Tuesday, February 16, 2010

Kisah Multicultural: SV ku sayang.

"CB, how is your thesis going?", Tanya Jet kat CB pada suatu hari.


CB pun macam orang mengantuk disorongkan bantal, teruslah bercerita pung pang pung pang! CB cerita kat dia sejak dua menjak ni, CB dah tak tahu apakah ertinya kegembiraan. Tiada perkataan gembira dalam kamus hidup CB. Dah terpadam dari memori. Semuanya gara-gara thesis CB yang tak tahu ujung pangkalnya. Sepanjang buat thesis ni, CB tak ada perasaan tengah buat thesis. CB tak tahu siapa daily supervisor CB! Nama CB takde dalam senarai emel kakitangan makmal, CB tak dijemput ke group discussion setiap Selasa dan banyak lagi lah kekecewaan lain.


Sedeyh sangat.... Segala-galanya sudah tak bermakna lagi...


Kalau ikut proposal, CB sepatutnya buat kajian pasal taburan entomopathogenic nematodes di Malaysia. Tapi diatas masalah teknikal, tajuk tu terpaksalah ditukar. dan paling tragis bila CB dapat tahu jumlah kredit untuk thesis ni adalah 24 sahaja. Sedangkan CB perlukan 36 untuk bergraduasi.


Jadi CB pun selalulah tanya SV tu pasal status thesis tu. Sebab kalau buat 24 boleh, tapi nampak gayanya CB kena extend lah. Tak lah kisah sangat, tu pun kalau ada yang nak sudi sponsor kan. Bayangkan lah, satu period (2 bulan) yuran dia EUR1600 (RM7500) lah lebih kurang. Kalau nak duit haram tak de masalah. OOppss...


Nyah hei.... EUR100 sejam. Murah.. murah... Siapa cepat dia dapat!


Tapi setiap kali berdiskusi je, kalau tak  "I will think about it", mesti "I will think about it, and will let you know, OK?". Tu je. Jadi CB tak nak lah paksa dia bagi keputusan cepat-cepat. CB pun tak lah hari-hari tanya dia "Dah habis fikir ke belum? Cepat sikit boleh tak?". CB diasuh supaya bersabar dan bersopan santun. Jangan kecil kan hati orang dan jangan kurang ajar, lagi-lagi dengan guru kita kaann.. Jadi CB pun terus lah bersabar. Hari berganti minggu, minggu berganti bulan.


Sampailah Jet tanya dan cakap; 

"Muhammad, you cannot be like this. If you want something, ask for it. Be strict. It is ok to be pushy. Anyway, I don't think it is a push or something. You just want what you deserve".

Tapi CB teruslah berbasa-basi.

"Hurm.. I know. But I'm not comfortable doing that. Asking him over and over again. I don't want to be called pushy. I assume, if I told him once, he will understand. Maybe he is busy. As a matter of fact, I asked him for like 4 times already!".


"No, Muhammad, no. Cannot. Come on. Just go, knock his door and ask. He will understand. You know that you can just walk into the room. Talk to him, anytime! The later you do this, the longer you suffer. OK, I will ask him today. But I wont tell him about our conversation and I will let you know tomorrow."

"Thank you, Jet. I love you!".


Esoknya CB jumpa Jet lagi. Dia cakap dah borak ngan SV CB tu. Dia pun mengaku lah yang dia kurang supervise CB semua2. So Jet suruh CB jumpa dia segera, sementara dia segar lagi. Tapi CB masih tak berani. Jadi CB hantar emel dan tulis:

"I would like to discuss with you about my thesis status. We talked about this several times, but never came to concrete conclusion. I hope we can meet tomorrow to finalize everything."

Lepas tu, CB dah jadi macam tikus dalam lab tu. Risau kalau-kalau CB terserempak dengan dia. Sebab CB rasa emel CB tu macam kasar sikit. Tengah CB setup mesen qPCR, tiba-tiba dia ketuk kepala CB guna micro pipette. Tak cukup dengan tu, di cucuknya mata CB dengan falcon tube!

Rasain!

OK, tipu je.


Dia tepuk bahu CB dan ajak jumpa kat bilik dia. Dalam bilik tu, barulah dia nak assign siapa daily supervisor CB (selepas 4 bulan CB kat lab tu!) dan akhirnya dia setuju bagi 36 ECTS. Syukur alhamdulillah. Keluar je bilik tu, terus CB peluk Jet. (Ssshhh.... Censored sikit part ni).


Apa yang CB belajar dalam peristiwa ni:

1. Sila padamkan istilah "pushy" dalam kamus hidup. Kita hanya mahu apa yang kita mahu dan patut dapat. If I want it, I want it now!

2. Communication is the key. Kita boleh capai apa sahaja, dengan cara berkomunikasi.

3. Selalulah berbaik-baik dengan budak-budak PhD, kadang-kadang diorang tahu how to play the game with our supervisor. Tapi jangan lah sampai tahap bodek pulak.

Wednesday, February 10, 2010

Kisah Multicultural: Bye U ols! Mak naik kereta!

Semalam Jet (disebut Yet) buat parti pemanasan rumah tangga (housewarming party) sebab dia baru je pindah. Jika sebelum ni dia bersekedudukan dengan teman lelaki kat student house, sekarang dia dah up sikit, dah sewa apartment sendiri.


Rumah tu tak lah besar sangat pun, satu bilik je. Tapi pemandangan dari tingkat 16 menghadap kota raya lama Utrecht memang cantik. Tiba-tiba je CB terasa rindu kat KL. Ye lah kat Negara Tanah Rata Sekebun Bunga ni mana lah ada bangunan yang tinggi melangit, gah dan kacak macam KLCC tu. Malaysia boleh u ols!

Sebelum tu dia ada tanya CB ni muslimah ke kaann... CB mengangguk sambil menyucuk jarum dan mengetatkan tudung.
Petang tu Jet dah cakap dia masak stew ayam, masuk wine sikit2 dan bagi memeriahkan rasa, daging babi. Tapi selepas CB cakap CB ni muslimah sejati, dia cakap akan masak veggie lasagna khusus CB. OK lah kan. Takkan lah CB nak mintak nasi beriyani gam ke, nasi kandar ke kan. Nanti tak pasal-pasal dia cucuk mata CB dengan jarum tudung tu.

Mak nak gi acara Karpet Merah Grammy u ols! Wanna join me?
 
Tapi yang buat CB kekok bukan pasal wine atau daging babi segala tu, tapi dia tanya masa CB tengah lepak dengan 3 orang kawan lain, dan hanya CB yang dia jemput. Lagi 3 perempuan tu dengar dan nganga je lah, sebab tak dijemput kan. Pasrah je lah kan. Tapi yang CB kagum, masing-masing selamba je. Tak ada lah nak tarik muncung kecik hati ke apa. Si Jet siap borak-borak dengan diorang pasal parti tu, dan diorang masih tak dijemput!

Mak yang lepak sebelah dia pun tak dijemput u ols!

Jadi, malam tu 9 orang je yang ada, termasuk lah Jet, teman bersekedudukan dia dan juga supervisor CB yang berjawatan Professor. Masa makan, si Jet ni pun hulur lah kat semua orang satu persatu. Yang paling penting, supervisor CB diserve paling last sekali! Orang tua tu, CB tengok dah tak sabar nak merasa stew ayam si Jet tu. Nak dijadikan cerita, supervisor CB tu, supervisor Jet jugak. Kalau CB buat macam tu kat Dr. XXX atau Prof. YYY atau sapa-sapa lah kan, masa buat ijazah dulu, mesti CB dah dicop tak reti hormat supervisor. Kan?

Masa nak balik tu, boleh tak masing-masing naik kereta tapi biar supervisor CB tu balik naik bas dengan sorang lagi staf lain. Kekok tak? Engkau naik kereta, tapi supervisor engkau balik naik bas. Masa CB dalam kereta tu, lalu depan hentian bas nampak diorang tengah tunggu bas. Masa tu tengah salji lite-lite. Masing-masing beria-ria tekan hon and say "bye!!!!".

Bye u ols, see you at the lab tomorrow!

CB terus masukkan kepala dalam dashboard. Ala2 burung kasawari u ols.

Ampun kan saya, tuan professor.

Sunday, February 7, 2010

Kisah Multicultural: Beras

Shoohh.... Shohh...


Haiyoo.. banyak betul labah-labah buat sarang kat blog CB ni. Kalau Tobey Maguire yang buat sarang, tak apa lah jugak.


Semalam CB pergi pasar, beli beras. Disebabkan teknik menanak nasi yang CB miliki adalah di Tahap 1.5 ataupun lebih dikenali dengan nama Tahap Ayam, maka beras basmati menjadi pilihan seisi keluarga. Tapi kalau dari segi rasa, CB gemarkan beras cap arnab atau mana-mana beras siam wangi yang diseludup secara haram. Wait, ada ke seludup secara halal? Tapi selalunya hasil masakan tidaklah begitu menjanjikan (promising). Beras basmati je yang lebih lentur (flexible?), kalau lebih air pun tak apa, kurang air pun tak apa.


Biasanya CB beli beras basmati yang ada gambar dewa Hindu kat depan tu. Tapi dah 2 minggu CB tak nampak kelibat beras jenis tu menyebabkan CB tiada pilihan selain membeli beras Cap Taj Mahal sahaja. Bukan Faeza Herbaponi Taj Mahal ye.
Beras Cap Taj Mahal CB

Di bilik, CB pun letak je lah beras serta barang-barang lain yang CB beli tu di atas meja. Tiba-tiba pintu bilik CB diketuk. Oh, Si Mika mamat Itali yang kacak itu rupanya. Tetiba dia tanya kat CB:


"Eh, you ada bela kucing ke?"


"Mana ada? Kenapa you nak jadi kucing I ke?", tanya CB dengan lenggok bahasa yang sungguh sundal sambil menggentel rambut.


"Takde lah, habis tu kenapa you beli pasir untuk kucing berak?", sambil menunjuk ke arah beras jenama Taj Mahal yang CB baru beli itu.


"Pasir untuk kucing berak"

"What the... No! Itu bukan pasir kucing lah senduk! Itu beras!", CB terus pengsan tang tu jugak.