Sunday, November 22, 2009

Iklan Masa Kini

Kalau tengok betul-betul, CB rasa iklan-iklan sekarang makin pelik lah.


Iklan 1: Bank Rakyat
Seorang wanita memasuki rumah kawannya dan berkata:


"Oh, layan internet ye"
"Tak lah

Sambil melayari Internet Banking Bank Rakyat dan menjustifikasikan mengapa "Saya Mesti Pilih" Bank Rakyat.



Apakah??


Iklan 2: HSBC
Suasana mengambil tempat di meja makan. Si bapa kecewa kerana si anak membuat keputusan untuk meneruskan minat dalam bidang seni, bukan perubatan. Keesokan harinya, kita dapat melihat lukisan-lukisan (secara peribadi, CB sukalah lukisan pokok berwarna-warni tu) digantung di dinding, menggantikan sijil-sijil yang sebelum ini megah menghiasi bilik tersebut.


Kemudian, terdengar pula narrator berkata "anda mampu bersikap optimis jika pelaburan anda terurus".


apakah dengan kata lain:
"Lantak kau lah perempuan oi, kau nak melukis ke apa. Yang penting duit aku tengah beranak dalam HSBC tu ha. Kau berjaya bagus, kalu kau merempat aku tak kisah pun. Duit mak beranak, nyah".


Tak begitu ke?

Iklan 3: P1 wimax


"Abang dah potong kan?"

"Of course"


Oh em gee, I just loved it!


Iklan 4: Sejenis pencuci


CB tak ingat lah pasal produk dari syarikat mana. Tapi masih lagi ke udara.


Ianya menceritakan pasal luahan rasa seorang ibu tentang masalah kuman melanda dirinya dan keluarga.


"Saya suka mendekati alam, tetapi kuman boleh menjadi penghalang".


Jadi, apa yang kamu fikirkan? Tinggal di sebuah dunia yang bebas kuman? Uhm.. mungkin kamu boleh tinggal di dalam makmal atau pun laminar flow yang fully sterile. Atau mungkin kamu boleh tinggal di sebuah lokasi rahsia dalam cerita "The Island". Di mana semua orang memakai baju berwarna putih. Ingat tak?



Fakta Pantas I: Kanak-kanak yang terlalu dijaga semasa kecil akan menghadapi masalah imunasasi yang lemah apabila telah membesar. tetapi kanak-kanak yang dibiarkan bermain lumpur (dengan pengawasan ibubapa, sudah tentu) akan memiliki daya imun yang tinggi dan sukar dijangkiti penyakit.



Fakta Pantas II: Tahukan anda bahawa penggunaan sabun antibacterial sebenarnya tidak bagus untuk kesihatan? Terutama yang mengandungi Triclosan. Antara produk yang mengandungi bahan antimicrobial tersebut termasuklah: Colgate Total and Breeze among others.


Iklan 5: Badminton? Uhm.. Tak Kot.


Ingat tak sebuah iklan pasal sepasang kembar yang mempunyai kegemaran serupa. Formula 1 dan sebagainya. Termasuklah:


"Badminton? Uhmm... Tak kot".


Kemudian TV3 melalui Buletin Utama melaporkan sesetengah peminat badminton tidak boleh menerima iklan itu kerana dikatakan menyindir arena badminton negara. CB just like: What is wrong with you people?


Kadang-kadang orang-orang(an) macam ni memang susah nak difahami. Jadi CB ambil langkah mudah, biarkan si Luncai dengan labu-labunya.

Iklan 6: Milo


"Boleh ke saya belajar apa yang takde dalam buku"
"Boleh saya cari, apa yang diperlukan untuk terus maju?"
"Dan boleh saya...."


Boleh tak kau straight to the point? Kalau nak pergi bermain tu, cakap je lah nak pergi bermain. Pusing sini, pusing sana. Kau kenapa? Drama kuat!



Kadand-kadang menonton iklan memang seronok. Tapi kalau iklan lagi panjang dari cerita, CB pun naik angin juga.


Salam Sayang,


Tuesday, November 17, 2009

Kerana Pulut Santan Binasa

Kerana mulut, badan binasa.


Pernahkah anda mendengar pepatah lama tersebut? Ianya membawa nasihat bermakna agar kita menjaga tutur kata supaya badan kita tidak binasa dipukul ataupun hancur ditikam dan dicincang oleh orang telah terkena laser oleh kita. Boleh tak CB berangan jadi pengacara rancangan Wanita Melayu?


CB teringin lah nak berkongsi cerita yang berkaitan dengan pepatah tersebut. Tapi kisah CB ni lebih kepada kerana kata-kata, jiwa binasa. Cerita bermula begini ya...
(Loceng pari-pari berbunyi dan lampu dimalapkan. Prop bertukar.)


Kisah 1.
Kita semua mesti ada akaun email bukan? Paling kurang pun satu lah. Tapi ada jugak yang ada lebih dari satu. Mcm CB, ada beberapa akaun email. 1 untuk email yang bebas spam dan 1 lagi untuk laman-laman yang memaksa kita memasukkan email sebelum boleh meneruskan perjalanan meneroka laman web mereka. Contohnya laman web porno. Oppss!



Tetapi ada masalah dengan email ini (terutama penyedia murahan) yang aplikasi "Junk Email" nya sangatlah tidak boleh diharap. Saban hari lambakan email sampah bertimbun di dalam peti masuk. Konsep yang sarupa berlaku dengan email rasmi tempat CB bekerja.


Nak dijadikan cerita, CB telah terjumpa cara untuk memblok email sampah ini daripada menceroboh peti masuk kita. Jadi CB dengan niat yang suci menghantar prosedur memblok kepada "rasmi@blablabla.edu.my". TETAPI! Tetapi CB termaki pulak jabatan yang sepatutnya menguruskan logistik ICT di tempat CB berkerja itu dengan mengatakan mereka tak buat kerja (secara sinis). Sudah lah tu, CB siap forward kepada bos besar serta ketua-ketua jabatan. OOppsss... Ok, OK, CB tau kadang-kadang CB ni bersifat puaka.



Maka kecohlah satu tempat kerja pasal email CB yang tak sayang mulut itu. CB diserang (secara maya) oleh orang-orang di jabatan terbabit. Email CB diselongkar oleh mereka dan sebagainya. Maka kantoi lah pasal CB mengumpat bos besar! Haiyoo!! Ada juga yang hantar email memberi nasihat kepada CB agar lebih berhemat dalam menegur, kerana masyarakat kita mudah melenting apabila ditegur. Apatah lagi apabila ditegur secara sinis oleh pekerja junior bawahan macam CB ini. Tak kah mereka rasa terhina? Kaann...


Selapas kejadian itu, CB rasa amatlah bersalah karena telah mencetuskan huru-hara. CB rasa bersalah sebab ketua di jabatan terbabit bolehlah dikatakan agak rapat dengan CB. Mulut CB ni bolehlah dikatakan agak setaraf longkang juga. Tapi kemudian CB minta maaf kepada semua. Selesai.


Kisah 2:
Apakah CB yang bodoh kerana tidak belajar daripada pengalaman? Kisah kedua ini lebih kurang sahaja konsepnya. Tapi kali ini berkenaan Yahoo! Group dan forwarded emails. CB sebenarnya sangat benci apabila kita menerima forwarded emails yang terang-terangan adalah HOAX, yang sengaja direka-reka bagi menimbulkan sensasi dan kontroversi. Contohnya email pasal ramalan tsunami pada 22 July 2009, Bill Gates akan bagi upah duit kalau kita forward emails, sejadah duduk, manusia disumpah menjadi ikan sebab menderhaka kepada ibu dan sebagainya.


Apa yang CB marah dan kecewa apabila mereka terus-terusan memanjangkan email tersebut kepada semua walhal benda tu merapu dan palsu. Lagi-lagi di dalam group yang CB rasa dianggotai oleh mereka yang tinggi intelektualnya. Tetapi pada hemat CB, benda tu memang menjengkelkan dan SAMPAH! Junk!


Jadi CB pun ambil keputusan untuk menghantar email kepada semua ahli group berkenaan ketidakpuasan hati CB. Dan macam biasalah, mesti ada ayat-ayat laser yang pedas CB hamburkan dan juga justifikasi mengapa CB tak suka diforwardkan dengan email-email yang sebegitu rupa.


Tapi, CB silap. Cb ingatkan group yang CB join tu merupakan group rasmi dan formal. Rupa-rupanya tak lebih daripada group suka-suka yang diwujudkan untuk merapatkan hubungan sesama ahli, yang nampaknya CB tak layak pun menjadi ahli. Ada yang menunjukkan jalan keluar (leave group button), ada yang mempersoalkan samada CB percaya qada dan qadar, syurga neraka dan sebagainya (sejadah berdiri) dan ada yang masih percaya ramalan tsunami itu benar, mereka risaukan keadaan sanak saudara di Malaysia yang mungkin terancam nyawanya. For god sake! Can you please google "22 july tsunami"? And you will find the truth! Sigh...


Jalan keluar sudah ditunjukkan, jadi CB terus lah "leave group" itu. Tetapi hati CB berasa berat dan kecewa. Kecewa sebab CB buatkan mereka marah dan mempersoalkan siapa yang "promote" sebagai ahli group. Tentulah orang itu rapat dengan CB, baik dengan CB. Jadi CB rasa bersalah.


Hish, CB bencilah rasa bersalah ni! Ada tak cara menghilangkan rasa yang dibenci ini? Jadi CB ambil kesempatan ini dengan minta maaf pada Puan Hisfazillah Saari sebab beliaulah yang "promote" CB masuk group itu. Kalau Puan Hisfazilah kecewa dengan CB, CB mintak maaf.

p/s:
1. Untuk Kisah 1, selepas kes email CB tu, barulah jabatan tersebut terhegeh-hegeh memberikan tunjuk ajar (yang sepatutnya dilakukan lama dulu) kepada semua kakitangan mengenai cara menguruskan spam emails dan sebagainya. Improvement!


2. Update Kisah 2: CB terharu sebab Puan Hisfazillah memberikan back up baekk punya kat CB. Nyaris CB menangis di lab (kantoi melagha di lab) membaca email Puan Hisfazillah itu. Tapi CB tak tahulah apa yang terjadi dalam group tu sekarang, sebab CB dah tak jadi ahli lagi.


3. Kejadian ni bolehlah diibaratkan seperti mengalihkan batu di dasar gelas yang berkeladak. Sedikit sebanyak, keladak itu akan mengeruhkan air didalamnya apabila batu itu beralih, tetapi lama kelamaan, ianya akan kembali jernih. Walaubagaimanapun, tak bolehlah alih batu itu dengan kasar (sepertimana yang CB buat ni), sebab ianya akan menjadi sangat keruh dan sukar untuk jernih semula. Tapi, apakah kita akan biarkan batu itu disitu demi kerana untuk mengelakkan air menjadi keruh? Walaupun kita tahu, batu itu akan terus menjadi masalah? Tidak buat CB.


4. Namun cara yang lebih diplomatik adalah dengan mengamalkan konsep menarik rambut di dalam tepung. Rambut tak putus, tepung tak berselerak. Tapi berkurun-kurunlah baru selesai masalah.



Cubit-Cubit Manja,


Sunday, November 1, 2009

Ya ALLAH, inikah petunjukMu?

Assalamualaikum w.b.t.

Pertama sekali, tujuan CB tulis entri ini bukanlah untuk membuka pekung di dada, tetapi sekadar untuk berkongsi. Dengan sesiapa sahaja yang sudi membaca.

Semalam sebelum tidur, tiba-tiba terdetik di fikiran yang CB sudah hampir lupa bagaimana membaca ayat qursi. Astaghfirullahalazim...

CB cuba membacanya berulang kali. Tapi CB hanya mampu teruskan sekadar separuh. Tidak sempurna lagi bacaan CB itu. Berkali-kali diulang sehinggalah CB tertidur... Memasuki minda separuh sedar, CB berada di rumah. Terengganu.

Suasana di rumah ketika itu gelap. Kelam. Sepi. CB seorang diri... Tapi hati CB ketika itu berasa gentar dan takut. Jiwa CB tak tenteram. Hati CB berbicara sendiri. Bahawa lain kali CB tak akan tidur di rumah seorang diri lagi...

Kemudian, plot bertukar. Masih dirumah yang sama, malam. Tiada sebarang cahaya di rumah ketika itu. Tapi CB dikelilingi adik beradik. Kami memegang erat tangan satu sama lain. Kemudian bagaikan mencari sesuatu, kami berjalan menuju ke dapur rumah. Di sebalik dinding, kami terlihat sekujur tubuh, di dalam kedudukan tahiyat akhir sedang berzikir. Badanya diselimuti telekung putih.

Dengan serta merta kami tahu, itu ibu. Tempat itu, tingkat atas rumah CB adalah tempat ibu selalu menunaikan solat. Setiap hari... Tapi itu beberapa tahun yang lalu. Tiada sesiapa yang pernah naik ke bahagian itu lagi sejak ayah ubahsuai rumah di bahagian bawah.

Kami, berpegangan tangan menuju ke arah ibu. Wanita separuh abad itu berpaling kepada kami. Mukanya suram dan sedih. Dia berkata:

"Dulu ketika aku bangun untuk solat subuh, mata ini selalu melihat kamu anak-anakku bergelimpangan tidur..."

Kemudian anak saudara CB mencelah, bertanya kepada ibunya:

"Bercakap dengan siapa? Tak nampak sesiapa pun? Dengan hantu ke?"

Hati CB ketika itu meronta-ronta ingin pergi dari situasi itu... CB takut.
Kemudian CB terjaga.

Serta merta CB beristighfar, berzikir dan cuba untuk tidur semula. Syukur masih tahu beristighfar. Tapi mata ini enggan tertutup. Minda ini masih bergolak dengan pengalaman tadi.

Kemudian CB terdetik, sudah lama telinga ini tidak didengarkan bacaan ayat-ayat suci, memuji Mu. Sudah lama lidah kurniaanMu ini tidak CB gunakan untuk mengalunkan wahyumu... CB hanyut... CB alpa di dalam kehidupan dunia...

Sudah terlalu lama telinga ini disuap lagu-lagu yang melalaikan. Lidah ini menyanyikan irama yang lagha... Hati CB kotor. Roh CB kebuluran. Tiada santapan rohani untuk jiwa CB...

Bingkas CB bangkit dan memasang bacaan Yasin dan ayat qursi sambil menaip entri ini...

Hampir setahun yang lalu, CB juga pernah mengalami mimpi yang juga pelik. Di mana suara lelaki yang sangat kuat menjerit kepada CB:

"Yaaa... Muhammad!!!"

Di saat itu juga CB terjaga. Hati CB berdegup kencang...

Apakah ini petunjukMu ya Allah?

Subhanallah...
Astaghfirullahalazim...

Ampunkan dosaku... Sesungguhnya selama ini aku alpa, selama ini aku lalai, selama ini aku hanyut dalam kesenangan dunia. Aku tenggelam dalam rahmatMu tanpa tahu berterima kasih kepadaMu...

Ampunkan aku Ya Allah...