Tuesday, December 29, 2009

A WTF day before holiday.

WTF tragedy 1:        Ayang cakap ni berlian?? Kenapa pecah hancur macam ni??? Benci tau!

Hari dimulakan dengan PCR yang mengambil masa 2 jam 30 minit.

OK, bila dah selesai, CB loading lah produk ke dalam setiap lubang yang ada. Ala-ala menanam padi huma gitu. Kau korek lubang, kau masuk benih, kau korek lubang, kau masuk benih. Tak ke sakit pinggang kau, gile?

Entah kenapa, hari ini  macam pelik, gel itu terapung, tak macam selalu, elok je mendap kat dasar tu hah! CB tanya Rikus, juruteknik makmal yang kebetulan sedang sibuk buat-apa-pun-tak-tahu-lah. Rikus cakap, tak ada masalah. Jadi CB yang tak banyak pengalaman ni pun rasa tak ada masalah lah.

Dah siap loading, kena running pulak. Set power suply pada 105v dan tunggu lagi lebih kurang 30 minit.

Tik... Tok... Tik... Tok... (sungguh lame bunyi ni).

Lebih kurang 30 minit gitu, CB angkut gel tersebut sekali dengan moulder dia ke dalam tray sebab nak ambil gambar bawah sinaran ultra lembayung (istilah tak nak kalah nih! UV sudah..). Dalam 30cm lagi nak ke tray, boleh pulak gel itu tergelincir lalu menghempas kaki kerusi dan berpecah dua sebelum menghabiskan aksi berani-matinya di lantai. Oh tidak!!! Segala penantian dan penat lelahku!!! Hanjeng nyeeee....


Suspek kejadian!




WTF Tragedy 2:          Oppss.... Jatuh pulak... Sayang tak marah kan? Kan? Kan?

"Tak apa, CB. Tak apa. Ini dugaan tuhan terhadap hambanya yang terpilih". Tu dia, terpilih katanya.

Nak tak nak, terpaksalah teruskan jugak projek hari ni. Lagi pun dah separuh jalan. Macam kita tengah kencing jugak. Kalau tiba-tiba ada orang masuk toilet tengah kita syok-syok kencing, tak kan nak berhenti kan. Terus kan je lah. Tapi kalau orang tu tak reti nak keluar cepat-cepat, merasalah CB kencing kat muka dia! (Walaupun kaitan cerita dan perumpamaan itu sangat tipis, tapi tetap nak tulis jugak.)

Lepas dah potong-potong gel tu menjadi serpihan cinta, CB letak lah dalam EP tube. Tengah syok potong tu, tiba tiba macam tersilap label pulak. "Grrr... Tak pe lah. Nanti dah siap potong kita tengok balik, okeh sayang?".

Masa nak keluar dari bilik gelap, tangan CB penuh dengan agar tray, tube tray yang sarat dengan tube, pisau (mata dia baru tukar, okeh!) dan kertas segala. Tetiba! Time ni jugak lah tray tu nak ikut aksi gel tadi jatuh ke lantai... Habislah berterabur semua tube-tube CB tu. Dah lah silap label, lepas tu jatuh pulak. kalau jatuh tak berterabur tak pe lagi. (ada ke jatuh tak berterabur?). Dah tercampur-campur. Hanjengnye!!! Nasib baik pisau tu tak cucuk kaki CB ni hah!


 Buah hati pengarang jantung!




WTF Tragedy 3:       Alamak baby, ayang tertumpahkan kopi lah kat atas suit armani baby...

It took me almost an hour to figure out which is what! Barulah faham apa perasaan orang yang buat forensic accounting! Nama macam gah, tapi... hanya tuhan saje yang tahu penderitaan jiwa raga mereka. Sabar lah adik-adik, syurga menantimu di sana (motifff???)

DNA recovery ni leceh sikit sebab kena banyak centrifuge, kalu buat kasar-kasar nanti susah. Cross contamination lah, apa lah kan. Tengah tangan sibuk masuk kan tube ke dalam mesin tu, otak sibuk berfikir "Kalau aku buat video kerja-kerja aku yang bosan ni masuk youtube, agak-agak ramai tak yang view?". Boleh tak fikir macam tu? Sibuk mencari glamor ni!

Tiba-tiba. "Tap".

Ahhh, satu tube jatuh pulak, tumpah sampai separuh pulak tu! Hanjeng nye!!!


Bersepah, tak sistematik langsung!



P/s:
1. Kadang-kadang CB diam-diam panggil Rikus tu, tikus. Kahkahkah...
2. Esok CB nak ke Parits! Sambut tahun baru. Time Maal Hijrah, tak de pulak kau nak ke mekah segala! Grrr...

Monday, December 28, 2009

Antara Avatar dan Bas Henti-Henti

Uish, lama betul tak update blog. Tak ade idea lah nak tulis apa. Lebih separuh daripada jisim otak sudah di gunakan untuk proses pemerahan berkala. Ye lah, sekarang ni tengan tulis thesis. (Walaupun tak siap-siap, bencilah.).

Macam ni, tadi CB tengah basuh pinggan lepas makan malam  berlaukkan salmon dengan sos dill serta tidak lupa disertakan sekali cili potong. Tapi sejak guna beras pandan ni, nasi yang dimasak agak lembik, seakan-akan beras pulut! Memang menjijikkan. Masa sedang tekun basuh pinggan periuk segala tu tiba-tiba terfikir pasal kejadian di CineMec, selepas nonton Avatar. Filem termahal abad ini.

Oh, Pandora memang cantik. Bunga-bunga yang glow-in-the-dark, haiwan yang pelik dan sebagainya. Dalam pada itu, CB sempat berfikir "mesti seronok jika boleh ambil sampel nematodes di situ. Mesti banyak spesies baru." Sungguh membosankan bila fikiran itu datang tiba-tiba ketika waktu berhibur.


Cantik ke tidak spek itu? Channel tahu?


Jalan cerita yang terlalu cliche', sudah boleh di agak bila akan membelok ke kiri, bila akan ke kanan. Tiada apa yang baru dan segar selain daripada kesak khas (yang menelan kos terbesar) yang memang lah menarik dan canggih.

Apa yang CB nak kongsi disini bukanlah mengenai Avatar, semua orang boleh lihat dan nilai sendiri. Masing-masing akan punya pendapat dan pandangan berbeza. Tetapi ini mengenai Mak Cik Pemandu Dengan Basnya. Selesai menonton filem itu, jam menunjukkan pukul 12.25 tengah malam. Lebih kurang 8 minit macam tu, sebuah bas berhenti. Bas terakhir malam tu.

CB: Bornsesteeg please. Eh, mana pulak duit aku ni...
Mak Cik: .......
CB: (Alamak, hilang pulak duit aku ni. Hanjeng sangat).

Kawan CB: It's OK, I'll pay.

Seraya menguhulurkan sekeping note EUR20. Dengan kekwatnya Mak Cik itu menundingkan jari kepada notis yang tertera "Duit dengan nilai lebih EUR20 tidak diterima". CB agak-agak je lah, sebab dia tulis bahasa Dutch.

Kami berdua kaget, cemas. Kawan CB cuba menanya penumpang lain jika ada yang sudi menukar not EUR20 itu. CB tanya lah Mak Cik itu, "what could I do?". Dia boleh sekadar menjuihkan bibir dan mengangkat bahu.

Masa tu kami memang dah kehilangan punca. Takkan lah kami kena keluar daripada bas tu dan berjalan kaki pulang ke rumah. Dengan salji yang tebal dan suhu -2C! Tambahan pula, itu merupakan bas terakhir. Kami buntu.

Dengan semangat christmas (konon-konon lah), seorang lelaki tiba-tiba bersetuju membayar tiket kami berdua. Malu memang lah malu, tapi apa boleh buat? Tak kan lah CB nak berjalan kaki pulang. Silap silap, boleh kena pneunomia nanti. Atas jasa dan belas ihsan lelaki itu, kami berdua pulang ke sarang dengan selamat.

Tapi CB tetap tak puas hati. Apa yang Mak Cik tu fikir? Mengarahkan kami keluar daripada bas dan berjalan pulang? Dalam cuaca yang sejuk menusuk tulang itu? Jika jaraknya dekat, memang kami tak kisah. Teksi pula memang sukar diperolehi di kawasan itu. Tambahan pula sudah tengah malam!

Jika benar Mak Cik itu memang mahu menolong, dia dengan senang boleh menukarkan duit EUR20 itu. Selepas dia mengecop tiket lelaki itu, dipersoalkan lagi bagaimana jika ada yang datang memeriksa? Sebab lelaki itu akan turun 2 perhentian sebelum CB. Tapi permasalahannya, tidak pernah seumur hidup ada orang yang memeriksa tiket! Sudah larut malam pula tu. Nampak sangat Mak Cik itu tidak mahu kami menaiki bas tersebut. CB berangan-angan Mak Cik tu cakap "Hei sundal, kalau kau tu takde duit, buat-buat lah takde duit. Dah lah aku ni penat bawak bas sehari suntuk. Kalau aku tinggal kau kat sini, ada jugak hiburan untuk aku malam ni, Hahahaha!!".

CB tak pernah mengalami perkara yang sebegini sebelum ni. Biasanya pemandu bas lebih bertoleransi terhadap penumpang. Apa pun, CB ucapkan ribuan terima kasih yang baik hati itu. We wish you a merry christmas.