gelang magnet buatan China merupakan pelaburan demi kesihatan yang lebih baik.


Namun apa gunanya kalau berlangsirkan satin, tafeta atau sutera shantung kalau kosong dadanya? Glamorkah bertudung bak Dato' Siti kalau beku mindanya? Mahu kemana andai sihat fizikal tapi sengsara jiwa dan rohaninya?

Jika RM10 terlalu tinggi harganya, sehingga dirasakan membazir, jadi berapa yang masyarakat sanggup bayar untuk secebis illmu yang akan dibawa mati. Ilmu yang akan menjadi amal jariah? Ilmu yang jika diamalkan dan disebarkan akan mendoakan kesejahteraan tatkala kita keseorangan di taman-taman syurga?

Sekarang krisis gula, mungkin tiada lagi manisan untuk Tok Guru. Alahai...
Saya tertanya-tanya sendiri....