Thursday, December 30, 2010

OhSoRandom: Azam Khan, kekasih baru

Tadi kat pejabat ada seorang kakak ni bawa bayi dia yang masih kecil. Nama Adam. OTK, sungguh cute. Kelmarin waktu keluar makan dengan Mell, seorang kawan ni bawa bayi dia juga, nama Ariq. Minggu lepas Mell bawak anak saudara dia ke pejabat, nama Syafi. Jannah pun tengah menghitung hari je nak meletup perut dia tu. Lagi... ada dua orang kat pejabat juga tengah mengandung.

Oh my, CB baru sedar rupanya selamanya ni selalu dikelilingi oleh bayi-bayi serta janin-janin di dalam perut ibu mereka. Rasa sangat bertuah dan diberkati. Tiba-tiba CB rasa macam nak ada anak sendiri.

Sebenarnya tak lah tiba-tiba jugak, sebab memang selalu mengidam nak ada bayi sendiri. Tapi tu lah, takut la lepas bersalin nanti badan dah tak secantik dulu. Lagi pulak, macam mana kalau dia menangis malam-malam? Mesti tak cukup tidur punya. Lepas tu mesti stress keesokannya. Kalau ada bayi yang boleh on off suis dia kan bagus? Satu lagi, nak jaga dia masa dia wangi je. Kalau nak kena tukar lampin, tak nak dah. Ada sesiapa yang nak menjadi bapa kepada anak CB? *bapa katanya!


Well, sempena tahun baru ni azam baru tahun ni adalah:


Daripada ini:


Kepada ini:




Mampoo? Tak sedar diri tiap-tiap malam menggajah makan nasik kukus (with extra rice) n pizza personal size (extra cheese). Sarapan pulak nasik berlauk, kuew teow dengan keropok goreng! *pitammmm


p/s: Tahniah kepada Puan Jannah dan suami Encik Idi sebab dapat anak lelaki sulung. berat tuu.. 3.6kg. Tahniah!!! I'm a proud auntie uncle.

Shashay away,
CB si Benang Basah yang tengah meroyan nak ada anak jugak.

Tuesday, December 28, 2010

Special: Surat Terbuka Untuk Mell

Macam mana nak mulakan ni ye? Tak pe, kita mulakan dengan lafaz basmalah.

Bismillahirrohma nirrahim...


Entri ini ditujukan khas buat seorang sahabat yang baru saja CB kenal. Adalah dalam 3 bulan lebih kot. First time I met her, I was like:


"Wow, lagi cantik dari aku. Ini tak boleh dibiarkan."


Sebagai seorang yang berhemah tinggi, fashionista dan cool, CB terus merancang strategi untuk mendekati dan mengenali dia dengan lebih lanjut. Ini adalah bagi mengorek rahsia di sebalik kelebihan yang dia miliki itu. Tak lama u ols, tak lama lepas tu CB tau dah apa rahsia dia u ols. Lagipun CB ni telus u ols. To me, keeping a secret will not make you beautiful, but sexy. Wow. Anyway rahsia dia satu je u ols.


Senyum dan gelak.


Dia ni ke mana-mana je pun senyum. Kadang-kadang terdetik jugak la kan dia ni fifty-fifty ke apa. Tapi tu lah. Bila senyum dan gelak, semua beban akan jadi ringan. Dengan senyum dan gelak juga akan merangsang pemikiran yang lebih kreatif. Gituuhh... Dengan attitude itu juga lah mudah bagi CB untuk rasa dekat dan selesa dengan dia. Segala lawak CB yang tak berapa nak lawak ni dia boleh terima. Walaupun kadang-kadang CB tahu, dia pun mesti fikir CB ni gila. CB tiru Maria Mariana dia gelak, CB jadi Maimun Talib dia gelak. Semua dia nak gelak.

Hebat tak hebat lah perempuan ni, Jabatan Pengangkutan Jalan anugerahkan dia Lesen Memandu Kepujian Kelas Pertama. Yes, you read it right. Kelas Pertama. Tak ke pengsan kau dengar? Masa Ujian Berkomputer, 15 minit je dia jawab u ols. Satu je salah, tu pun CB rasa dia sengaja buat salah kot. Sekecil-kecil parking dia boleh telus u ols! Parking sisi? Sebelah tangan dia boleh buat. Kejar lampu kuning? Lagi lah senang. Kadang-kadang kita nampak macam lampu kuning tu yang memang sengaja tunggu dia. Bila lepas je, terus tukar merah. CB tak sempat siasat kot-kot lah dia ni pengikut setia ajaran Ayah Pin ke apa kaann..Sebab masa tengah speeding tu mulut dia terkumat-kamit u ols. Takut juga kan.


Lagi satu dia ni sangat petah berbicara u ols. Ada sekali tu kami sama-sama pergi ke sebuah kolej matrikulasi di utara. Budak-budak ni datanglah tanya kursus apa yang ada kat universiti kami ni dan sebagainya. Kemudian dia terus lipat lengan baju dia dan keluarkan nail polisher u ols. Sambil-sambil polish kuku dia pun terangkan lah kat semua budak-budak tu. Semua orang MELELEH air liur u ols dengar dia briefing. CB terus pitam tang tu jugak. Sebelum pitam, sempatlah CB bagi dia nama baru, Mell. Singkatan kepada MELeLeh.

Sambil polish kuku, sambil briefing (source)


Tapi semua tu tak kekal lama u ols. Betul lah orang cakap, time flies. Masa pun satu, kalau aku tengah terkinja-kinja macam beruk, kau mula lah nak fly kan. Lajuu je. Kalau aku tengah sentap, meroyan ke apa mulalah kau nak pose-pose merangkak kaann... 30hb Disember March ni dia akan pergi tinggalkan CB dan semua kawan-kawan yang lain. Tapi CB yakin, mesti dia paling sedih nak tinggalkan CB yang jelita ni. Sebab kat New Zealand sah sah lah takde orang yang cantik. Anak gadis penghulu suku Maori tu pun nombor dua je lepas CB.


Gambar terbaru anak gadis penghulu. CB cilok kat facebook (source)
 
Mell, if you're happen to read this, I would like to say:

1. Terima kasih. Terima kasih sebab jadikan hidup CB di pejabat satu kegembiraan dan keceriaan. Terima kasih sebab sepanjang bekerja dengan dia memang CB stress free and looking forward to come to the office everyday.


2. Maaf. Maaf sekiranya ada yang tak puas hati ke, kecewa ke, apa ke kan. Ye lah, macam yang selalu cakap dalam entri-entri lepas, mulut CB ni boleh tahanlah puakanya jugak. Jadi kadang-kadang tengah seronok-seronok tak sengaja tercarut ke, tersangsang ke apa ke kaann... Maaf ek.


3. Selamat pergi selamat kembali. Well, tujuan ke Nova Zeelandia ni pun memang sebab nak sambung belajar, demi masa yang lebih gemilang. Gituuhh... and I have read everywhere that doing PhD is not easy. It demands your time, energy and everything you have sometimes even things you don't know that you actually have. So as the time goes you will learn the philosophy of knowledge. And I hope with that you will be braver, wiser and everything that is better. Sometimes we will face bitter, but how we are going to celebrate the sweetness without ever taste bitterness? People said when fate hands us a lemon, let us try to make a lemonade.

4. Sacrifice. The thing you told me that night, don't worry. I've been there, and I've done that. So I think I do understand. I wish you well and courage to face the future.


5. Friends. I bet you will never have problem with this. Who could miss the opportunity to know an angel like you.


Enough said, bon voyage et au revoir Mell. I will be missing you always.


p/s: Akan tulis dalam bahasa Inggeris bila emosional.
p/s/s: Don't cry me a river occay. Kalau air terjun ok je. 
p/s/s/s: Don't forget my fridge magnets. From all 22 major cities and towns in Nova Zeelandia.


Shashay away,
CB si Benang Basah yang melambai dari kejauhan.

Saturday, December 25, 2010

OhSoRandom: Kenapa basah?

Ada orang tanya CB, kenapa dalam banyak-banyak pasangan perkataan, kenapa benang dan basah yang dipilih? Kenapa bukan perkataan-perkataan atau ayat-ayat ekstravaganza yang selalu bermain di bibir CB saban hari seperti “hai”, “cantik jugak aku ni”, “hurm.. lekkerding/ lekker kontje” dan sebagainya. Kalau nak diceritakan, kita sorot kembali kepada sejarah pedaftaran blog ini pada 2007/8 or so.

Sebelum menjadi wanita berhemah tinggi, matang, dan fashionista seperti hari ini, CB pernah memiliki jiwa seorang pemberontak, militan yang seksi sumpama Katherine Zeta Jones dalam cerita The Mask of Zorro atau si lasak Nurzizi Zulkifli waktu mengacarakan rancangan Di Mana Joe Jambul sebelum beliau menambah saham di akhirat, dengan bertudung. Ada perumpamaan melayu lama berbunyi “bagai menegakkan benang yang basah”. That was me. Suka memberontak dan suka menegakkan benang yang basah di waktu lapang.


Walaupun dah tahu benda tu salah namun tetap jugak nak tulis dan berhujah konon-konon peguam. Salah satu contoh adalah kenapa kita perlu ke sekolah? Bukan kah sekolah itu membosankan dan banyak kerja-kerja rumah dan sebagainya. Lebih baik lari dari rumah dan berjoli di kelab-kelab malam, melentik di atas motor-motor mat rempit yang mana pada kebiasaannya akan berakhir di pondok-pondok tengah ladang getah selepas dikenduri beramai-ramai dengan diketuai oleh teman lelaki yang kononnya berhemah tinggi. OK, tarik nafas jap.

Tapi betullah kata orang tua tu, takkan tegak benang yang basah (walaupun benang yang kering pun tak tegak jugak kan? Pelik, kenapa benang basah yang tak boleh tegak? OK, cerita lain.) sebab selepas tulis panjang lebar dengan hujah-hujah bernas namun di akhirnya CB tetap juga akan tak bersetuju dengan diri sendiri dan memaki diri sendiri selepas membaca kembali entri-entri tersebut. Kemudian selepas insaf, blog ni terbiar dan dah jadi tempat jin bertendang buat seketika sebelum diaktifkan kembali dalam tahun 2009 macam tu lepas terlalu tertekan masa buat masters dulu.


Jadi sesiapa yang panas baran dan emo tak tentu pasal, tulis apa yang anda tak puas hati sangat tu kat atas kertas. Kalau tulisan anda buruk dan akan membuatkan lagi marah sebab tengok tulisan sendiri yang hazzab boleh guna perisian pemproses kata. Tuuu diaahh, ayat nak power. Biasalah, kata fashinosta kaann... Kat situ siap boleh pilih pelbagai jenis tulisan dan juga warna lagi. Sungguh cool bukan? Bila kita tulis semua kat situ kita akan faham dengan sendiri apa yang sebenarnya kita marah sangat tu dan akhirnya merasionalisasikan kemarahan dan ketidakpuashatian diri sendiri.


Rahsia di sebalik teknik yang CB namakan “Makian Maya” (nak kena paten ni nama ni) adalah komunikasi dengan jiwa separuh sedar. Sebab jiwa separuh sedar adalah lebih tenang dan sedar daripada minda yang memang sedia sedar. Ane’, ada faham ka? (matilah… aku pun tak faham sangat) Minda separuh sedar adalah rakan imaginasi anda semasa kanak-kanak. Cuma sekarang ianya telah besar, sama baya dengan anda dan telah menukar nama menjadi “minda separuh sedar”. Bukan lagi Jojo, Rania, Ikhwan, Asyraf, Mell atau apa jua nama yang anda berikan kepadanya semasa kecil. Jadi apabila orang berkata tanyalah hati, maka hati itu adalah minda separuh sedar kita.


Hihihi… sebenarnya nak terangkan kenapa nama blog ni Benang Basah je. Terus melalut pasal psikologi. Siapa yang “weng” sebenarnya ni? *terus makan ubat anti depression.

p/s: OK, di entri ini CB tak nak campur adukkan dengan tanya iman, akal mahupun Soal Asyraf. Sekarang kita bercakap pasal minda separuh sedar.


Shashay away,
CB the Wet Thread, unregistered practicing psychologist. *mampoo u ols speaking macam ni? Tak kaannn…

Tuesday, December 21, 2010

OhSoRandom: Bila Berteman Dengan Lone Ranger (Updated)

Beberapa minggu lepas (mungkin dah dua bulan lebih) kami serumah dapat housemate baru, kerja kat bandar Negara Tanah Rata Sekebun Bunga ni. Boleh tahan lah orangnya. Maknanya, tak ade lah rasa macam nak capai plastik muntah atau spek hitam setiap kali nampak dia. Nama dia Azrina, budak KL. Seperti biasa, nama seakan-akan benar. Jadi bila je dia masuk rumah tu kami pun amik marker pen dan lukis senyuman lebar kat muka. Biasalah kan, berbudi bahasa lagipun kita nak duduk serumah nanti, kenalah berbaik-baik.


Lebih kurang macam ni la kita orang make up masa sambut dia. (source)


Sebab CB percaya memiliki teman serumah adalah seperti memiliki isteri. Sebab kita akan duduk bersama-sama dia sampailah kita dapat isteri yang sebenar. Setiap hari lepas balik kerja akan menghadap muka dia. Cuma bezanya "isteri" ni, sama jantina. Namun konsep tetap sama.


Azrina ni baik budaknya. Pendiam je. Tak banyak cakap. Sangat seksi misteri dan wow. Beliau juga setiap petang suka main futsal, maka tiadalah masalah berat badan berlebihan ataupun dalam erti kata lain, masalah Hetty Kus Rendang yakni apabila badan tak jugak tinggi-tinggi, tapi ukur lilit bertambah.


Setiap kali dia balik kerja terus masuk bilik dan takkan tegur orang lain lagi dah. Senyap je dalam bilik tu menghadap komputer dia yang bermonitor LCD besar dan canggih tu. Kalau ikut pengalaman sendiri, budak-budak fizik biasanya sangat out going, unlike biologist (including me) yang biasanya ulat buku.


Jadi banyaklah andaian dan teori yang kami utarakan. Salah satunya adalah "apakah dia mengalami kejutan budaya sebab duduk serumah dengan wanita-wanita moden?


Tahukah anda, kali terakhir kami bercakap adalah err... sebulan lepas? *pitam jap. Hatta nama penuh dia pun kami tak tahu u ols. CB ni, kalau orang tu penyegan, CB lagilah dua kali segan. Walaupun dengan status moden dan berkarisma CB ni, tetap tak membantu. Lagi satu yang kami tahu dia dah beli rumah berharga RM200,000 kat Damansara Utama, seorang jurugambar yang berdedikasi (hebat ke tidak tak tahu lah sebab tak pernah tengok hasil kerja tangan dia) dan giat menyimpan emas! *Nampak sangat berminat kat aset dia je.


Jadi sempena tahun baru yang akan datang ni, CB berazam untuk berbaik-baik dengan dia. Tapi macam mana eh nak mulakan? Sebab macam kekok lepas 2 bulan baru nak ice breaking kaedahnya.


p/s: semalam kami masak-masak, sebab segan tak ajak pun dia makan sekali. Kekwat Teruk kan? Hurm...

Update: Tak sempat u ols, si Azrina dan pindah keluar... 1hb January 2011. The best thing is, dia just keluar macam tu je. Without even saying enything. Anything at all. Sedangkan ada je kawan CB kat bilik depan tu. Akhir sekali dia sekadar tinggalkan kunci rumah tergantung kat pintu pagar. How rude people can be? Afterall, I feel lucky for not knowing such a rude guy. Bon voyage, Azrina.


Shashay away,
CB Si Benang Basah yang cuba bersosial.

Saturday, December 18, 2010

OhSoRandom: Pabila Cik Kiah Jatuh Cinta di Aquaria

Salam alls.

Kat Negeri Tanah Rata Sekebun Bunga ni asyik hujan je u ols! Konon-kononya CB nak pergi ke pusat bandar kejap nak cari evening gown merah. Maklumlah, majlis makan malam korporat (korporat katanya!) tempat CB kerja tu 20 haribulan ni. Pada asalnya CB dah siap bayar dress Marchesa, tapi last-last minit Anne Hathaway caras CB! Ada ke dia cilok baju tu senyap-senyap buat pergi Oscar? Hello, that is my freaking dress! *sambil dress up ala-ala Lara Croft. Si Georgina pun satu, siaplah nanti. Kau tak tahu Marchesa Luisa Casati tu kawan baik CB. We ols comolot. (Kawan baik cemana tah, dia tu dah pergi menghadap illahi tahun 1957!)

Dia tataw CB dah siap pose ala2 patung Oscar kat belakang tu nak tarik rambut dia (source)

So sebagai tanda protes, CB dah tempah baju kat kedai apek Kuala Krai bawah hotel Ah Chong dengan konsep "Macarena", diinsprisikan daripada penari Flamenco di Sepanyol.

Konsep dia: Bila masuk ballroom, kena selak dulu sedas dua.

Hebat kan Apek tu? Nama dia Zang Toi u ols. Sebab we ols kawan baik, so CB panggil dia Apek je. Dia tak kisah pun. Occayyyyy, cukuplah merepek!
 
Yang sebenar-benarnya CB mengalami sedikit kepeningan kepala. CB nak ajak bonda  clubbing kat Kuala Lumpur sempena tahun baru 2011 ni. Nak bawaklah dia naik kapal terbang kan, Air Asia sajorkkk... Sebab member dia kat kampung, Makcik Jarum tu tak habis-habis dok cerita  dah naik kapal terbang, pi main bowling berbaju kurung dan clubbing kat Zouq segala. Tambahan pulak semua orang kat kampung tu tahu yang anak bonda tu CB; yang tak disyak lagi sebagai wanita berketerampilan, berjati diri tinggi, fashionista, berhemah serta berkaliber. Jadi mana boleh kalah kaann...

Permasalahannya sekarang ni dia nak pi SOGO yang selalu lah ada sale tu kononnya tu kan. CB dah cakap kat dia:

"Ma, at least Isetan? Hello?"
"U ols, Makcik Jarum tu banyak paper bag SOGO. Ma nak collect sampai boleh buat wallpaper ruang tamu kita."
"Baiklah Ma, nak pitam jap"

We ol ni dah la pi naik flight. Lepas tu cucu-cucu dia ni nak ikut jugak. Lepas semua dah tau Bonda CB nak pi KL, adik CB yang tak berapa nak fashionista tu pun nak ikut. Then sebab cucu-cucu nak ikut, mak bapak kepada cucu-cucu tersebut pun nak ikut. Oh my!!!!! Sekarang ni CB pening sebab macam mana nak gerak dari LCCT ke pusat bandar. Boleh tak bila lalu atas KL, CB suruh pilot buka pintu dan kami semua terjun keluar terus landing dalam kolam depan Suria KLCC. So sekarang ni rombongan Cik Kiah berjumlah err...(sambil tutup mata rapat-rapat dan membilang)...errr... 7 orang! OMG! Satu taxi tak cukup tu. Kalau nak naik bas ke KL Sentral, tak vogue pulak. *tetap ni feeling! Jadi mungkin akan naik teksi ke KLIA dan hop on ERL Express to KL Sentral.

Err.. Pak Cik Polpol, nak pi Pavilion lalu sungai mana ek? (souce)

Kalau dah ramai macam tu, naik lah kereta ke apa kaann.. Tetap ni tak nak. Nak naik flight sama-sama CB katanya! Motip sangat kaann... Biasalah u ols, kami ni kan keluarga yang mesra, bersatu-hati, dan gigih bak kata pepatah "air dicincang takkan putus". *tetiber.

So dari LCCT akan ke KLIA, naik ERL ke KL sentral. Dari KL sentral akan ambil Kelana Jaya Line ke Masjid Jamek. Jalan-jalan kat Jalan Masjid India tu semua lepas tu ke SOGO (bagi mencapai hasrat bonda mengumpul plastik beg SOGO). Kemudian ke KLCC untuk melawat PetroSains, Aquaria, minum petang kat Dome serta makan kat Chakri Palace. Malam tu berangkat pulang. Sehari menjadi KL-ites.
 
CB dah dapat bayangkan trip ini akan menjadi mimpi ngeri! Gosh! Seorang warga tua emas berusia 56 tahun, dua orang kanak-kanak yang boleh tahan nakalnya (tapi ada guardians), seorang remaja perempuan yang tak berapa nak fashionista serta seorang bekas ratu cantik! Hurm.. I think I can manage.

Bonda: I dah suruh Mak Cik Kiah jahit baru sutera baru, dia cakap sempat la siap 1hb nanti.
 
CB: (Kalau koyak baju sutera tu nanti dalam LRT, tataw la)

Terus feeling-feeling demam (source)


Sashay away,
CB si Benang Basah dengan moto hidup: "Whatever you do, do it in style!"

Saturday, December 11, 2010

OhSoRandom: Perang Saraffff

Haa... mampu ke u ols lancarkan perang saraf? Jangan tak tahu di sebalik kejelitaan dan kelembutan ini, CB pernah menjadi ketua unit perang saraf masa pilihanraya kampus dulu u ols. Haa... jangan pitam dulu oke. Waktu tu kumpulan pembangkang ni, biasalah golongan yang bertudung labuh berkopiah segala lah kan. Ala-ala PAS dengan UMNO lah u ols kiranya, cuma yang ni skop lebih kecil, dalam kampus je.


Nak dijadikan cerita, calon pihak pembangkang ni merupakan junior CB sendiri. Tak engkau menangis dapat senior kejam macam ni? Tapi masa tu, semangat professionalisma lebih didahulukan. Konsepnya waktu tu, Parti diutamakan, Kerusi didahulukan. *larikkkk! Jadi matlamat untuk menang kesemua kerusi di kampus lebih penting daripada menjaga junior sendiri. Gegeh! Tapi jangan salah faham pulak u ols, semua ni masa pilihanraya je la. Bila dah habis pilihanraya, baik lah balik. Comolot. CB ni mana suka cari gaduh. CB ni ala-ala merpati putih daripada ibu pejabat PBB lah kiranya kaann... Kesayangan Ban Ki Moon. Katanyaaa...


Zaman muda-muda dulu CB adalah wanita gangsta-nigga-gettho. Berakkan dia! (image source)



Jadi apa yang telah CB rancangkan salah satunya adalah melancarkan Kios Kedai Motosikal 24 jam. Berbekalkan kemampuan perisik ala-ala Charlie's Angels, kami berjaya mendapatkan nombor telefon calon Pihak Sebelah Sana (PSS). Dengan menggunakan teknologi canggih a la James Bond seperti Microsoft Publisher, kami membuat flyers tertulis:


"Tayar motosikal anda pancit? Kehabisan minyak? Jangan risau, kami boleh membantu. Hubungi nombor ini: 01T-HOT CHICK"

Mangsa (tayar) pancit selepas terlanggar antelop liar *larikkkk (image source)


Wah, sambutan dari penduduk kampus amat menggalakkan! Dalam masa beberapa jam, habis, licin! Hebat! Laporan perisik mengatakan calon PSS tersebut terpaksa menutup sementara telefon beliau lantaran panggilan yang tak henti-henti daripada mereka yang kehabisan minyak, tayar pancit dan sebagainya. OK, strategi pertama: BERJAYA.


Strategi kedua lebih kepada teknik Somersault Tunggang Terbalik! Kami dengan baik hatinya mereka bentuk flyers kempen untuk diedarkan kepada semua pelajar, di dewan kuliah, cafe-cafe dan sebagainya. Kami dengan penuh kegigihan lagi berkomitmen jitu serta bersusah payah mencipta motto untuk menarik perhatian warga kampus agar mengundi beliau ni. Yang kami pilih adalah:


"Saya cantik, saya bijak dan beriman. Undilah saya"

 OK tak pose "Jentayu-Patah-Sayap-Cedera-Ditembak-Pemburu-Kacak" mak ni u ols? (image source)

Berani kau tak undi orang yang macam tu? Dah la cantik, beriman lagi! Haiyooo... Sehari selepas flyers diedar, perisik dihantar lagi untuk mendapatkan maklumat situasi terkini. Nampaknya warga kampus terpengaruh dan populariti calon PSS merudum jatuh!

 Mak sker... Mak skerr *sambil terkinja-kinja macam beruk (image source)
 
Selain itu, kami turut membuat banner bessssaaarr dan gantung kat kolej kediaman, sebelah gelanggang serba guna. hihihi... Tapi tak lama u ols, jentera PSS telah menanggalkannya. Cehh.. Tapi tak apa, strategi kedua dikira: BERJAYA!


Ada satu lagi serangan terakhir yang kami guna. Tapi terlalu ekstrem untuk ditulis disini. A la penggunaan senjata biologi! CB bimbang nanti CB akan ditangkap di bawah akta ISA! *pitamm...

Walaubagaimanapun, lepas pilihan raya ni CB memang cuba telefon junior CB tu dan hantar mesej kat dia serta minta maaf. Gitu lah u ols, walaupun kita gaduh-gaduh masa berpolitik, berbeza parti dan sebagainya, hakikatnya kita tetap sama u ols. Yang membezakan kita di mata tuhan hanyalah iman.

MM: Hamboiii... lepas buat kerja-kerja keji macam tu, pandai pulak kan kau berangan Ustazan Fatima Azzahra!


CB: (pose basuh sejadah tepi sungai sambil dengar iPod)


 Motiffff sebut-sebut nama mek! Anyway, chanteque ke idok brooch Aigner mek? (image source)

Shashay away,
CB si Benang Basah yang rindukan kehidupan kampus.

Wednesday, December 8, 2010

OhSoRandom: "Hoh, nah makan ni" Siri 2

U ols, selama ni CB alpa. CB dok merantau jauh mencari sesuap nasi untuk memuaskan nafsu makan yang bergelora di malam hari. Rupa-rupanya kedai makan ada di belakang rumah CB (walaupun tak berapa sedap). Layanan dia memang best u ols. Semalam CB cuba Char Kuey Teow. One of my favorite dish.


Iklan jap: Bagi sesiapa yang tinggal di sekitar area Gong Badak, Kuala Terengganu silalah mencuba Abby's Char Kuey Teow. Sangat sedap. Setiap kali ke sana CB akan memesan dua pinggan (habislah melahap tak hengat!) Tapi tu 4 tahun lepas la. Tak tahu la sekarang ni sedap lagi ke idok kaann..


Berbalik semula kepada cerita asal. Layanan kedai ni memang kelas u ols. Just the way I like it. Kedatangan kita di sambut dengan senyuman tanpa ramah-tamah yang over, plastik dan berlebihan. Sesuai dengan konsep wasatiah gittew. Kedai ni sebenarnya ala-ala islamik sikit u ols. Tapi CB dengan ketidaksedarannya pergi pakai seluar pendek je ni. Kalau sambil-sambil makan kena dengar ceramah atau tetiba tv kat kedai tu tetiba dia pasang Halaqah, Forum Perdana, Tanyalah Soal Asyraf atau Dora the Explorer (nak perli CB muka mcm Dora ke??) faham-faham je lah kaann... Tapi tidak u ols. They are so professional. Gitoohh...

 OK, abang char kuey teow special satu. Cepat sikit ye. I ada usrah lepas ni. (image source)


Disebabkan kedai ni ala-ala islamik dengan semua pelayannya memakai songkok atau paling cikai kopiah, maka tiadalah anak-anak muda rempit dan perempuan-perempuan tonggek murahan (perempuan touch and go, bak kata teman CB di pejabat) menyakitkan mata lepak di kedai ni. Tapiiiii..... kalau kat kedai satu lagi tuuu, yang mana jauh sikit lah dari kedai islamik ni memang lah penuh dengan remaja-remaja muda kacak dan menggetarkan jiwa CB yang dah kertu ini. Setiap kali ke sana, CB akan menyembur sedas dua perfume dengan harapan akan ada anak-anak muda yang sudi membelanja CB segelas dua tequila. Tapi adoo??

Apa barang segelas, sebotol terus u ols! (image source)

Non ado u ols! Hampa harapan CB nak menjadi Rosalinda yang digoda Fernando. *gegeh neh nak jadi Thalia!

Jadi malam ni CB pergi lagi makan kedai islamik tersebut. Layanannya masih macam biasa, senyuman tak lekang dan makanannya pun macam biasa, tak sedap sangat. *pasrah. Lepas makan, CB pun pose-pose nak bayarlah kaann... Dengan lenggang lenggok anggun bak puteri (ke?!) terakhir the legendary queen regnant, Cik Siti Wan Kembang, CB ke kaunter. Masa duit bertukar tangan, abang kaunter tu tanya:

"Adik asal mana ye?" "Oooh, rumah kat sini sewa kat mana?" "Aahh, kerja kat mana?"

CB: Oh please, jangan mulakan. Perlu ke pencarian kedai makan baru di-relaunch?

Beginilah dugaan menjadi wanita cantik. *pitammm

Sashay away,
CB si Benang Basah yang kepasrahan menjadi cantik

Tuesday, November 30, 2010

OhSoRandom: "Hoh, nah makan ni!"

Semalam CB pergi makan malam. (macam lah sebelum ni tak pernah makan malam). OK, tak best. Sila mulakan balik.

Semalam CB pergi makan malam kat sebuah kedai ni. OK, OK, permulaan yang boleh diterima. Teruskan. Ehem.. ehem.. Kedai ni sebenarnya dah lama CB tak pergi, bukan apa u ols, dah asyik tutup je kan. Tensi la jugoks. Kedai ni sedap (lah jugak) masakan tomyam dan puyuh masak pedasnya. Sesampai je CB pun order lah Milo kosong ais (konon-konon jaga kesihatan, no sugar, no condensed milk please) dengan kuew teow sup. Sambil-sambil belek surat khabar sensasi murahan (Harian Metro. Oppss!), abang yang tak berapa nak hensem tu (tapi cute) pun hantar la makanan yang CB order tu. Dia datang dari belakang, campak je kuew teow sup CB tu atas meja dan cakap: "noh (nah)". Tanpa sudu, tanpa garfu tanpa napkin. So I was like, shocked. That was soo uncivilized! OK fine. CB pun tak nak lah bergedik-gedik nak mintak dia ambilkan semua-semua tu. Lagi pulak sebagai wanita (ke?) yang berdikari, CB boleh buat benda tu semua. Mak tak kesah, nyeh!


Apa yang CB tak puas hati adalah layanan dia. CB ni pelanggan dia, yang membayar harga makanan kat dia. Selama ni CB pergi sana tak pernah pulak CB mintak harga kurang ke apa. Semua yang dia cakap, semua CB bayar. So, I kind of his regular customer. But why like that? Ke dia tengok CB ni wanita yang cantik, so dia tak suka. Dia anti. That was sooo sexist! So I swear, mak takkan kembali ke kedai tu nyah oi! Kosser! And for your information, being sexist is soo zaman batu occay! *emo jap.

Terus pose-pose betulkan tudung.


Itu satu hal. Ada pulak hal lain, pasal kedai Thailand. FYI, kedai Abang Puyuh tadi tu pun siam jugoks. Biasalah kan, kat Negeri Sekebun Bunga ni memang ramai orang Thailand. Yang ni baik lah sangat puloks. Bila CB sampai je, tuan kedai tu akan sambut CB dengan bunga manggar dan kompang segala (OK sedikit over melampau) lepas tu duduk semeja dengan CB dan borak-borak. Hari tu dia tanya pasal pakaian CB ni beli kat mana, latar belakang hidup CB ni, lorong gelap mana CB dah meniaga, mak ayah kerja apa dan sebagainya. OTK, tom yam dia sangat sedap! One of the best I ever had! *sambil buat-buat finger kiss dan cakap "Eccellente!"

 OK, munggilkan beber anda dan cakap eccellente ala-ala Italiano yang kacak

Tapi CB pulak yang tak selesa. Rimas u ols. Sejak hari tu, CB memang tak pergi dah kedai tu. CB terpaksa korbankan tomyam kegemaran CB di Negeri Sekebun Bunga ini sebab CB tak selesa dengan layanan kedai tu yang terlampau mesra.

MM: "Pulak dah, tadi Abang Puyuh campak kuew teow sup kat muka kau, anti. Sekarang ni Abang Thailand tu ramah mesra senyum ke ubun-ubun pun kau anti! Hey nyeh, cantik sangat ke kau ni?"

CB: "Choy! Talk to my hand beyotch!"

 Cantik la, tengok gambar mak sebulan yang lalu.

Oh ye, perkenalkan, si MM tu adalah watak minda di separuh sedar *bukan ke CB selalu dalam keadaan separuh vogel sedar?

Apa yang CB inginkan adalah layanan yang professional. Di sambut dengan senyuman dan muka yang maness. Tapi tak payah lah sampai nak temu ramah CB macam nak buat menantu (menantu ke? Kalau isteri kedua? *larikkk) Tak banyak kan yang CB mintak tu?

Sashay away,
CB si Benang Basah yang terpaksa mencari restoran baru untuk makan malam

Thursday, November 25, 2010

OhSoRandom: Melompat Lebih Tinggi 2

Sekadar nak berkongsi satu blog ni. Yang bagi CB agak berjaya melompat lebih tinggi. Pasal Upin dan Ipin.


Satu lagi kan, perlu ke nak letak ni:


"Sila sebarkan kepada semua umat islam, jika tidak solat anda tidak diterima selama 40 hari 40 malam". Sapa u ols nak cakap-cakap macam tu? Cantik sangat ke u ols? Choy!!!


Anyway, selamat membaca blog tersebut.

Saturday, November 13, 2010

AdaStyleLah: Boat Shoes

Haaa.. ingat naik kuda je ada kasut boot? Naik bot pun ada kasut okeh. Berani? Well, boat shoes ni ada juga yang panggil loafers, driving shoes dan juga slip-ons. Macam-macam nama tapi merujuk kepada satu kasut je la. Mungkin lah ada sedikit perbezaan kecil antara satu sama lain tu, tapi secara amnya, sama je u ols! Macam CB la, ada yang panggil Si Jelita, Si Cantik Manis, Si Anggun, CB Vogue dan sebagainya. At the end of the day, satu orang juga yang dirujuk, iaitu CB la u ols. OK? Faham ke perumpamaan CB tu?

A pair of loafers from gucci. Hurm..

Bagus! Kalau CB permasalahan yang CB hadapi adalah macam mana nak menggayakan kasut jenis ni u ols? Nanti orang cakap kita ni mangsa fesyen dan sebagainya. Tak guna beli jenama-jenama "it" itu tapi tak reti menggayakan. CB pun beli jenama Dr. Cardin sudehhh u ols. Kalau pakai kasut macam ni, harap maklum anda dinasihatkan jangan pakai stokin. Kalau nak pakai, silalah pakai stokin yang tak nampak. Orang putih kata no-show-socks. Haa... kalau yang lelaki ni ada dijual di butik Vans dekat One Utama, Petaling Jaya. Sebab stoking ni pendek gila, so kalau pakai memang tak nampak. Lagi pun CB rasa jijiks kalau pakai kasut tak pakai stokin. Berpeluh-peluh kaki. Yucks. Tapi kalau berpeluh-peluh badan lepas bersenam, memang sangat seksi.


Lepas dah beli stokin, nak padankan dengan apa pulak ni. Hurm... Melalui kajian pustaka (literature review) yang CB buat lah kan, kasut ni sangat vogue kalau digayakan dengan seluar khakis. Pastu dengan button-down kemeja. OK pe?


Merembes!



Tapi kalau tak suka pakai khakis, nak pakai short boleh je. Cantik ke betis u ols nak pakai short segala? Boleh pakai seluar pendek dengan kemeja t polo atau a t-shirt dengan casual blazer/jacket. hurm.. seksi jugoks.


Kalau betis dan paha u ols are to die for, boleh la pakai macam ni.
Tapi kalau hurm.... Awas!!


Then kalau u ols tak ada khakis, atau memang tak suka khakis you can even match a pair of boat shoes with a jeans. Sekarang ni sangat "in" dengan gaya lipatan besar kat kaki tu. So masa pakai kasut tu, lipat kaki seluar sampai ke paras buku lali dan gayakan dengan sepasang boat shoes. Tapi jangan lah besar sangat takut nanti orang akan notice kat lipatan tu puloks.

 Rolled jeans.

Mana-mana baju t pun boleh u ols, kalau nak lebih fesyen lagi, pakai sekali dengan vest, sepasang nerd eyewear dan straw hat!

 
Santai je kan?
Anyway, semua ni adalah sekadar perkongsian dengan apa yang CB baca dan buat kat diri sendiri. Kalau u ols nak ikut, boleh je. Tapi kalau x nak, ade aku kisah? *matila carut readers!


Salam Sayang,
CB si Benang Basah yang perasan style! Tapi ado??

Friday, November 12, 2010

OhSoRandom: Perajurit Dewan Peperiksaan

Greetings u ols!!!


Haa... apa cerita? Raya haji dah dekat, u ols masuk korban ke idok? Kalau u ols masuk setiap tahun 1 bahagian, cukup tujuh bahagian lengkaplah lembu sekor. Lembu ini akan jadi tunggangan u ols di padang mahsyar kelak. dalam pada semua orang dok merangkak-rangkak dengan tangan, dengan muka dan sebagainya dengan suasana panas bak matahari sejengkal dari ubun-ubun dan u ols, u ols akan membonceng seekor lembu! Tak ke vogue ols? Tapi pastikan niat kita adalah ikhlas kerana Allah S.W.T, bukan nak riak-riak lah kaann...  Konon-konon meriah lah ni masuk satu bahagian (je pun?!) kecoh lah satu kampung dok jaja. Perlu ke CB counter attack dengan cerita CB yang masuk seekor lembu terus ni? Cukup tujuh tahun, tujuh ekor lembu occay! U ols hader? *awas!

Sebut pasal padang mahsyar ni kan, bagi ibu bapa yang kematian anak di dalam perut atau sewaktu kecil, anak tersebut akan membekalkan air kepada mereka kelak. Sama juga bagi ibu bapa yang gigih menjaga anak-anak istimewa... Masya ALLAH....


U ols mampoo? I tunggang badak air!
 
Cerita ni CB salin dari sini. "Setelah dipindahkan ke dalam syurga, maka anak-anak kecil ini lupa kepada kehidupan dunia. Mereka lupa kedua ibu bapanya, lupa kepada kampung halaman dan sebagainya. Tiba-tiba pada suatu hari, ketika mereka sedang bermain-main menikmati kesenangan syurga, maka ada malaikat yang memberitahukannya: "Wahai Wildan, lupakah kamu kepada kedua orang tuamu? Sekarang mereka sudah berada di pintu syurga." Ketika itulah baru mereka tahu dan ingat kembali kepada ayah bonda mereka yang selama ini mereka lupakan. Mendengar apa yang dikatakan oleh malaikat itu, dalam keadaan menangis dan membawa air dengan segera mereka berlari menuju ke pintu syurga". Tak tahu la kan dia buat sendiri atau pun salin dari orang lain. *tetap ni. dah la salin org punye, tetap nak caruts!

CB bukan apa u ols, ada kawan kat Newcastle tu caruts CB. Dia kata blog CB ni lagha sangat! Jadi bagi mengimbangi isi kandungan blog ni, CB kongsi-kongsi la sikit apa yang CB tahu kaann... Be it syurgawi mahupun duniawi. Tuu dia, istilah nak yang kelas-kelas aje!


OK, kembali kepada tajuk asal, Perajurit Dewan Peperiksaan...
. . .
. . .
. . .


Hurm... ngantuk lah puloks u ols. Esok la CB cerita ye? hehehe...


Bye u ols!


Salam sayang,


CB;  "Wanita Berpurdah Pink"

Tuesday, November 9, 2010

Meroyan: Cantasssss!

Greetings u ols!
Cantik ke idok hari ni?


Pernah dengar tak satu teka teki yang sangat fofuler oleh Imam Al-Ghazali (kalau tak silap CB lah kan) kepada muridnya. "Di dalam dunia ini, apakah yang paling tajam?". Murid tersebut menjawab; "mata pedang". Tapi Imam bunyikan buzer "toott" yang makna katanya salah la kan lalu menambah:


"Sesungguhnya yang paling tajam adalah lidah yang berkata-kata".


Kemudian ada pulak hadis nabi ke (kalau tak silap CB lah kan) yang meriwayatkan "apabila kita memuji seseorang, kita seolah-olah telah meletakkan mata pedang di tengkuknya. Kerana jika ia berasa riak, maka telah jatuh dosa ke atasnya".


CB tak nafikan, memang CB suka kalau orang cakap CB ni cantik (walaupun dah berjuta-juta orang cakap), manis dan sweet (lain ke?), bijaksana bak Sang Kancil serta arif bak Burung Hantu. Tapi kenalah ada hadnya kan. Contohnya baru-baru ni masa mesyuarat. Bos CB tu selalu lah puji CB depan staf-staf yang lain. Bila CB cakap selalu, maksudnya SELALU. Very good la, very well done la, "bagus CB ni" la n baru-baru ni "CB ni extraordinaire". Sampaikan CB pulak yang rasa tak selesa. Dulu masa CB cuti belajar di Tanah Rendah Sekebun Bunga, adalah jugak si Yaya tu dok menyampai. Kemudian ingatkan bila CB dah balik ni, tak kan ada lagi. Sebab mungkin tu salah satu cara dia memberi cabaran kepada staf lain. Tapi CB salah. It does not stop there.


Dia puji depan staf-staf yang lain. Yang berbatu-batu lagi berpengalaman dari CB ni. Mestilah sedikit sebanyak mesti akan ada rasa tak puas hati dan jengkel dengan CB. Ye la, diorang tu semua professors kot? Setakat ni, perhubungan CB dengan staf lain memanglah baik, tapi manusia ni kan, bulu mata je sama hitam, hati lain-lain. Tahi lalat di muka kita boleh nampak u ols, kalau bertahi di hati? Nampak ke? Kita tak boleh nampak.


Hari tu CB buat pembentangan kecil-kecilan pasal suatu topik ni. Petang semalamnya, CB bincang dengan AJK lain dan kami memerah otak untuk itu. Masa pembentangan memang CB tak guna kata ganti nama "saya" tetapi "kitorang" yang terang-terang bermaksud bukan CB sorang tapi ada lagi orang lain yang buat kerja tu bersama-sama CB. Tapi alih-alih, dia cakap "yes CB, vey well done". Jadi CB risaulah kan, risau takut-takut AJK CB tu ingat CB memang sengaja nak dapat nama sorang-sorang, nak bolot semua pujian itu. Sedangkan tak pernah terlintas di hati CB nak buat macam tu. Tapi tu lah, orang tak boleh baca hati CB. Orang akan menilai mengikut hati sendiri.


Lagipun pulak u ols, kalau bos dah asyik puji kita je, rakan-rakan sejawatan yang jengkel akan selalu cari salah CB dan akan ada juga yang put very high expectation on me! That scares me to death!


Selain tu, puji-pujian ni akan buat kita leka. Kalau semua benda yang kita buat dapat pujian, akan sampai suatu tahap di mana kita tak akan nampak tanah lagi. Bukan sebab perut makin membuncit sampai tak nampak tanah dipijak, tetapi kita parasan apa yang kita buat tu sempurna dan tiada cacat celanya. Jadi CB harap la kawan-kawan sejawatan CB yang disayangi dan CB dah anggap macam ahli keluarga sendiri tegurlah CB kalau buat salah. Tapi kalau nak u ols nak juga cakap CB ni cantik, yang tu CB nak buat macam mana kaann... CB pasrah.


p/s: mungkin akan ada pelbagai interpretasi oleh pembaca terhadap post CB ni. Mungkin ada yang fikir CB ni berlagak nak tulis entri selalu dipuji. Tapi ini luahan hati nurani CB sendiri. Setakat ni alhamdulillah CB tak pernah lagi berasa riak kalu dipuji bab kerja. Sebab bukan CB sorang yang menyumbang tenaga bakti! Tapi kalu dipuji cantik tu... ada la sket rasa riak. *bleh mcm tu?


Shashay away,
CB si Benang Basah yang tak selesa selalu dipuji.

Sunday, November 7, 2010

Diary of survivor: Kem BTN Ulu Sepri 2010 (Day 5)

Tadi baru je habis Latihan Dalam Kumpulan. Apa pun, CB dengan sukacita mengakui bahawa ini merupakan yang terbaik pernah CB sertai. Banyak sungguh ilmu yang diperoleh. Dan CB bangga mengatakan "saya cinta Malaysia" dan berazam untuk menjaga ibu pertiwi yang tercinta ini. Jika bukan kita, siapa lagi?

CB tetap pose lentik berlatarbelakangkan bendera Malaysia terchenta!

Perlukah kita meminta orang asing menjaganya untuk kita? Cukuplah beratus-ratus tahun sejak 1511. Pada mereka yang menyumbang bakti kepada negara asing, sedarlah. Tanpa Malaysia, kamu takkan berada dimana kamu berada sekarang. Bangunkan negara dan bangsa kita. Ayuh! *sedangkan CB pun bercadang nak kerja sekejap dalam 2-3 tahun kat Eropah. *larikkkkk.

Sekian, itu lah ceritera pasal CB, si cantik terpaksa pergi ke kem Biro Tatanegara. Daripada nak balik, refuse to be brainwashed to love the country more, finally she (she ke??) transformed into someone new! Katanya! Harap-harap lulus la ye kem kali ni. Kalau tak lulus perlu ke CB pergi lagi sekali? Choyyyyy!
Puan Jannah dan rakan-rakan yang lain berjaya pulang ke kem PO Kelantan dengan selamat tanpa apa-apa kecederaan fizikal ataupun emosi.

Puan Jannah yg keletihan di dalam van.


Akhirnya siap jugak CB tulis siri Diary of Survivor ni. Bukan apa u ols, sebab CB nak tulis entri baru untuk AdaStyleLah. Dah lama tak tulis sejak edisi Tali Pinggang. Sedeyh!

Shashay away,
CB si Benang Basah.

"Semua macam lembu!"

Diary of survivor: Kem BTN Ulu Sepri 2010 (Day 4)

Dah tak ada sangat masa nak tulis diari ni. Sempit masa u ols! Bangun pukul 5am, tidur pukul 0000. Lagipun CB dah tak tensi sangat, dah pecah gruop n bentuk kumpulan baru. Jauh dari Penghulu Wannabe (rindu la puloks) *larikkkk. Satu group pulak dengan kadet PO MARA. Akhirnya kami dah rapat lah sket. And besides national issues, sempatlah berborak-borak pasal benda2 lagha kegemaran CB: entertainment. Lagipun dia ni memang khusus dalam bidang Perfomance Art. Sooo... kena lah u ols. Ringan sikit beban yang CB tanggung di dada ini. Silikon yang CB suntik pun ringan je taw, dalam sekilo je sebelah. Si Aman ni nak pergi ke Jogjakarta, Universiti Gadja Mada, buat Art Performance. Meletops!


 Sekilo je sebelah u ols! Standard size.

Esok ada persembahan nyanyian lagu patriotik. Kumpulan2 lain punya expectation terhadap Kumpulan 6 ni memang tinggi, ye lah, orang kuat budaya dan tarian ada dalam group CB kaann, so kena buat yang terbaik. Si Aman (PO MARA) tu tengah menghafal lagu Jalur Gemilang kat katil tingkat atas CB. Good luck to ourselves.
*CB pun ingat-ingat lupa part "jalur gemilang lalalala... jalur gemilang lalala....". Haiyooo!

Tapi fasi dah bagi warning cakap lagu ni x pernah menang! Choy kan fasi CB? Bukan nak bagi kata-kata perangsang. Tapi tak boleh, kalau CB terangsang, lain jadinya nanti! Wow!

Shashay away,
CB si Benang Basah yang bersemangat nak buat show live!

Diary of survivor: Kem BTN Ulu Sepri 2010 (Day 3)

Hari ni jadual aktiviti adalah amat ketat, padat dan mantap. Akibat keketatan ittew, maka CB tak mampu melawan rasa mengantuk ketika ceramah. Rasanya dah lama tak tidur masa kuliah, ceramah @ what-so-ever, last sekali time degree dulu.

CB tidur dulu na...

Hurm... Apa yang menarik hari ini? Oh, CB berdiskusi lagi mengenai intipati pengisian kem ni. CB mengakui, doktrin skematozoa mereka memang telah meracuni diri. Sehinggakan masa tengah borak-borak pasal filem Hati Malaya (dari konteks pengisian) kadet-kadet PO MARA sibuk mencelah pasal anugerah-anugerah yang dimenangi oleh filem-filem bercorak kenegaraan tu, CB was like: motiffff! Learned sikit boleh tak? Orang bincang pasal benda serius, dia sibuk pasal award tu, award ni, festival filem tu, festival filem ni!
Eyewww!! I tak sker taw festival-festival ni. I educated occay!








Kesimpulan: Maafkan CB, I'm poisoned with your venom.

Shashay away,
Cik Benang yang termakan racun

Diary of survivor: Kem BTN Ulu Sepri 2010 (Day 2)

6.37am - CB adalah sangat mengantuk selepas solat subuh. Kedengaran jiran depan katil CB mengalunkan bacaan ayat-ayat suci al-quran sambil berbaring di katil beliau. Alhamdulillah. ZZzzZZZzzz...

9.08am - Nampaknya ada yang berpotensi menjadi Penghulu Kem. Watak ni sibuk mengingatkan kepada semua peserta supaya berkasut ketika bersarapan. Ada 4 orang perempuan tu kesian dia kena patah balik ke bilik dan pakai kasut sebab Penghulu Wannabe suruh. Last sekali ada urusetia-urusetia tu semua kisah? NON ADO!!! Choy!! CB pun pakai kasut segala la ni. Choy!! Dua kali Choy! Mulai saat ini, CB akan gelarkan dia Penghulu Wannabe. Dan suasana semakin genting kerana nampaknya jati diri CB semakin lemah! Oh tidak. CB bersama-sama mereka telah mengkhatamkan buku Wawasan 2020 dalam masa satu jam!!! Arghhhh!!! Bukan itu sahaja, CB juga berdiskusi secara ilmiah pasal Belanjawan 2011, pemansuhan PMR dan UPSR, PTK dan pelbagai lagi!
OTK! Bree, Gaby, Samantha help me!

9.47am: Nampaknya Pak Penghulu Wannabe sedang sibuk melakukan tekan tubi, sit-up, tinju, kawat pengakap (motif!) dan pelbagai jenis senaman di dalam dorm (apakah!) sementara menunggu pukul 11am. Sangat motiffff! Apakah itu tarian mengawan bagi menggoda CB? Beliau juga menjemput CB menjamah... err...menjamah kek butter yang di sediakan oleh bonda beliau. Apakah itu cara beliau untuk memberitahu yang bakal mentua pandai memasak? Sorry, I'm far away out of your league. Paling kurang pun CB makan kek yang di design oleh Nahid La Patisserie Artistique.



Nunka me amor! Nunka!

10.06am: Yes! Batalion dr Pusat Operasi MARA telah tiba! Beberapa subjek berpotensi untuk dilaghakan telah dikenalpasti.

1.50pm: PO MARA mmg berpotensi, tetapi sedikit kekwat. Apakah mereka terasa cabaran dr CB yang cun n stylo ini? Jangan begitu, CB tak kisah pun kalau u ols hazzab, yang penting doktrin skematozoa mereka perlu dihapuskan dan kerjasama itu penting! Semasa pemilihan Penghulu, CB sangat gembira. You might rightly ask: "why?". Apakah sebab CB terpilih sebagai Penghulunita? Hurm... Memang la betul u ols! Obviously kot? Tetapi bukan itu sebabnya. Lagipun biasalah orang cantik jadi ketua, apa nak di hairan.


Tak nampak ke kecantikan I ni? Sebab tu la I jadi Ratu Jordan, mampoo?
 
Tapi sebab yang sebenar kenapa CB gembira adalah kerana Penghulu Wannabe tidak terpilih menjadi Penghulu! Kita kan boleh tengok, kalu orang tu nak sangat satu position tu, memang aksi "coverina" sangat obvious! Tepuk sini, tepuk sana, "yes" sini, "yes" sana. Choy! Hahahaha.... Cantik ke u ols nak jadi Penghulu? Sekian terima kasih.

Pada awalnya, CB memanglah dilantik sebagai Penghulunita, tapi CB tolak atas alasan bagi peluang kepada mereka yang lain. Sebab bagi CB jawatan Penghulunita ni biasee je. Githoooo... CB bukan Kak Pidah Aziz (nama seakan-akan benar) yang tetap tak mahu lepas jawatan. Gurau je. Sebab yang sebenar kenapa CB tolak jawatan Penghulunita adalah kerana CB tahu, jawatankuasa saje nak suruh CB berucap kat depan kaann... Sebab bila CB berucap-ucap kat depan, boleh la diorang mengagumi keindahan ciptaan tuhan yakni CB la u ols! Kaann...

Masa urusetia namakan Ketua Imam, CB berdoa seikhlas hati agar tidak terpilih. Kalau CB yabg jadi Imamah, nescaya sesatlah semua peserta-peserta Kem ni! Haiyooo... Macam mana nak kena azan lagi, kena jadi imam lagi, pastu doa-doa n zikir-zikir selepas solat segala tu! Choy!!! Tapi CB tahu, Jannah, Faliq dan Nana mesti berdoa-doa agar CB dipipih sbg ketua imam! Kejis.

4.55pm: Penghulu Wannabe yang tidak terpilih tu duduk sebelah CB. Satu group la kaedahnya u ols. Memang sangat skema. Penceramah lebih masa 15 minit pun sibuk cari pengerusi majlis dan bising-bising pengerusi majlis tu tak buat kerja la kononnya sebab tak cakap kat penceramah masa dah tamat. Pfffttt rimas, lemas!

7.53pm: Masa makan Penghulu Wannabe bising je cakap jangan senduk dulu, jangan makan dulu. Kalu kat ahli kumpulan je tak apa la jugak, ni kumpulan-kunpulan lain pun nak sound. Kalu ada megaphone tu, mesti satu dewan dia dah kecoh-kecoh. Penghulu sebenar diam je u ols dan urusetia pun dah suruh sendukkan lauk dulu. Sebok je la kau! Nampaknya entri kali ni pasal Penghulu Wannabe je lah. Boooring!


OK u ols, barrrissss lurusss nyahh oi! Choy! Yang hujung tu pondan ke? Lurus!

Walaubagaimanapun, bagus jugak dia dalam kumpulan CB, jadi dia lah yang bg command masa kawat-kawat segala tu! Kalau CB yang kena.... HABISLAH!!! Terkeluarlah nanti suara kepit octave 8 ittew. Oh tidak dapat dibayangkan! Haiyoo!

Tapi kan u ols, sorang kadet PO MARA tu sangat berlagak occay! Kekwat! Bak kata orang tua-tua, pinggan tak retak nasik tak dingin. Orang tak hendak kita pun tak hingin! Githooo!

11.49pm: Penghulu Wannabe sekali lagi buat perkara yang aneh-aneh. Motifff sangat kunci pintu dorm? Walhal masa tu ada lagi org dok mandi kat bilik air. Sah sah la orang tu nak masuk bilik nanti kan. Lepas tu terpaksa la CB jadi ala-ala isteri mistali pergi bukakan pintu. Ala u ols, macam sambut suami pulang overtime. Tapi pastikan skandal dah keluar ikut tingkap dulu. LOL!


Ok, cukup untuk hari ini. CB nak tidur dah. Harap-harap akan ada satu subjek menarik untuk dibincangkan pada hari esok. Oh ya, minda CB juga beranasur-ansur di bersihkan. Rasa seronok membincangkan perihal Jepun menjajah tanah melayu pada 1841.
Apakah?!!! Ini bukti bahawa Jati Diri CB makin lemah. Dimanakah Samantha when i need her?


P/s: CB sangat sentap sebab tak ada orang yang boleh kongsi live perasaan menyampah CB terhadap Penghulu Wannabe ni. Kalau ada Iqmal mesti best. Hurm... Sentips la mcm neh! Nasib ada Jannah, Faliq n Nana. They all pun perasan benda tu! Hihihihi...

Sashay away,
CB si Benang Basah yang sedang menyampah dengan Penghulu Wannabe.

Sunday, October 31, 2010

The diary of survivor: BTN Ulu Sepri 2010 (Day 1)

Kami bertolak dari Pusat Operasi Kelantan pada jam 9.00am. Kalau ikut jadual, patutnya pukul 8.30am, tapi biasalah melayu kan flexible. Githoo... Walaupun hakikatnya memang terhegeh-hegeh. Bukan apa, sayang nak tinggalkan rakan-rakan di Pusat Operasi. Katanya.

Sepanjang berjalanan, pelbagai halangan kami tempuhi. Paling kasihan adalah Leftenan Muda Jannah, kerana membawa bekalan makanan, ubat-ubatan serta alatan komunikasi di dalam kantung perut beliau. Kami tidak berupaya membantu kerana hanya beliau sahaja yang diberkati tuhan dengan kantung itu. Periuk api dan lurah-lurah dalam kami redah dengan menaiki kenderaan MPV Toyota. Oleh kerana sistem penyerap hentakan MPV berkenaan tidaklah begitu hebat, dan sesungguhnya kami semua terlambung-lambung keudara seperti menaiki roller coaster lagaknya. *dalam erti kata lain, kami adalah sangat ringan bak bulu-bulu swan yang anggun di taman di Raja. Tetap neh!


Hampir 12 jam perjalanan, akhirnya kami tiba di Kem BTN, Ulu Sepri setelah beberapa kali berhenti di tengah jalan bagi mengurangkan lenguh di bontot yang tidak begitu mantap dan pejal ini.
Ketibaan kami di Kem disambut oleh Mejar Jeneral Yunos dengan berita yang pada dasarnya baik, tetapi kerana lambat disampaikan maka ianya menjadi tidak baik.


Berita tersebut adalah KAMI BOLEH MENDAPAT PENGECUALIAN DERIPADA MENYERTAI KEM INI kerana telah pergi 2 tahun lepas. Hati meronta-ronta ingin pulang. Lalu kami berempat berbincang untuk pulang!!


Selepas keputusan nekad diambil, CB yang merupakan Diva Bersara menelefon Mejar Jeneral Yunos!
Namun seperti sudah dijangka, hampa. Alasan beliau adalah kami sudahpun tiba, jadi jangan la nak gatal nak balik.
Tapi selepas difikirkan semula, apakah ini hanya taktik kotor beliau untuk kekuatan menguji jati diri peserta? Oh tidak! Dan kami nampaknya telah gagal!
Apakah Pusat Operasi kami akan menjadi bahan mainan dan sindiran di sepanjang seminggu kem ini kerana memperbodohkan diri sendiri?
Oh tidak!!!
CB juga terlupa membawa tuala dan baju tshirt berkolar! OTK! inikah permulaan segala bencana?

Oh ya, dan setakat ni peserta-peserta lain dari Utara dqn Sabah adalah tidak begitu memberangsangkan dan menangkap mata kecuali Pak Imam (terbakar!!) Dan yang paling memeranjatkan, mereka berbincang mengenai jadual kursus dan menghafalnya di dalam bilik air! CB hampir pitam dan lemas tersedak air pancuran tatkala mendengarkan perbualan mereka dan dengan siapa CB boleh bergossip!!! CB tak mahu berbincang mengenai jadual kursus, tetapi hal yang lebih jauh lebih penting seperti industri hiburan sedunia dan hal ehwal sosialis di Manhattan's Upper East Side.



Hello u ols!!!

Namun demikian, mungkin terlalu awal untuk meneka. Oh, mereka dah pulang dari surau!
(kenapakah CB x ke surau?!)


Nampaknya CB akan memulakan perang saraf dan brainwash terhadap mereka, ini tidak boleh dibiarkan berlaku. Kasihan dekat anak-anak remaja zaman sekarang. Apa kejadahnya baca buku-buku ilmiah segala? Mari kita khatamkan buku Cosmopolitan, Men's Folio mahupun buku terhebat abad ke-21, Mangga dan Hai!


Majalah Men's Folio, menjadi bahan wajib baca CB saban bulan

CB dah nampak seorang yang berpotensi untuk direkrut. Nantikan diari CB pada hari esok, samada mereka @ CB yang dibrainwash!
Solusi dengan taglinenya: "Panduan Hidup Bersyariat" *terasa kejahilan melanda

P/s: mereka membaca majalah ilmiah Readers Digest dan Solusi sebelum tidur! Mereka juga berbahas siapa yang dah baca Solusi edisi terbaru. CB hanya mampu membelek helaian Men's Folio secara senyap-senyap didalam selimut.


P/s/s: Mereka semua tidur dengan memakai kain pelikat, tapi CB? Lingerie bercorak kain pelikat dari VS!


P/s/s/s: mereka turut menyusun selipar-selipar di luar dalam bentuk satu barisan lurus! Termasuk selipar CB. *pitammm

Sashay away,
CB si Benang Basah yang risau di kem BTN

Friday, August 27, 2010

OhSoRandom: Melompat Lebih Jauh

Kebelakangan ni kan, banyak betul lah kawan-kawan yang upload video itu , video ini, gambar itu, gambar ini. Sekarang ni kan bulan Ramadhan yang moolia, jadi ramailah yang ingin berkongsi ilmu itu, ilmu ini. Jadi, sedikit sebanyak dapatlah tampung kekurusan pahala puasa di siang hari. Ye lah, masa tengah puasa, banyak pahala yang gugur u ols. Mana dosa maksiat mulut lagi, mana dosa maksiat mata lagi dan pelbagai bentuk maksiat yang lain. Wallauahalam. *OK Ustazah Fatimah Az-zahra. Boleh turun pentas sekarang, CB take over! Amacam, boleh u ols?

Tapi apa yang sangat menjengkelkan CB adalah sikap mudah terpengaruh dan mudah percaya masyarakat kita. CB mahu berkongsi beberapa contoh lah kan... Nanti ada pulak yang cakap CB ni serkap jarang. Walaupun CB suka pakai stoking jarang pergi kerja di Jalan Haji Taib.. ooppsss. Tak baik tau, tu tak dikira OK.

Contoh 1
Tadi si A buka facebook, nampaklah kawan baik dia muat naik gambar pasal surat dari JAKIM kepada McDonald berkenaan pembatalan sijil halal terhadap salah satu pembekal bahan mentah mereka. Di tambah lagi dengan penerangan yang ditulis dibawah gambar tersebut menyatakan bahawa McDonald tidak halal! Jadi marilah kita sama-sama berhenti makan di McDonald. Kemudian dengan penuh kekecewaan dan keinsafan Si A ni pun komen lah kat bawah tu:


Oh ye ke u ols? Ish.. Asraghfirullahalazim, lepas ni tak nak makan dah McDonald. Jom u ols kita pergi Newcastle, makan rumah Yaya. Dia sedap tau masak.” *Ooppsss.. habislah…


Di samping tu jugak banyak lagi komen-komen lain seperti:


Eyew, kenapa baru nak cakap ni, tadi kita dengan Encik Suami berbuka kat McDonald taw… Kita rindu Encik Suami”. Ooppss… tercarut sapa tataw.


Aku dah agak dah, McDonald ni. Ni baru McDonald, KFC dengan yang lain-lain pun belum tentu halal. Lebih baik makan bubur jagung yang dimasukkan vanilla pods. Lagi sedap”. Oppss.. lagi!

Contoh 2


Juga di facebook. Kali ni Si A pulak berkongsi video pasal “malaikat” jatuh di atas kaabah u ols! OTK! (oh tuhan ku!). Wau, “malaikat” tu sangat hebat. Macam burung merpati putih u ols. Ala-ala lagu OAG tu.. Wau, CB sangat kagum ok bila “malaikat” telah berjaya di rakam dengan menggunakan video kamera! Nampaknya bukan dunia saja yang makin pelik, malahan di atas sana “malaikat” pun nak cari glamor juga ke? Memang hebat bukan?


Tercabar barang kali dengan banyak rancangan realiti seperti Akademi Fantasia, British Got Talent, American Idol, The Biggest Looser. Tu belum lagi campur Raja Lawak. OTK! Jadi Sang “malaikat” pun mencabar janji tuhan yang telah mengkategorikan malaikat sebagai salah satu ciptaannya yang kita wajib percaya di dalam Rukun Iman, tetapi tidak akan dapat dilihat dengan mata kasar. Apatah lagi di rakam pula di video kamera! Hanya rasul-rasul nya sahaja yang terpilih melihat malaikat. Itu pun dalam bentuk manusia biasa! Sememangnya kiamat sudah dekat!

Sehebat-hebat “malaikat” tu, hebat lagi jurukamera tu, mampu berada di beberapa tempat dalam masa yang sama untuk mengambil video tersebut. CB agaklah kan, mesti manusia tu dah berpakat dengan “malaikat” yang gila glamor tu. Berapa take agaknya eh? Habis jugak kot 5-6 gulung filem CB rasa. Oh, mungkin juga yang rakam video tu juga “malaikat”! OTK! Kenapa CB tak terfikir sebelum ni? CB akan tulis kat wall semua kawan-kawan atau buat video! It’s worth sharing!

Kemudian, menyusul lah banyak komen daripada sesetengah masayarakat yang mindanya tidak boleh “melompat lebih jauh” mengagumi video tersebut dengan komen “subhanallah” dan secara tidak langsung menyetujui bahawa itu adalah sememangnya malaikat, salah satu ciptaan agung Allah s.w.t. Lebih teruk daripada itu, ada pula yang kongsi video tersebut di “wall” mereka pula. Niat mereka ni baik u ols, tak nak makan sorang kaann… Jadi kawan-kawan boleh lah menghayati keindahan “malaikat” yang terbang di atas Kaabah itu. Baik kan diorang ni? Kan? Kan? Kan? Berkongsi benda yang memesongkan akidah.

Contoh 3

 
Semalam CB buka email. Wah ada banyak “FW:” email. Macam-macam bentuk dan kandungan u ols. Ada yang cakap kalau kita majukan email ni kepada seberapa ramai orang, Bill Gates (ya, Bill Gates pengasas Microsoft tu) akan bagi duit u ols! Wau, hebat bukan? Semoga tuhan memberkati beliau. Memang pemurah kan? Lagi ramai u ols forward, lagi banyak lah u ols dapat duit! Siapa cakap bukan senang nak senang? Patut lah makin ramai kawan-kawan CB yang kaya sekarang ni, Bill Gates yang bagi… Oh rupanya.


Tak cukup dengan tu, ada pulak cerita yang konsep-konsep sedih cerekerama u ols. Adalah gambar anak kecil ni kan, wayar berselirat serata badan, tebuk sini, lubang sana. Memang sedih u ols, CB bila tengok tu memang menangis ok. Tapi cover lah kan, kalau teman sepejabat nampak nanti, jatuh lah imej CB sebagai jejaka maskulin yang kekar u ols! Auw! Lepas tu adalah satu syarikat yang sangat baik hati ni, setiap email yang di”forward” akan dibayar berapa puluh sen entah kat keluarga budak tu. Jadi apa lagi u ols, marilah kita majukan email ni kepada kawan-kawan yang lain. Mudah-mudahan cukuplah duit nanti nak buat pembedahan. Jom u ols, penuhkan emel kawan-kawan, saudara-mara serta rakan-rakan sekerja dengan emel sampah, ooppsss maksud CB emel yang penting ini!


Cukuplah CB bagi 3 contoh sahaja. Kalau nak tulis, sampai sahur pun belum tentu siap u ols! Nanti buang masa pula nak kena baca, jadi tulis sikit-sikit sudahh… Betul tak kalau CB cakap sesetengah masayarakat kita sangat mudah percaya dengan benda-benda macam tu. Tak pernah ke terdetik kat hati mereka:


Eh, betul ke ni.. Macam tipu je. Keji tau diorang ni. Tak kuasa nak layan.


Lepas tu, tak pernah ke terlintas ke di hati diorang nak buat sedikit research atau bahasa mudahnya pencarian di internet. Ye lah, dunia maklumat kan sekarang ni di hujung jari. Tu tak cerita lagi dengan Blackberry nya, iPhone nya, iPad nya dan MaxiPad nya lagi.Tapi nampaknya manusia sekarang lebih suka dan gemar mengambil apa yang terhidang di depan mata sebagai benar belaka.


Kalau  “malaikat” gugur di atas kaabah, maka itu adalah benar.


Kalau caption (ditegaskan di sini, CAPTION pasal surat JAKIM, bukan surat itu sendiri) pasal surat JAKIM cakap pembekal daging McDonald adalah tidak menepati ciri halal, maka haramlah memakan McDonald. Daripada 65 komen berkenaan surat tu, hanya 2 sahaja yang nampaknya telah melompat lebih jauh.


Kalau tolong membanjiri emel sampah kat peti masuk rakan-rakan, saudara-mara, rakan sepejabat akan dibayar duit oleh Bill Gates dan syarikat yang pemurah, maka kita dengan senang hatinya akan buat. Kita dengan senang hatinya memforwardkan emel tersebut.


Apa salahnya kita jadi sedikit skeptical dan kritikal. Semua maklumat di internet tidak semua boleh diguna pakai. Tidak semua boleh dipercayai. Jadi tolong lah guna sedikit minda (bukan otak. Sebab lembu pun ada otak) dan jadilah skeptical. 


Jangan senang-senang je percaya segala benda kat internet ni. Lagi-lagi yang melibatkan akidah kita sebagai orang islam. Google kan ada? Kalau ada yang cakap Google tu yahudi punya, gunalah Yahoo!, kalau tu pun yahudi punya, shut the fuck up and zip your vagina! Kalau benda tu baik untuk kita, guna je lah. Gunakan ke arah kebaikan. I really feel sorry for this kind of people. Like, seriously people? Are you serious like, seriously?

CB sangat berterima kasih kepada yang buat video “Jawapan kepada video “malaikat””. Itu memberikan CB ketenangan, mengetahui bahawa masih ada lagi orang yang di luar sana percaya video itu adalah salah, lantas menyuluh cahaya kepada mereka yang kegelapan ini dengan buat balasan video. Bukan nasib buruk menyebabkan mereka berada di dalam kegelapan, tetapi mereka yang memilih untuk berada didalamnya.


Mulai hari ni CB tak akan segan silu mancaras dan mengeji orang-orang yang senang-senang je percaya benda-benda macam ni, sebab mereka adalah pathetic, yang barangkali tak pernah terfikir untuk “melompat lebih jauh”. CB pernah mencarut Group Yahoo! yang dianggotai oleh pelajar-pelajar master dan PhD luar negara, kerana ada yang selalu forward emel sampah ni. I was in the group but after I sent a hot and controversial (somehow offensive, I have to admit) email asking them to stop flooding me with those emails, I’m out. People always see me as a gentle, soft spoken, delicate and tak-cakap-banyak person. But hell yeah, I know how to be rude!

Apa lagi u ols, CB mohon dan mengajak kita semua melompat lebih jauh. Kalau ada yang post benda-benda yang meragukan dan mengarut tak tentu pasal, Google them. Seek for further information. If it is proven to be wrong, just tell them that it is wrong. Mungkin mereka tak tahu, sebab mereka tak nak melompat lebih jauh. Mulakan dengan diri sendiri! Ayuh, hari ini! Ini pun dakwah tau, membetulkan kebatilan dan kejahilan.


p/s: Tiba-tiba terfikir, kalau CB tulis macam ni untuk pertandingan menulis khutbah Jumaat agak-agak menang tak? Atau terpaksa melalui “heavy editing”? GKK*!


*equivalent to LOL which means “Gelak Kuat-kuat”. Hurm... ok, tak lawak langsung. That was lame, CB! Sheeshhh..


p/s/s: U ols tahu tak? Ada sebuah gereja yang berusia ratusan tahun di Sepanyol adalah dibina oleh makhluk asing ok! Ada ukiran-ukiran jet pejuang dan angkasawan! Hebat bukan? Makhluk asing tu mesti boleh merentasi masa!


Ayuh melompat lebih jauh,

CB