Sunday, June 20, 2010

Kisah Multicultural: Konsep Cinta si Italiano

Ish... baru perasan, dah lebih dua minggu tak kemas kini blog ni. Sibuk satu hal, buat-buat sibuk pun satu hal jugak. Walaupun, apa guna buat entri hari-hari tapi topik tu langsung tak menarik? (sambil merujuk kat diri sendiri). Betul ke tidak, betul ke tidak, betul ke tidak...

Tiba-tiba CB teringat satu topik perbualan antara CB dengan Mika, mamat Itali tu masa naik basikal dari C1000. Dia ni suka beno tanya pendapat CB pasal cinta, hati dan perasaan ni. (apakah dia jatuh hati kat CB? Oh tidak...). Dah lah aku ni tak reti pasal benda-benda macam ni. Merapu je lah kan. CB saja je lah cucuk dia kenapa setia sangat ngan teman wanita dia tu? Perempuan tu kat Itali, dia kat Belanda. Kenapa tak "berseronak" kat sini? Ramai wanita-wanita cantik yang suka kat dia. Maklumlah, orang hensem kan. Hehehe... keji ke tidak?


Kemudian dia cakap dah malas nak cari-cari lagi perempuan lain. Bila dia dah jumpa satu, dia akan setia. Walaupun menurut ceritanya, perempuan tu macam keji sikit. Dia tak lah cakap keji, CB je lah yang menafsirkan sendiri. Kita mesti berfikiran kritis u ols!

Bayangkan lah, mula-mula dia ajak Mika pergi lawat mak dan ayah dia. Jadi Si Mika ni pun suka lah kan. CB pun tumpang gembira, sebab dalam budaya kita pun bila pasangan kita jumpa ibu bapa, maka perhubungan itu menuju ke destinasinya. Githoo. Si Mika ni pun menghitung hari lah kan. Seronok. Tapi saat-saat akhir, perempuan tu batalkan pulak. Kesian Mika. Terpaksa CB suruh dia baring atas paha sambil gosok-gosok kepala dia. Comforting him katanya! What friends are for kann... (evil grin)


Kemudian dia tanya CB.


"U ols, dalam percintaan ada satu peraturan yang dinamakan Tiga Kali"
"Tiga Kali? Peraturan apa tu? Sila jelaskan"
"Peraturan Tiga Kali ni digunakan kalau nak tahu perempuan tu sesuai ke tidak dengan u ols"
"OK, macam mana tu?"
"Mudah saje, u ols mesti melakukan hubungan seks pada date yang ketiga. Bukan date pertama, date kedua atau date keempat. Hubungan seks itu mestilah pada date yang ketiga".


Terus basikal CB terlanggar tiang lampu isyarat lalu berpura-pura pitam.


Sashay away,

Tuesday, June 8, 2010

Meroyan: Surat cinta Abg. Polis

CB baru perasan yang salah satu baju kegemaran tompok-tompok kena Clorox. CB kalau boleh nak basuh baju sendiri, tapi mesin basuh tu manual jadi malas nak tukar-tukar air. Satu lagi kawasan tempat mesen basuh tu lembap dan gelap. Memang CB tak gemar. CB tak berapa suka juga kalau orang lain yang uruskan pakaian CB macam basuh dan sebagainya. Sebab CB akan asingkan baju ikut tona warna dan jenis fabrik dan inside out. Bila keringkan, mesti gantung guna hanger elok-elok dan bukan bawah terik mentari. Kalau fabric tu jenis lembut atau kemeja yang cepat kedut, CB akan guna tangan.

Tapi bila mak basuh baju, dia tak kira semua tu. Bukan lah CB nak cakap yang mak tak reti basuh baju. Malahan, mak lah yang sediakan pakaian dari CB lahir sampai lah sekolah. Tapi mak tak faham mana satu hand wash, mana satu dark colored only dan mana satu no clorin. CB tak pernah salahkan mak sebab mak tak biasa. Anak-anak lelaki dia semua pakai kemeja t dan jeans. Yang perempuan pulak memang basuh sendiri. CB je anak lelaki yang pakai macam-macam jenis baju, berjenis-jenis fabrik. Lagi pula, anak lelaki dia yang lain macam anak burung. Bila dah tahu terbang terus tinggalkan rumah dan hidup sendiri. CB ni je jenis tak nak berpisah dari ketiak ibu dan ayah. Nasib umur CB baru 17 tahun. Muda lagi kan.


Saeorang pensyarah kat universiti CB di Tanah Rata Sekebun Bunga pernah cakap. Untuk mencapai matlamat ada dua cara. Samada kita mengubah persepsi atau mengubah realiti. Lepas insiden baju Topman kena Clorox, CB fikir kalau tukar persepsi  mungkin baju dan seluar yang lain pula akan jadi mangsa. Kalau tak kena Clorox, mungkin koyak atau tertarik atau mengecut. Jadi CB buat keputusan untuk tukar realiti dengan membeli mesen basuh automatic baru untuk mak. (dan dalam masa yang sama untuk CB juga!)
Punyalah panjang pendahuluan, ni baru masuk isi penting. Tak sempat CB nak guna duit tu untuk beli mesen basuh baru, satu peristiwa sedih dan mengaibkan telah berlaku. CB kena saman polis u ols! Kejadian memalukan itu berlaku masa CB tengah ronda-ronda naik motor dengan anak saudara kat jalan kampung belakang. Dah namapun kampung, CB tak lah pakai topi keledar, dompet dengan telefon pun tak bawak. Dekat je kan. Tapi sebab nasib memang buruk kan, kena lah tahan polis peronda dan saman atas dua kesalahan, tak pakai topi keledar dan tiada lesen memandu.


Ada dua orang polis, seorang tu tua dan seorang lagi tu muda. Bila CB kena tahan tu, yang muda tu amboi mulut dia sibuk membebel. Dia cakap “apa nak jadi dengan orang melayu sekarang. Tak reti bahasa” dan sebagainya. Hello, you don’t know me, and you totally have no idea of who I am. Memang CB mengaku salah sebab tak pakai topi keledar. You want to give me a ticket, just do it. Save the preaching please. Yang tua tu cool je. Yang muda ni angin semacam. CB tak kisah dia nak saman, samanlah. Tapi boleh tak jangan nak bagi tazkirah kat aku? Dah lah letak gambar dia dengan isteri masa kahwin kat telefon. Pakai veil pun macam orang kampung? Ingat cantik ke gerbang keras kejung macam tu? (bila hati dah marah tu kan, Nampak benda elok pun jadi hodoh. Hahaha…)


Masa tu hati memang dah merentan sebab kena bebel, jadi CB cakap yang banyak je kereta yang lalu lalang tak pakai tali pinggang keledar dia tak tahan pun. Lepas satu, satu CB tunjuk. Polis muda tu tak tahan agaknya, terus dia tengking CB. “Duduk kat sana, bising pulak dia. Nanti aku gari hantar kau masuk balai karang”. Hati CB memang dah menyentap nak balas ni. Tapi sebab memang CB yang salah kan, so diam je lah. Karang tak pasal-pasal aku masuk lokap, saje je. Kalau kat Negara Tanah Rata Sekebun Bunga, cakap “I think you are stupid” tak apa pun. Bayangkan kalau CB cakap macam tu kat polis muda berangan tu. Mau tang tu jugak CB masuk lokap. Hihihi…


Sebagai hadiah, dapatlah sekeping surat cinta yang barangkali berharga RM450. Aku baru je nak beli mesen basuh baru. Tambahan pula, sabtu ni CB nak buat lesen L pula, untuk kereta dan motor nak kena bayar RM400 lagi. Alahai nasib… Lesen tak sempat dapat, saman sampai dulu.


NotaCantik: Kalau lah terjadi ada polis ke sapa-sapa yang berkaitan dengan polis baca pos ni. Boleh tak sampaikan pada mereka kalau nak saman, saman je lah. Jangan nak membebel macam mak nenek. I know I am wrong, and I already got my lesson, so keep the preaching for yourself or your saudara mara. Thank you. Tapi muka polis muda tu boleh tahan juga.

Monday, June 7, 2010

Meroyan: Sayang sangat kononnya!

Kalau katak nak mengawan, kena tunggu musim hujan, tapi manusia tungguh cuti sekolah. Apa agaknya kalau tak ada cuti sekolah, apakah manusia takkan mengawan? Ramai pulak tu u ols. Dalam sehari dekat 4-5 jugak lah kenduri kat kampung CB tu ha. Biasalah, bila dah cantik ni ramailah yang menjemput, dengan harapan majlis depa meriah dan menarik lah sikit bila CB hadir kan. Tapi kahwin, kahwin jugak. Mengawan, mengawan jugak, ada beberapa isu yang sampai sekarang CB tak faham. Dah banyak jurnal dan kertas saintifik (scientific papers) yang CB baca, rebus air dan buat ginseng, namun tetap tiada ketemu jawapan. Eh, tiba-tiba CB rasa teringin nak makan lala. Yang masak lemak atau pun goreng pedas pun boleh tahan. Ahhh... sedapnya...


OK, sila kembali semula ke jalan yang lurus. Salah satu daripadanya adalah pasangan yang sangat muda, tak ada kerja tapi dah gatal  ______ <-- (fill in the blank) nak kahwin. CB tak payah terbang jauh-jauh, cukuplah di sebelah rumah CB tu je ha. Yang lelaki tu baru lewat belasan tahun, samalah dengan yang perempuannya jugak. Kalau lelaki tu usahawan muda berjaya ke macam Adik Adi Putra yang kecil-kecil dah jadi CEO tu, tak pe lah kan. (Tapi sah ke tak akil baligh lagi dah jadi CEO? Walaupun ubat pandai yang dia jual tu taruk glukos je). Ini tak, kerja pun tak ada, SPM pun tak lepas. (CB tak tahu lah lepas ke tidak, tapi rasa-rasanya tak lepas kot. hihihi...) ada hati nak tanggung anak orang. Yang lagi parah, bila mak bapak bagi je anak depa yang tak kerja tu kahwin.

OK, mungkinlah mak bapak boleh bagi duit bulan-bulan. Tapi, tolong lah. Where is your pride? Nikah pandai, tapi hado? Non hado! Itu ke tanda kasih sayang? Bagi CB, itu bukan kasih sayang. Itu adalah macam mak bapak meracun anak tanpa niat (terus feeling2 Legally Blonde, tapi CB jinjing kijang emas je). Bak kata professor CB (walaupun dia pun ciplak dari orang lain, for sure); "Give a man a fish and he'll eat for a day. Teach a man to fish and he'll eat for a lifetime". Tapi kalau mak bapak dia nak hadiahkan rumah ke sebiji sebagai hadiah kahwin, tak pe lah kan. But feeding your child and his/her wife/husband is totally ridiculous. You can't live forever to feed them. Sooner or later, you will die and leave them begging for more fish.


Mungkinlah akan ada yang akan cakap CB tak faham hati seorang ibu atau bapa. Walau sejauh mana pun kasih sayang tu, boleh tak fikir sikit? Sama juga bila anak kena tahan kat penjara. Mak ayah pun sibuk bergolok gadai habis tanah pusaka yang sekangkang kera tu. Kesian kat anak comel (comel ke?) duduk kat penjara, biarlah dia balik rumah. Ini bukan sayang, bagi CB ini adalah pemangkin kepada kehancuran anak itu sendiri. Jika CB ni ibu bapa, jangan harap aku jamin. Merengkok lah kau dalam penjara, tidur atas lantai simen yang sejuk tu. Tapi CB doakan semuanya dapat anak-anak yang soleh dan solehah hendaknya.

Terpaksa recycle gambar, internet slow u ols! Tapi doa CB tetap ikhlas.



NotaCantik: Sangat geram dengan kakak sendiri, yang biar anak dia tampal sellotape kat kaki berhari-hari lamanya sampai berbirat-birat. Bila CB tanya kenapa tak bukak, dia cakap nanti anak dia menangis. Hello? Siapa mak sekarang ni? Kau ke anak kau? Kalau ada parut, dah tak boleh jadi model kaki. Sedih!


Sashay away,

Wednesday, June 2, 2010

Special: Ada Orang Cakap CB Cantik!

Sabar, sabar ye. Sila jangan cemburu dan menafikan kenyataan. Hati CB memang kembang dan berdegup pantas! Orang tu bukan je cakap kosong, siap bagi anugerah lagi u ols! Tapi sayang lah, sebab dia bagi versi elektronik je kan. Tak boleh CB nak pakai baju yang tempah kat Jovian Mandagi hari tu. Tapi tak pe lah, sebab sebelum CB klik link ke blog dia, memang CB dress up siap-siap dah.


Anugerah Pemblog Tersyantek occay! *Sambil nangis2

Terima kasih kat Kueh Bangkit yang mengacknowledge kecantikan CB di alam siber ni, walaupun di alam nyata, sedih saje. CB pun tak tahu nama dia apa, tapi tengok gambar cantik u ols! Lagi cantik dari CB (puji bermaksud). Terima kasih Kueh Bangkit!

NotaCantik: Sebenarnya nak upload baju Jovian Mandagi CB tu, tapi internet lambat sangat. Malas. TQ Kueh Bangkit!

Sashay away,