Thursday, March 4, 2010

Facebook: Shashay away.

klik...klik...
klik...klik...


Status update.


"Ish, tak boleh jadi ni. Banyak lagi kena nak kena baca ni. Sudehhhh".


Selang 3 minit.


klik...klik...
klik...klik...


Mamato Marcello posted something on your wall.


"Arghhh...!!!"

2 minit lepas tu.


Klik...klik...


buat kuiz "Wanita jenis apakah anda" dan dapat jawapan: perempuan jalang. Gelak sendiri.


Pura-pura menulis dan membaca, tapi mata tetap jeling-jeling manja kat status notification facebook.


------


CB berani menari ala-ala Pobre Diabla depan semua orang (macam lah tak pernah buat) yang kebanyakan dari kita memang macam ni. Ketagihan. Tak boleh berenggang langsung dari facebook. Lagi-lagi ramai dari kita dah ada telefon canggih. Bila-bila masa je boleh cek email dan be online. Parah.. memang parah. Satu apa kerja pun tak jadi.
Lets u ols. Ikut CB menari. *mode sewel


Menyedari hakikat yang CB masih ada banyak lagi kerja yang perlu disetelkan. Dan mensetelkan kerja-kerja itu adalah jauh lebih penting daripada membuat kuiz "Apakah Makna Tarikh Lahir Anda" atau "Apakah Anda Yang Sebenarnya" yang hanya akan memberikan jawapan hanjeng seperti "Anda adalah sehelai kertas". Dimanakah produktiviti dan faedah dengan mengetahui anda adalah sehelai kertas? Apakah dengan menyedari hakikat tersebut (biarpun merapu semata) akan membantu anda menjadi manusia yang lebih baik? Mengupgradekan status diri sendiri dari kertas A4 Indah Kiat 50g kepada Double A 80g barangkali?


Bangkit dan insaflh wahai manusia *sambil pose2 cover album Betty Benafe

Jadi dengan kesedaran sivik dan jati diri yang tinggi sebagai bekalan di hari muka, CB tekad menyahaktifkan akaun facebook buat sementara waktu sehinggalah perkara-perkara berikut telah selesai:


1. Thesis akhir diterima setelah disemak dan dibuat pembetulan.
2. Kertas cadangan minor thesis juga diterima termasuk menandatangani Thesis Contract.


Itu merupakan dua perkara yang CB set kan sebagai berprioriti tinggi dalam agenda hidup buat masa sekarang. Jauh lebih penting daripada menuai hasil tanaman di FarmVille, atau memberi makan kepada ikan-ikan maya di FishVille.


Berita baik:


Setelah akaun facebook itu dinyahaktifkan, CB telah berjaya menghantar draft "Introduction" dan "Materials and Methods" untuk major thesis dan juga draft proposal minor thesis.


Berita buruk.


Jika kebiasaannya, CB bila bangun tidur terus tengok telefon dan cek email. Ye lah, semalaman tidur, mestilah banyak komen daripada kawan-kawan. Konon-kononlah fofuler. Tapi sekarang, bila cek email, "No unread emails in your inbox". Sedeyh!

Oh tuhan, tolonglah aku tuhan. Jangan pisahkan aku dan dia...


Meskipun demikian, CB tetap berbangga dengan keputusan yang CB buat. I think it is the right decision to do. It is better to be somehow disconnected for a while rather than feel like being a loser. Kadang-kadang kita rasa lemas dan dibeban dengan banyak sangat kerja. Betul ke? Ataupun kita je yang manangguh-nangguh kerja and tak tahu mengutamakan apa yang utama. I'm just saying.


Tapi yang pasti, CB akan merindui status terkini kawan-kawan. Ada yang nak pergi berkelah kat Lata Tembakah (sounds familiar), nak balik kampung ataupun sekadar berkongsi kata nasihat. CB juga tentu akan terlepas peluang melihat dan mancarut gambar-gambar profile terbaru diorang. Anyway, this is for my own benefit. My future.



That is all for now.

Shashay, away.

3 comments:

aiXat.MR said...

uhuhuhu~

~~DucKneSs~~ said...

xpe CB..i sokong u (sebab i try nk deactivate jugak,tp asek terbukak jugak)hahahha..muga2 u punya semangat tesis dpt i serap jugak..hehehe

Cik Benang said...

Aixat: Hehehe... cliche kan? Banyak kali dengar benda mcm ni. Tapi doakan CB supaya cekal hati, OK?

Duckness: Bagus, sila ye sila. Deactivation ni bukan sekadar abandon facebook (but still be able to keep updated) tapi betul2 putus punya. Mcm delete akaun terus. You should try. Kdg2 x salah kejam ngan diri sendiri. Kdg2. Hehehe...