Tuesday, December 29, 2009

A WTF day before holiday.

WTF tragedy 1:        Ayang cakap ni berlian?? Kenapa pecah hancur macam ni??? Benci tau!

Hari dimulakan dengan PCR yang mengambil masa 2 jam 30 minit.

OK, bila dah selesai, CB loading lah produk ke dalam setiap lubang yang ada. Ala-ala menanam padi huma gitu. Kau korek lubang, kau masuk benih, kau korek lubang, kau masuk benih. Tak ke sakit pinggang kau, gile?

Entah kenapa, hari ini  macam pelik, gel itu terapung, tak macam selalu, elok je mendap kat dasar tu hah! CB tanya Rikus, juruteknik makmal yang kebetulan sedang sibuk buat-apa-pun-tak-tahu-lah. Rikus cakap, tak ada masalah. Jadi CB yang tak banyak pengalaman ni pun rasa tak ada masalah lah.

Dah siap loading, kena running pulak. Set power suply pada 105v dan tunggu lagi lebih kurang 30 minit.

Tik... Tok... Tik... Tok... (sungguh lame bunyi ni).

Lebih kurang 30 minit gitu, CB angkut gel tersebut sekali dengan moulder dia ke dalam tray sebab nak ambil gambar bawah sinaran ultra lembayung (istilah tak nak kalah nih! UV sudah..). Dalam 30cm lagi nak ke tray, boleh pulak gel itu tergelincir lalu menghempas kaki kerusi dan berpecah dua sebelum menghabiskan aksi berani-matinya di lantai. Oh tidak!!! Segala penantian dan penat lelahku!!! Hanjeng nyeeee....


Suspek kejadian!




WTF Tragedy 2:          Oppss.... Jatuh pulak... Sayang tak marah kan? Kan? Kan?

"Tak apa, CB. Tak apa. Ini dugaan tuhan terhadap hambanya yang terpilih". Tu dia, terpilih katanya.

Nak tak nak, terpaksalah teruskan jugak projek hari ni. Lagi pun dah separuh jalan. Macam kita tengah kencing jugak. Kalau tiba-tiba ada orang masuk toilet tengah kita syok-syok kencing, tak kan nak berhenti kan. Terus kan je lah. Tapi kalau orang tu tak reti nak keluar cepat-cepat, merasalah CB kencing kat muka dia! (Walaupun kaitan cerita dan perumpamaan itu sangat tipis, tapi tetap nak tulis jugak.)

Lepas dah potong-potong gel tu menjadi serpihan cinta, CB letak lah dalam EP tube. Tengah syok potong tu, tiba tiba macam tersilap label pulak. "Grrr... Tak pe lah. Nanti dah siap potong kita tengok balik, okeh sayang?".

Masa nak keluar dari bilik gelap, tangan CB penuh dengan agar tray, tube tray yang sarat dengan tube, pisau (mata dia baru tukar, okeh!) dan kertas segala. Tetiba! Time ni jugak lah tray tu nak ikut aksi gel tadi jatuh ke lantai... Habislah berterabur semua tube-tube CB tu. Dah lah silap label, lepas tu jatuh pulak. kalau jatuh tak berterabur tak pe lagi. (ada ke jatuh tak berterabur?). Dah tercampur-campur. Hanjengnye!!! Nasib baik pisau tu tak cucuk kaki CB ni hah!


 Buah hati pengarang jantung!




WTF Tragedy 3:       Alamak baby, ayang tertumpahkan kopi lah kat atas suit armani baby...

It took me almost an hour to figure out which is what! Barulah faham apa perasaan orang yang buat forensic accounting! Nama macam gah, tapi... hanya tuhan saje yang tahu penderitaan jiwa raga mereka. Sabar lah adik-adik, syurga menantimu di sana (motifff???)

DNA recovery ni leceh sikit sebab kena banyak centrifuge, kalu buat kasar-kasar nanti susah. Cross contamination lah, apa lah kan. Tengah tangan sibuk masuk kan tube ke dalam mesin tu, otak sibuk berfikir "Kalau aku buat video kerja-kerja aku yang bosan ni masuk youtube, agak-agak ramai tak yang view?". Boleh tak fikir macam tu? Sibuk mencari glamor ni!

Tiba-tiba. "Tap".

Ahhh, satu tube jatuh pulak, tumpah sampai separuh pulak tu! Hanjeng nye!!!


Bersepah, tak sistematik langsung!



P/s:
1. Kadang-kadang CB diam-diam panggil Rikus tu, tikus. Kahkahkah...
2. Esok CB nak ke Parits! Sambut tahun baru. Time Maal Hijrah, tak de pulak kau nak ke mekah segala! Grrr...

1 comment:

akukanbaik said...

sabarlah sayang(bak tajuk lagu sanisah huri)

ko kan insan terpilih lindungan kaabah

hehehe