Friday, September 4, 2009

Etika 2: Mencari Kawan

Ish, setiap kali ke tempat-tempat baru, mencari kawan adalah agenda wajib. Biasalah, manusia di kelaskan sebagai social animal. Jadi kemana-mana pun, mestilah bersosial. Berkawan biar seribu, bercinta biar satu (atau 2, atau 3 dan mungkin 4). Tapi selalu bagi orang-orang yang pemalu dan ayu macam Cik Benang, mencari kawan baru agak sukar.


Lagi-lagi bila Cik Benang terdampar sepi di bumi Belanda ni. Makin lah susah untuk Cik Benang mencari kawan. Kalau di Malaysia, Cik Benang boleh saja guna bahasa malaysia (Cik Benang prefer Bahasa Melayu) bertanya khabar, bergelak ketawa, menyundal dan sebagainya. 

Tapi di sini Cik Benang tak boleh... Cik Benang kena speaking London. Dahlah Cik Benang ni tak reti sangat berbahasa London ni. Kecek qlate, ganu boleh lah Cik Benang gagahkan. Tambah lagi bila orang-orang ni cakap bahasa ibunda. Kadang-kadang Cik Benang hanya mampu tersengih macam kerang busuk. Oh sedihnya...



Tapi Cik Benang sedar, kita kena berkawan. Barula ceria hidup. Kalau tak nak berkawan, sila cari gua dan tinggal di sana bersendirian dan tolong sign off dari senarai Homo sapiens ye. Terima kasih. Jadi Cik Benang nak kongsi tip cara-cara mencari kawan. Teruskan lah membaca ya.


1. Kata keju!
Senyum itu sedekah bukan? Tapi sila belajar cara senyum plastik yang tak nampak plastik. Kata orang putih, "smile with the eyes". Gitu. Sengih dan senyum berbeza ya. Bila kita selalu tersenyum, barulah orang disana rasa kita ni boleh didekati (approachable kata orang putih itu lagi) dan mesraaa (kata Bob AF). Bayangkan kalau kita jumpa orang yang mulut muncung macam _____ (sila isi sendiri), kau berani nak tegur orang tu? Kalau Cik Benang, ludah dan pergi. Macam konsep touch and go tu. Mudah bukan?



Cik Benang pernah ya, jumpa seorang lelaki yang tetiba saja maki komputer yang tak bersalah. Hanya sebab komputer tu di password locked (dikunci dengan kata laluan?) oleh pengguna lain. Orang cakap, kalau kita marah kat lembu, kita pun jadi lembu. Cik Benang terus menggulung mata (rolling eyes?) dan bergosip di dalam hati. Tak hendak Cik Benang berkawan dengan dia! Loser! (oopss... emosi puloks)

Senyum lah macam Latifah Omar, idola Cik Benang ni. Jangan main-main.


2. Awak, awak buat apa tu?
Dulu masa nenek Cik Benang selalu cakap; "Nang (ala-ala Saiful Nang), kita ni hidup kenalah give and take".
Ya, nenek Cik Benang boleh berbahasa inggeris.
OK, tipu.

Tapi kadang-kadang kita suka take saja. Susah betul nak give. Dalam konsep mencari kawan, kalau dia tak tegur kita dulu, salahkah kalau kita tegur dia? Tak dosa kan? Kena bayar ke? Bila kita dah senyum, dan dia pun senyum kat kita balik, tegur lah.


"Hi, how are you?" <-- yang ni Cik Benang selalu guna.

Hulurkan tangan dan berjabat mesra sambil memperkenalkan diri.
Tapi, sila hormati konsep personal space (sila google).


3. Hari ni cuaca agak mendung, bukan?
Buka topik perbualan dengan perkara-perkara santai. Dalam situasi Cik Benang, selalu jumpa di sekitar universiti, jadi topik kegemaran termasuklah:
  • Which course are you studying? What is your specialization?
  • Are you a second year or first year student?
  • Where are you from?
  • Where do you live?
Sambil berbual, sentiasa lah senyum dan pastikan muka penuh emosi (walaupun plastik).


4. Hahahaha... Kau ni lawak la, Cik Benang!
Semua orang sukakan lawak. Jadi kadang-kadang buatlah lawak. Tapi jangan buat lawak ala-ala Saiful Apek atau Nabil (dibaca: lawak bodoh) depan Cik Benang ye. Cik Benang alergik. Lawak, lawak juga. Tapi hormati sensitiviti orang lain dan tolonglah tiada lawak fizikal-sekeh-kepala-dan-pura-pura-jatuh-meja-berulang-kali ya. Kalau dia mulakan dulu, lain cerita.


5. Wow, cantikla lubang hidung awak, besar!

Pujian. Manusia suka dipuji. Bagi Cik Benang, manusia yang tak suka dipuji tu biasanya paranoid. Tapi kalau orang puji Cik Benang cantik dan anggun, Cik Benang memaang terus cakap "Thank you". Tak susah bukan? Tapi bila memuji tu, biarlah ikhlas.

Cari sesuatu yang boleh dipuji. Matanya kah, rambutnya kah, bajunya kah, kasutnya kah. Tapi janganlah nak puji setiap lima minit. Nanti masuk kategori kipas pula. Teknik pujian ni macam wine, minum sedikit-sedikit baru rasa nikmatnya. Kalau terlalu banyak sehingga mabuk tak ingat akhirat, maka hilanglah serinya. (apakah Cik Benang pernah minum wine?!)


6. Awak, boleh tak kalau saya nak...
Dah penat berbual, bergelak ketawa dan berkongsi idea? Apa lagi, minta lah nombor telefon. Dengan alasan, nanti kalau senang-senang, boleh lah kita berjumpa dan berborak lagi. Langkah nombor enam ni, Cik Benang tak selalu amalkan. Sebab apa? Sebab... Cik Benang tak sempat minta lagi, dia dah minta dari Cik Benang. Haish, susah jadi orang cantik dan anggun bukan? Oh!
Cik Benang pun hairan kenapa semua berebut nak nombor telefon Cik Benang

Lepas tu, selalu la keep in touch (berhubungan). Ajak lah dia keluar, ke supermarket ke, pasar ke, ataupun sekadar minum kopi di bawah perpustakaan. Kalau dia tak sudi, tak mengapa. Jangan lah bersedih dan menangis ala-ala Latipah Omar. Bukan rugi pun. Lain kali cuba lagi.


Senang bukan mencari kawan? Kamu nak tak kalau lain kali Cik benang buat entri pasal cara-cara mencari musuh pula?


Salam sayang,

5 comments:

~~DucKneSs~~ said...

suka betol aku baca coretan ko,cik benang..(pujian ikhlas sambil bersenyum di mata)..keep the gud work..hehehe

Cik Benang said...

wah, senyuman ko sgt berseri2! Mana belajar? Hihihi...

~~DucKneSs~~ said...

weh mat..miss u oledi maa..reunion hjg taun nih datang la yek..buleh kita menyundal sama2..

Cik Benang said...

uishh... kalu ko nak byr tiket aku leh la.. hahaha...
Mak mmg suka menyundal, tp baru balik bulan 11, bulan 12 ko nak soh aku balik lagi... tokei balak pong bankrupt! :))

~~DucKneSs~~ said...

ape event bulan 11? kalo xde event yand de vass,tunda la dulu..ko balik la awal bulan 12 nih..ayoh la..ayohh