Sunday, March 7, 2010


Tensi!

Laptop CB ni dah tahap anak kucing kacukan hanjeng. Sikit lagi nak cecah stage hanjeng! CB tak boleh shutdown laptop ni. Kalau dah shutdown, nak start balik alamatnye sejam lah kau melangut tunggu dia load. Sampai je kat gambar tingkap warna warni dengan loading bar kat bawah tu, dia restart balik. Berkali-kali. Kalau kau masak nasik ayam, siap makan dulu baru boleh pakai. Kadang-kadang sebab bengang punya pasal, CB hempas laptop ni atas meja. Ada masa tu, tekan kuat-kuat dan berkali-kali butang enter. Ada beran? Hahaha...
 
Aku tensi!!!!


Selain daripada itu (konsep karangan bertemakan surat rasmi tingkatan 5), mak aih, lemnakmamps (lembab nak mampos)! Kalau tiba-tiba CB feeling nak layan video Ziana Zain kat youtube (kantoi hari-hari layan youtube) mestilah hang dulu light2. Dalam 30 saat @ seminit barulah nak load. Lagging pulak tu. Hanjs tak? So kaedahnya, CB biar lah laptop ni on je manjang. Selagi tak perlu ditutup, takkan ditutup.


Jadi sekarang ni CB tengah lah mencari-cari pengganti baru. Ye lah kekasih sekarang ni buat hal, kita cari lah lain. Yang lebih kelles dan meletops. Tak gittew? Hati (hati ye, bukan otak) ni pulak merentan nak lah ada MacBook Pro satu. Tak nak ni MacBook biasa yang warna putih (paling cikai) tu. Cikai-cikai pun, 4-5 ribu jugak. Saat ni, hati dan akal asyik berkelahi. Diantara memenuhi tuntutan nafsu ataupun berpijak di bumi nyata.


Yang lepas-lepas sudah, hati lah yang selalu menang. Contohnya CB dah beli DSLR yang berharga ribuan ringgit. Last-last ado kau guna? Ado kau ambil gambar setiap hari? Yang paling penting, cantik ke gambar kau ambik tu? Non ado! Pastu dah dapat DSLR, iPhone puloks, siap sign contract dengan tMobile bayar EUR50 sebulan. Tapi hakikatnya ada kau guna telefon tu bergayut 24jam? Tak ada jugoks! Bayar lagi mahal ada sebab selalu hantar mesej dan telefon masyarakat Malaysia. Bila tanya kalau nak tamatkan perkhidmatan, kena bayar EUR700! *Pengsan.

 
Walaupun pengsan, tetap berdress segala.


Sekarang ni pulak hati merayu lagi. MacBook Pro. Kalu tengok kat sini, harga dia dalam EUR1190. 


Hati: Alah, setakat EUR1190 je. Ko cucuk je kad kredit kau tu. Selesai.
Akal: Tapi... Kenapa nak beli? Kan dah ada laptop ni?
Hati: Hei, ko tak tengok ke kehanjengan laptop ni? Dah la kotor berdebu segala. Jijiks tau tak? Jijiks!
Akal: Memanglah kalu nak beli boleh aje. Tapi lepas tu kena bayar balik. Membazir lah. Baik kau guna duit tu buat downpayment kereta ke, rumah ke. Nanti balik nak ambil lesen kereta lagi. RM1000 dah kat situ. Gaji kau tu bukan besar sangat nanti.
Hati: Damn!

 
Let me introduce you, my beautiful mind and beloved heart.


Alhamdulillah. setakat ni akal masih waras dan kuat. Tapi kalu dah kena racun hari-hari parah jugoks. Lagi-lagi group members CB semua pakai MacBook Pro. Jiran CB si Mika tu pun dapat MacBook Pro sempena Xmas. Aku je lah yang pakai acer Aspire ni ha. Sedeyh!


Maka berkatalah akal kepada CB:

"Kau dah dua kali ikutkan kata hati. Kali ni, ikutlah aku. Kau takkan menyesal punya! Jadikan MacBook Pro tu sebagai hadiah untuk diri sendiri bila kau dah dapat offer letter buat PhD. Bukankah lebih bermakna?"


"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami"
-Surah Al-Imran, ayat 8.


Terima kasih tuhan, kerana kurniakan aku akal.


Shashay, away.

1 comment:

~~DucKneSs~~ said...

CB, sila buat backup utk semua kerja2 anda ya..kang xpasal de orang terpaksa meng'konsert ziana zain' kan diri tuh..

setuju jugak utk adiah habiskan PhD..cayuk!!cayuk!!