Tuesday, May 4, 2010

Kisah Multicultural: Susah Jadi Cantik

Motiffff!
Apakah muka CB masa tahun 2007 dengan 2010 terlalu banyak bezanya? Apakah wajah ayu dan sejuk mata memandang CB ini telah berevolusi? Daripada accappan ke Jennifer Lopez? Nak kata CB buat pembedahan kosmetik, tak de lah jugak kaann... Dah tu kenapakah?

CB ni bukan apa u ols. Semalam kan CB penerbangan balik ke Tanah Pecah Ketuban. Masa dalam keretapi ke lapangan terbang lagi CB dah rasa tak sedap hati. Rasa semacam je hati ni kaann... Rupa-rupanya ada drama yang bakal berlaku di Schiphol. Cabin crew, please be seated for take off.

Security: can you speak Dutch?
CB: no, sorry
Security: *sambil menayayang Residence Permit CB.
CB: oh, I'm studying here.

Mamat security tu pun belek-belek gambar CB. Tak cukup belek, diambil pulak teropong infrared ni! Diteropongnya gambar CB yang cun tak ingat tu. Tak lama lepas tu CB nampak tangan dia tekan butang kecemasan kat bawah meja. Ala-ala butang kat bank tu. Tak lama lepas tu another security came dan disuruhnya CB ikut security yang tak berapa nak ensem tu ke sebuah bilik gelap kosong.

CB pun pelik lah kan, apa kena pulak ni. Takkan kau suspek aku ni pengganas pulak kan. Choy! Kat dalam bilik tu ada sorang perempuan, nak ke Aruba katanya. Dia kena tahan sebab tak bayar saman apa jadah tah. Terus CB teringat ada satu saman yang tak bayar lagi. Sebab naik tren tanpa tiket u ols! Gangsta ke tidak?

Tak lama lepas tu Ada pulak sorang lagi mamat pinoy tua kena tahan. Kes? Tinggal lebih tempoh sebab nak uruskan kes pembatalan penceraian katanya. Motif??? Sekejap nak cerai, sekejap nak rujuk kaann. Sesuka hati kau je. So isteri tu pulak lepas kena cerai terus lari ke Negara Tanah Rata Sekebun Bunga. Drama sangat kau suami isteri kan.

Flight CB pukul 1200, 1145 CB masih lagi kat dalam bilik tu. Motif!!! Lepas uruskan kes Filipino tu, security tu ajak CB pergi ke ibu pejabat keselamatan ni! Haiyooo... Apakah??

Apakah CB terlalu cantik untuk dibenarkan terbang? Kaann... Sempat kau berangan kan? Ye lah u ols, kita tak buat salah apa-apa, kenapa nak takut kan. *konsep2 mahsuri.



Ada mak kisah?


Sampai je kat pejabat tu, dua orang pegawai ( tataw lah pegawai atau prebet je kan) tengah menunggu. Disuruhnya CB tenung mata dia. Dah lah tak ensem, kalau ensem tak apa lah jugak kan nak suruh aku tenung-tenung kau. Sekejap dia tengok gambar CB kat passport dan banding dengan muka CB (yang tengah tenung dia tak ingat ni). Lepas dah klimaks selesai, pegawai kedua pulak. What the hell...

Bila CB tanya kenapa? dia cakap gambar kat passport dengan muka CB yang betul tak sama. Yang betul sangat anggun, jadi dia tak percaya gambar kat passport CB sangat azab! Motif kau!!!

CB pernah kena macam ni sekali, kat Eindhoven Airport. Pun sebab gambar tak sama. Nampaknya balik ni kenalah buat passport baru. Haii... Susah jadi orang cantik ni.

Oh ya, perempuan tu kena bayar saman EUR500 on the spot. Kalau tak bayar kena masuk penjara untuk sepuluh hari. Haiyooo..

Semua prosedur selesai dalam pukul 1155. CB pun apa lagi u ols, teruslah me"Watson Nyambek"kan diri. Dah lah Gate 20 jauh naudzubillah. Dah sampai kat gate, kena pulak keluarkan laptop, bukak tali pinggang, jam, jaket n etc. Hanjeng!  Dah lah tu, boarding pass pulak tercicir. Choy!



Sampai je kat pintu kapal terbang tu, CB pun merengek manja lah cakap boarding pass tercicir kan. Terus ketua anak kapal cakap, "haaa... ada lagi ke seat kosong kat first class?". Hanjeng sangat kau kan? Dah lah aku ni baru lepas pecut 1000 meter berpagar.


CB yang last boarding. Kemudian pilot announce flight delayed sebab penumpang tersangkut kat security. Aku lah tu! Choy!! Pilot cakap akan me"watson nyambek"kan kapal terbang, so sampai di KL on time. Githoo...

Terima kasih kerana memilih Penerbangan Malaysia, katanya.



3 comments:

Syurga Cinta Kita said...

nampaknye..ko kene la amik gamba lain utk passport ko...kali ni biar yg anggun..

Cik Benang said...

tu lah, lepas ni kenalah pose2 maut sket.

~~DucKneSs~~ said...

makenm kental la musel kaki u ols..dah kne lari tu..xayu dah le..


hahha..next time, sila buat yg baru okeh..xpun, tetiap kali nk boarding, sila pakai serabut sket okeh..