Sunday, October 18, 2009

Sebulan di Malaysia: Kisah 1.

Beralun Mengikut Rentak


Lokasi: LCCT, Flight to London Stansted.


“You boarding pass and passport please, thank you”.


Oh, rambut baru ya! Kat dalam passport lain, kat luar lain. Hehehe…”


“Hehehe… rambut raya”. (Kurang ajar kau, ni mesti anak beranak Kumar – Sterward MAS yang pernah caras CB setahun yang lalu).


Ini merupakan suatu benda yang memang menangkap mata mereka. Rambut CB.


Baru je nak berangan jadi Nick Jonas ataupun Mika dah kena caras. So how? Kat sini, CB tak pulak kena caras, people just don’t care about how you look. You are free to play with your intuition, be it bold or lite-lite saje. Agak-agak lah kan, kalau CB buat rambut ala-ala Reshmonu macam mana pulak ya?



Cantik ke tidak rambut baru CB?



Masa di rumah, semua amboi... Bukan main suka lagi menyakat CB. Kalau bayi menangis bila CB nak dukung, mula lah ada halilintar bersuara:


"Mesti dia takut rambut kau tu"


Ada jugak yang cakap rambut CB ni baru lepas kena bom. Macam mana?


Tapi masa CB beli nasi kat kedai McFly (Budak UMT @ KUSTEM mesti tahu) makcik kat situ cakap:


"Wah, moleknye rambut dia kerinting gitu. Buak keda ke memang gitu?"
 (Wah, cantik yang amat rambut dia kerinting macam tu. Buat kat salon ke memang semulajadinya macam tu?)


Terus CB tersipu-sipu malu dan terfikir, apakah makcik ni peminat Mika? Tapi CB tak kuasa lah nak tanya kan.


Tapi CB tak kisah pun diorang usik (usik ke caci?) macam tu. Itu maknanya diorang tak pernah melupakan CB. Itu maknanya diorang ambil tahu pasal CB. Oh! Sampaikan orang yang CB tak kenal (tapi dia kenal CB lah) pun tegur rambut CB. Dia cakap dah lain, tak macam masa undergrad dulu. Popularkah CB? Oh!

Kalau bercakap dari sudut gaya dan fesyen, memanglah orang kat sini tak kisah.

TETAPI!!

Ya, ada tapinya. Kalau dari sudut keselamatan, jangan main-main OK. Sebelum CB mula bercerita, izinkan CB lap air mata dulu ya. Sob..sob…


Lokasi: Eindhoven Airport.


OK, masa tu CB kat kaunter emigresen. CB pun hulur lah paspot CB itu. Sekejap dia tengok paspot. Pastu dia tengok CB. Paspot, CB. CB, paspot lalu bersuara:


“You look different compared to this picture here”.



“Oh, yes. I know. My hair is much longer, I shaved my moustache and stubbles. Also with some accessories on my facial skin”. Merujuk kepada jerawat yang agak subur.


Nampaknya dia tak puas hati.


Dia bangun dari kerusi, undur beberapa langkah dan cuba mengamati muka CB.


“Can you please put your hair behind your ears?”.


“OK”. CB pun terus selit rambut celah telinga dan berangan cun yang amat.


“Uhm… how old are you?”


“Errr… 24? Eh, is it 24? Wait, 2009 minus 1985 is 24. Yes, I am 24.”


“You don’t know you own age?”


“Well, I was 23 for a year and is 24 for just about 2 months since August. I got confused sometime. Plus no one asking me that question for so long and I just hate being 24. And as a matter of fact, I feel like 18”. Sambil bercakap dengan gaya gangsta ghetto nigga.



Akirnya dia lepaskan CB. Tu pun lepas dia suruh CB posing-posing selit rambut dan tanya tarikh lahir CB.


Alahai…


Karena rambut.

4 comments:

Jovial Diamond said...

haena sgt yer dgr crita korg wat amazing race kat airport..

~~DucKneSs~~ said...

hahahha..
sian ko mat..dahtu manenye pic baru rambut ko..mau tgk loo..heheh

pheedao said...

well sian mamat.. wah besnyer citer kat blog CB.. sgt byk benda yg dikongsi..

oh pasal transformation tu... maybe i bernasib baik kot.. setakat ni sume menjadi... =)

cuba lagi mat.. insha allah menjadi!

akukanbaik said...

hahahah.....
dont keep in ur heart...
at least i adore ur volume hair
(ok,ak tipu)