Thursday, September 10, 2009

Bila Cik Benang Menampar

Salam all!


Kelmarin kawan Cik Benang, Bobby (seakan-akan nama sebenar) mintak kebenaran untuk guna entri Cik Benang pasal etika berfacebook untuk dimasukkan ke dalam majalah Cosmopolitan Malaysia. Cik Benang cakap, gunalah. Percaya tak? Kalau tak percaya, sila dapatkan edaran Januari 2020.

Terus Cik Benang berangan menjadi Rebecca Bloomwood dalam filem Confession of a Shopaholic. Dia ada kolum dalam majalah bukan? "Cik Benang in the Golden Songket". Boleh tak?


Kebelakangan ni Cik Benang sangat aktif bersukan. Semalam Cik Benang pergi sesi pengenalan untuk kelab mendaki IBEX, Kelab Alpine Pelajar Wageningen katanya. Cik Benang sangat cemerlang mendaki ala-ala monyet mencuri mangga di kebun Pak Hassan. Begitulah tangkasnya Cik Benang mendaki, kadang-kadang Cik Benang merasakan seperti demo tarian mengawan sebab adalah beberapa orang yang telah menawan hati Cik Benang. Hahaha...



Tanpa berlengah dan berfikir panjang, terus Cik Benang sign up untuk keahlian kelab tersebut. Selain baik untuk otot tangan dan kaki, Cik Benang yakin, ianya juga bagus untuk oblique inferior muscles, inferior rectus muscles serta juga saraf optik Cik Benang. Cik Benang memang yakin 100% pasal tu.


Kemudian hari ni (10 Sept) Cik Benang pergi pula ke kelas pengenalan bola tampar. Bukan apa, ini sebagai latihan untuk Cik Benang menempeleng dan menampar musuh-musuh Cik Benang. Jangan cari pasal ya, Cik Benang setaraf pemain bola tampar professional sekarang, walaupun baru sekali ke kelas pengenalan.


Mula-mula masuk gelanggang, Cik Benang agak lewat beberapa minit. Latihan dah bermula. Masuk-masuk je Cik Benang terasa kerdil OK. Cik Benang kecil hati sebab semua orang lagi besar dan lagi tinggi dari Cik Benang. Sedangkan Cik Benang hanyalah sehalus benang emas untuk menenun songket. Tapi walaupun begitu, Cik Benang bangga sebab Cik Benang emas, bukan benang kapas macam mereka.


Tapi...... saraf optik Cik Benang sangat sihat hari ini. Kalau buat ujian mata, pasti tiada masalah. Tapi, telinga dan otak Cik Benang agak bermasalah untuk proses apa yang jurulatih cuba sampaikan. Cik Benang rasa, Cik Benang tak keseorangan, ramai juga yang ala-ala pening-pening lalat. Jadi bukan salah Cik Benang ya.


Jurulatih: "Neem de bal!!"
Cik Benang: "Whattttt..."


Jurulatih: "OK Goed, niet het gaat!"
Cik Benang: ". . . "


Jurulatih: "Ik wil dat iedereen van dit loopt wijst naar het andere punt"
Cik Benang: -Pengsan-

Cuba teka, yang mana satu Cik Benang?
Lepas tu, Cik Benang lupa bawa kasut sukan yang sesuai, sebab Cik Benang fikir latihan akan bertempat di pasiran pantai. Rupanya dalam stadium. Habis berkematu jari Cik Benang sebab pakai Jimmy Choo buat berlari dan terkinja-kinja, and I'm thinking about suing them. Lawyers out there, do I have strong case here?


p/s: Percaya tak kalau Cik Benang cakap dalam gambar tu, yang tertiarap tu adalah Cik Benang?

Salam sayang,

Friday, September 4, 2009

Etika 2: Mencari Kawan

Ish, setiap kali ke tempat-tempat baru, mencari kawan adalah agenda wajib. Biasalah, manusia di kelaskan sebagai social animal. Jadi kemana-mana pun, mestilah bersosial. Berkawan biar seribu, bercinta biar satu (atau 2, atau 3 dan mungkin 4). Tapi selalu bagi orang-orang yang pemalu dan ayu macam Cik Benang, mencari kawan baru agak sukar.


Lagi-lagi bila Cik Benang terdampar sepi di bumi Belanda ni. Makin lah susah untuk Cik Benang mencari kawan. Kalau di Malaysia, Cik Benang boleh saja guna bahasa malaysia (Cik Benang prefer Bahasa Melayu) bertanya khabar, bergelak ketawa, menyundal dan sebagainya. 

Tapi di sini Cik Benang tak boleh... Cik Benang kena speaking London. Dahlah Cik Benang ni tak reti sangat berbahasa London ni. Kecek qlate, ganu boleh lah Cik Benang gagahkan. Tambah lagi bila orang-orang ni cakap bahasa ibunda. Kadang-kadang Cik Benang hanya mampu tersengih macam kerang busuk. Oh sedihnya...



Tapi Cik Benang sedar, kita kena berkawan. Barula ceria hidup. Kalau tak nak berkawan, sila cari gua dan tinggal di sana bersendirian dan tolong sign off dari senarai Homo sapiens ye. Terima kasih. Jadi Cik Benang nak kongsi tip cara-cara mencari kawan. Teruskan lah membaca ya.


1. Kata keju!
Senyum itu sedekah bukan? Tapi sila belajar cara senyum plastik yang tak nampak plastik. Kata orang putih, "smile with the eyes". Gitu. Sengih dan senyum berbeza ya. Bila kita selalu tersenyum, barulah orang disana rasa kita ni boleh didekati (approachable kata orang putih itu lagi) dan mesraaa (kata Bob AF). Bayangkan kalau kita jumpa orang yang mulut muncung macam _____ (sila isi sendiri), kau berani nak tegur orang tu? Kalau Cik Benang, ludah dan pergi. Macam konsep touch and go tu. Mudah bukan?



Cik Benang pernah ya, jumpa seorang lelaki yang tetiba saja maki komputer yang tak bersalah. Hanya sebab komputer tu di password locked (dikunci dengan kata laluan?) oleh pengguna lain. Orang cakap, kalau kita marah kat lembu, kita pun jadi lembu. Cik Benang terus menggulung mata (rolling eyes?) dan bergosip di dalam hati. Tak hendak Cik Benang berkawan dengan dia! Loser! (oopss... emosi puloks)

Senyum lah macam Latifah Omar, idola Cik Benang ni. Jangan main-main.


2. Awak, awak buat apa tu?
Dulu masa nenek Cik Benang selalu cakap; "Nang (ala-ala Saiful Nang), kita ni hidup kenalah give and take".
Ya, nenek Cik Benang boleh berbahasa inggeris.
OK, tipu.

Tapi kadang-kadang kita suka take saja. Susah betul nak give. Dalam konsep mencari kawan, kalau dia tak tegur kita dulu, salahkah kalau kita tegur dia? Tak dosa kan? Kena bayar ke? Bila kita dah senyum, dan dia pun senyum kat kita balik, tegur lah.


"Hi, how are you?" <-- yang ni Cik Benang selalu guna.

Hulurkan tangan dan berjabat mesra sambil memperkenalkan diri.
Tapi, sila hormati konsep personal space (sila google).


3. Hari ni cuaca agak mendung, bukan?
Buka topik perbualan dengan perkara-perkara santai. Dalam situasi Cik Benang, selalu jumpa di sekitar universiti, jadi topik kegemaran termasuklah:
  • Which course are you studying? What is your specialization?
  • Are you a second year or first year student?
  • Where are you from?
  • Where do you live?
Sambil berbual, sentiasa lah senyum dan pastikan muka penuh emosi (walaupun plastik).


4. Hahahaha... Kau ni lawak la, Cik Benang!
Semua orang sukakan lawak. Jadi kadang-kadang buatlah lawak. Tapi jangan buat lawak ala-ala Saiful Apek atau Nabil (dibaca: lawak bodoh) depan Cik Benang ye. Cik Benang alergik. Lawak, lawak juga. Tapi hormati sensitiviti orang lain dan tolonglah tiada lawak fizikal-sekeh-kepala-dan-pura-pura-jatuh-meja-berulang-kali ya. Kalau dia mulakan dulu, lain cerita.


5. Wow, cantikla lubang hidung awak, besar!

Pujian. Manusia suka dipuji. Bagi Cik Benang, manusia yang tak suka dipuji tu biasanya paranoid. Tapi kalau orang puji Cik Benang cantik dan anggun, Cik Benang memaang terus cakap "Thank you". Tak susah bukan? Tapi bila memuji tu, biarlah ikhlas.

Cari sesuatu yang boleh dipuji. Matanya kah, rambutnya kah, bajunya kah, kasutnya kah. Tapi janganlah nak puji setiap lima minit. Nanti masuk kategori kipas pula. Teknik pujian ni macam wine, minum sedikit-sedikit baru rasa nikmatnya. Kalau terlalu banyak sehingga mabuk tak ingat akhirat, maka hilanglah serinya. (apakah Cik Benang pernah minum wine?!)


6. Awak, boleh tak kalau saya nak...
Dah penat berbual, bergelak ketawa dan berkongsi idea? Apa lagi, minta lah nombor telefon. Dengan alasan, nanti kalau senang-senang, boleh lah kita berjumpa dan berborak lagi. Langkah nombor enam ni, Cik Benang tak selalu amalkan. Sebab apa? Sebab... Cik Benang tak sempat minta lagi, dia dah minta dari Cik Benang. Haish, susah jadi orang cantik dan anggun bukan? Oh!
Cik Benang pun hairan kenapa semua berebut nak nombor telefon Cik Benang

Lepas tu, selalu la keep in touch (berhubungan). Ajak lah dia keluar, ke supermarket ke, pasar ke, ataupun sekadar minum kopi di bawah perpustakaan. Kalau dia tak sudi, tak mengapa. Jangan lah bersedih dan menangis ala-ala Latipah Omar. Bukan rugi pun. Lain kali cuba lagi.


Senang bukan mencari kawan? Kamu nak tak kalau lain kali Cik benang buat entri pasal cara-cara mencari musuh pula?


Salam sayang,