Friday, August 27, 2010

OhSoRandom: Melompat Lebih Jauh

Kebelakangan ni kan, banyak betul lah kawan-kawan yang upload video itu , video ini, gambar itu, gambar ini. Sekarang ni kan bulan Ramadhan yang moolia, jadi ramailah yang ingin berkongsi ilmu itu, ilmu ini. Jadi, sedikit sebanyak dapatlah tampung kekurusan pahala puasa di siang hari. Ye lah, masa tengah puasa, banyak pahala yang gugur u ols. Mana dosa maksiat mulut lagi, mana dosa maksiat mata lagi dan pelbagai bentuk maksiat yang lain. Wallauahalam. *OK Ustazah Fatimah Az-zahra. Boleh turun pentas sekarang, CB take over! Amacam, boleh u ols?

Tapi apa yang sangat menjengkelkan CB adalah sikap mudah terpengaruh dan mudah percaya masyarakat kita. CB mahu berkongsi beberapa contoh lah kan... Nanti ada pulak yang cakap CB ni serkap jarang. Walaupun CB suka pakai stoking jarang pergi kerja di Jalan Haji Taib.. ooppsss. Tak baik tau, tu tak dikira OK.

Contoh 1
Tadi si A buka facebook, nampaklah kawan baik dia muat naik gambar pasal surat dari JAKIM kepada McDonald berkenaan pembatalan sijil halal terhadap salah satu pembekal bahan mentah mereka. Di tambah lagi dengan penerangan yang ditulis dibawah gambar tersebut menyatakan bahawa McDonald tidak halal! Jadi marilah kita sama-sama berhenti makan di McDonald. Kemudian dengan penuh kekecewaan dan keinsafan Si A ni pun komen lah kat bawah tu:


Oh ye ke u ols? Ish.. Asraghfirullahalazim, lepas ni tak nak makan dah McDonald. Jom u ols kita pergi Newcastle, makan rumah Yaya. Dia sedap tau masak.” *Ooppsss.. habislah…


Di samping tu jugak banyak lagi komen-komen lain seperti:


Eyew, kenapa baru nak cakap ni, tadi kita dengan Encik Suami berbuka kat McDonald taw… Kita rindu Encik Suami”. Ooppss… tercarut sapa tataw.


Aku dah agak dah, McDonald ni. Ni baru McDonald, KFC dengan yang lain-lain pun belum tentu halal. Lebih baik makan bubur jagung yang dimasukkan vanilla pods. Lagi sedap”. Oppss.. lagi!

Contoh 2


Juga di facebook. Kali ni Si A pulak berkongsi video pasal “malaikat” jatuh di atas kaabah u ols! OTK! (oh tuhan ku!). Wau, “malaikat” tu sangat hebat. Macam burung merpati putih u ols. Ala-ala lagu OAG tu.. Wau, CB sangat kagum ok bila “malaikat” telah berjaya di rakam dengan menggunakan video kamera! Nampaknya bukan dunia saja yang makin pelik, malahan di atas sana “malaikat” pun nak cari glamor juga ke? Memang hebat bukan?


Tercabar barang kali dengan banyak rancangan realiti seperti Akademi Fantasia, British Got Talent, American Idol, The Biggest Looser. Tu belum lagi campur Raja Lawak. OTK! Jadi Sang “malaikat” pun mencabar janji tuhan yang telah mengkategorikan malaikat sebagai salah satu ciptaannya yang kita wajib percaya di dalam Rukun Iman, tetapi tidak akan dapat dilihat dengan mata kasar. Apatah lagi di rakam pula di video kamera! Hanya rasul-rasul nya sahaja yang terpilih melihat malaikat. Itu pun dalam bentuk manusia biasa! Sememangnya kiamat sudah dekat!

Sehebat-hebat “malaikat” tu, hebat lagi jurukamera tu, mampu berada di beberapa tempat dalam masa yang sama untuk mengambil video tersebut. CB agaklah kan, mesti manusia tu dah berpakat dengan “malaikat” yang gila glamor tu. Berapa take agaknya eh? Habis jugak kot 5-6 gulung filem CB rasa. Oh, mungkin juga yang rakam video tu juga “malaikat”! OTK! Kenapa CB tak terfikir sebelum ni? CB akan tulis kat wall semua kawan-kawan atau buat video! It’s worth sharing!

Kemudian, menyusul lah banyak komen daripada sesetengah masayarakat yang mindanya tidak boleh “melompat lebih jauh” mengagumi video tersebut dengan komen “subhanallah” dan secara tidak langsung menyetujui bahawa itu adalah sememangnya malaikat, salah satu ciptaan agung Allah s.w.t. Lebih teruk daripada itu, ada pula yang kongsi video tersebut di “wall” mereka pula. Niat mereka ni baik u ols, tak nak makan sorang kaann… Jadi kawan-kawan boleh lah menghayati keindahan “malaikat” yang terbang di atas Kaabah itu. Baik kan diorang ni? Kan? Kan? Kan? Berkongsi benda yang memesongkan akidah.

Contoh 3

 
Semalam CB buka email. Wah ada banyak “FW:” email. Macam-macam bentuk dan kandungan u ols. Ada yang cakap kalau kita majukan email ni kepada seberapa ramai orang, Bill Gates (ya, Bill Gates pengasas Microsoft tu) akan bagi duit u ols! Wau, hebat bukan? Semoga tuhan memberkati beliau. Memang pemurah kan? Lagi ramai u ols forward, lagi banyak lah u ols dapat duit! Siapa cakap bukan senang nak senang? Patut lah makin ramai kawan-kawan CB yang kaya sekarang ni, Bill Gates yang bagi… Oh rupanya.


Tak cukup dengan tu, ada pulak cerita yang konsep-konsep sedih cerekerama u ols. Adalah gambar anak kecil ni kan, wayar berselirat serata badan, tebuk sini, lubang sana. Memang sedih u ols, CB bila tengok tu memang menangis ok. Tapi cover lah kan, kalau teman sepejabat nampak nanti, jatuh lah imej CB sebagai jejaka maskulin yang kekar u ols! Auw! Lepas tu adalah satu syarikat yang sangat baik hati ni, setiap email yang di”forward” akan dibayar berapa puluh sen entah kat keluarga budak tu. Jadi apa lagi u ols, marilah kita majukan email ni kepada kawan-kawan yang lain. Mudah-mudahan cukuplah duit nanti nak buat pembedahan. Jom u ols, penuhkan emel kawan-kawan, saudara-mara serta rakan-rakan sekerja dengan emel sampah, ooppsss maksud CB emel yang penting ini!


Cukuplah CB bagi 3 contoh sahaja. Kalau nak tulis, sampai sahur pun belum tentu siap u ols! Nanti buang masa pula nak kena baca, jadi tulis sikit-sikit sudahh… Betul tak kalau CB cakap sesetengah masayarakat kita sangat mudah percaya dengan benda-benda macam tu. Tak pernah ke terdetik kat hati mereka:


Eh, betul ke ni.. Macam tipu je. Keji tau diorang ni. Tak kuasa nak layan.


Lepas tu, tak pernah ke terlintas ke di hati diorang nak buat sedikit research atau bahasa mudahnya pencarian di internet. Ye lah, dunia maklumat kan sekarang ni di hujung jari. Tu tak cerita lagi dengan Blackberry nya, iPhone nya, iPad nya dan MaxiPad nya lagi.Tapi nampaknya manusia sekarang lebih suka dan gemar mengambil apa yang terhidang di depan mata sebagai benar belaka.


Kalau  “malaikat” gugur di atas kaabah, maka itu adalah benar.


Kalau caption (ditegaskan di sini, CAPTION pasal surat JAKIM, bukan surat itu sendiri) pasal surat JAKIM cakap pembekal daging McDonald adalah tidak menepati ciri halal, maka haramlah memakan McDonald. Daripada 65 komen berkenaan surat tu, hanya 2 sahaja yang nampaknya telah melompat lebih jauh.


Kalau tolong membanjiri emel sampah kat peti masuk rakan-rakan, saudara-mara, rakan sepejabat akan dibayar duit oleh Bill Gates dan syarikat yang pemurah, maka kita dengan senang hatinya akan buat. Kita dengan senang hatinya memforwardkan emel tersebut.


Apa salahnya kita jadi sedikit skeptical dan kritikal. Semua maklumat di internet tidak semua boleh diguna pakai. Tidak semua boleh dipercayai. Jadi tolong lah guna sedikit minda (bukan otak. Sebab lembu pun ada otak) dan jadilah skeptical. 


Jangan senang-senang je percaya segala benda kat internet ni. Lagi-lagi yang melibatkan akidah kita sebagai orang islam. Google kan ada? Kalau ada yang cakap Google tu yahudi punya, gunalah Yahoo!, kalau tu pun yahudi punya, shut the fuck up and zip your vagina! Kalau benda tu baik untuk kita, guna je lah. Gunakan ke arah kebaikan. I really feel sorry for this kind of people. Like, seriously people? Are you serious like, seriously?

CB sangat berterima kasih kepada yang buat video “Jawapan kepada video “malaikat””. Itu memberikan CB ketenangan, mengetahui bahawa masih ada lagi orang yang di luar sana percaya video itu adalah salah, lantas menyuluh cahaya kepada mereka yang kegelapan ini dengan buat balasan video. Bukan nasib buruk menyebabkan mereka berada di dalam kegelapan, tetapi mereka yang memilih untuk berada didalamnya.


Mulai hari ni CB tak akan segan silu mancaras dan mengeji orang-orang yang senang-senang je percaya benda-benda macam ni, sebab mereka adalah pathetic, yang barangkali tak pernah terfikir untuk “melompat lebih jauh”. CB pernah mencarut Group Yahoo! yang dianggotai oleh pelajar-pelajar master dan PhD luar negara, kerana ada yang selalu forward emel sampah ni. I was in the group but after I sent a hot and controversial (somehow offensive, I have to admit) email asking them to stop flooding me with those emails, I’m out. People always see me as a gentle, soft spoken, delicate and tak-cakap-banyak person. But hell yeah, I know how to be rude!

Apa lagi u ols, CB mohon dan mengajak kita semua melompat lebih jauh. Kalau ada yang post benda-benda yang meragukan dan mengarut tak tentu pasal, Google them. Seek for further information. If it is proven to be wrong, just tell them that it is wrong. Mungkin mereka tak tahu, sebab mereka tak nak melompat lebih jauh. Mulakan dengan diri sendiri! Ayuh, hari ini! Ini pun dakwah tau, membetulkan kebatilan dan kejahilan.


p/s: Tiba-tiba terfikir, kalau CB tulis macam ni untuk pertandingan menulis khutbah Jumaat agak-agak menang tak? Atau terpaksa melalui “heavy editing”? GKK*!


*equivalent to LOL which means “Gelak Kuat-kuat”. Hurm... ok, tak lawak langsung. That was lame, CB! Sheeshhh..


p/s/s: U ols tahu tak? Ada sebuah gereja yang berusia ratusan tahun di Sepanyol adalah dibina oleh makhluk asing ok! Ada ukiran-ukiran jet pejuang dan angkasawan! Hebat bukan? Makhluk asing tu mesti boleh merentasi masa!


Ayuh melompat lebih jauh,

CB

Friday, August 20, 2010

KisahMulticultural: Kulat dari Perancis

Tadi baru sekejap, CB ke C1000, beli barang-barang untuk kehidupan. Disebabkan hari tu dah terbeli Camembert, CB pun belilah baguette, sebenarnya tak tahu pun nak buat apa dengan Camembert tu, tapi sebab sangat sedap, jadi beli je lah. Boleh lah buat dipping kot, taruk bawang putih dan minyak zaitun, lepas tu masuk dalam oven. Bila dah melted, boleh cicah ngan tortilla chip. Aiyarkkk... minyak zaitun lupa beli! Taruk minyak dagu je la. Dush! Dush! Dush! (runut bunyi menumbuk plush toy berupa singa coklat.)


Mangsa keadaan.


Well, nak dijadikan cerita, masa tengah belek-belek baguette tu, CB ternampak lah satu roti ni yang dah penuh kulat. Lebih dari separuh dah hijau ni u ols. So as a good samaritan, CB pun pergilah kat pekerja dia cakap roti ni dah rosak. Tak boleh letak kat atas rak tu lagi. Not good for business.


Lepas tu mamat tu cakap kat CB:


"Oh, this is perfectly normal! The bread is still OK and edible."

"Is it?"

"Yeah, the fungus is from France. Its French bread, so it is intentionally cultivated, like cheese?"


Masa tu, CB dah malu muka la. Nampak sangat kampung ni u ols! Dah merah-merah dah muka CB ni. Dah la kulit CB ni putih melepak, jadi kalau merah muka tu, senang la nampak u ols!


"Oh, I see. Hehehe..", balas CB.


Lepas tu dia cakap:

"Nahh, just kidding", sambil berlalu pergi membawa baguette rosak ke dalam stor dan tinggalkan CB yang masih lagi ternganga.

Merah kat muka pun tak hilang lagi u ols! Saje lah tu, nak ngorat CB kaann..

Wednesday, August 4, 2010

OhSoRandom: Surat Terbuka Untuk Papa

Surat terbuka untuk papa.

Assalamualaikum...
Papa sihat? Tak pergi memancing ke hari ni? ye lah, masa boboy (boboy ni ha! Cute ke idok uols?) kat rumah selama tiga bulan tu, papa nampak bosan, ye lah tak ada apa nak dibuat kat rumah. Makcik Jarum yang selalu datang rumah bukan boleh membantu pun, bingit suara adalah. Kalau orang pergi sini, dia pun pernah pergi, kalau pergi sana, dia pun pernah pergi. Aku pergi Redang; anak dia ada projek terus kat sana! Aku main boling, dia pun tak nak kalah, main boling pakai baju kurung! Pitam jap. Apa kata papa calonkan Makcik Jarum jadi duta pelancongan kampung kita? Mesti meriah. Ye lah, serba tahu kan dia tu. Hatta harga ikan bilis kat kedai pun dia hafal berapa ringgit sekilogram. Kalau yang besar sikit, RM14/kg  kalau yang kecil, RM28/kg. Alamak, termengumpat pula dengan papa. Err... Kat mana tadi ye? Ha... Sekurang-kurangnya kalau pergi memancing bukan je boleh hilangkan bosan tapi yang paling best boleh makan ikan dan sotong segar. 

Papa,
Boboy tulis warkah ni sebenarnya sebab boboy nak pesan kat papa supaya berhati-hatilah di jalan raya. Dua bulan pertama boboy di Tanah Pecah Ketuban, papalah yang setiap hari hantar dan ambil boboy pagi petang. Dan boboy nak papa tahu, setiap Kali naik kereta sama-sama dengan papa. Boboy ketakutan. Kalau boboy mengandung, nescaya beranak lah boboy akibat Gaya pemanduan papa yang ala-ala Tokyo Drift itu. Tapi papa bukanlah hero yang kacak tu ok. Watak tu dah direserve untuk boboy sahaja. Nak main SMS pun boboy tak berani. Bola mata boboy akan selalu pandang kedepan. Berkelip pun dalam 10 minit sekali je u ols! Kadang-kadang bila papa mengekori kenderaan hadapan terlalu rapat, kaki boboy secara automatik pose-pose tekan brek yang sebenarnya tidak wujud, sebab kereta papa bukanlah kereta untuk orang belajar memandu. Tak siok.

Papa,
Satu lagi perkara yang merunsingkan boboy adalah sikap ketidakbolehansuran papa terhadap pemandu yang memotong sebelah kiri. Boboy tahu, memang salah dan adalH tidak beretika lagi keji Dan hanjeng untuk memotong sebelah kiri. Tapi berbaloikah sekiranya papa dan orang-orang lain yang boboy sayang terlibat dalam kemalangan disebabkan papa enggan memberi laluan kepada pemandu-pemandu keji itu. Surat ni pun boboy karang sebab baru sekejap tadi kereta kita nyaris bergesel untuk keselian kalinya. Bonda sampai terjerit-jerit bagai tadi ni ha. Tu baru bonda yang jerit, kalau boboy lontar vokal high pitch beroktaf 8 setaraf Kak Yah Carey tu, mampoo  papa tahan? Mesti semua pengguna jalan raya terus berhentikan kenderaan masing-masing dan menghayati kemerduan suara boboy. Dah jadi hal lain pulak nanti.  Ingatlah papa, bahawa kereta ini ada roadtax, bukanlah macam bumper car di funfair Ah Seng tu. Kenapa eh, kalau funfair je mesti jadi funfair Ah Seng lah, Ah Teng lah, Ah Fong lah. Amalina Ah Ah Ah, takde pulak ye. 

Papa,
Boboy juga tidak sukakan pemandu-pemandu yang mencelah kiri. Mereka ni samalah macam... Macam... Macam-macamlah kan. tapi boboy harap papa boleh lah mengalah Dan memberikan Sahaja laluan kepada mereka ini. Lebih baik kita mengalah sahaja daripada bergesel atau lebih teruk lagi, bergesel nyawa? Lagipun boboy tahu, papa pun pernah potong kiri kaann... Macam boboy tak tahu kaann... sudehhhh! (berani cakap dengan papa macam ni? Gile?)

Ok lah papa, boboy nak pergi gym. Maklumlah kita kenalah menjaga kesihatan dan kecantikan. Betul ke idok? Betul ke idok? Betul ke idok??? Lagipun boboy dah gargantuan! Dah tak Nicole Pussycat Doll. Ni semua salah bonda. kenapa masak sedap-sedap sangat? Teropaksa boboy makan nasi dengan kuantiti yang sangat mengerikan. Ala-ala gunung Kinabalu tingginya. Ingat papa, berhati-hatilah di jalan raya. Ingatlah orang tersayang. Berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna. Boleh perumpamaan macam tu? 

p/s: Boboy tak dapat elaun lah bulan ni. Boboy nak usulkan Pakej Rancangan Fiskal dalam kabinet papa. Tak banyak pun. EUR1000 je. Tak baik kedekut, tuhan marah! Lagipun takkan papa nak tengok boboy kelaparan dan drooling over those new shoes, shirts, jeans kat ZARA, H&M and WE shop. Boleh la papa, boleh kan? Lagipun, dah lama boboy mengidam shades Marc by Marc Jacobs. Murah je pun, dalam EUR100 je. Tak lah macam shades Oakley orang kat Redang tu, a staggering RM800 u ols!

P/s/s: keji kan anak macam ni? hahahaha... Gurau-gurau je u ols.

Yang cute,
Boboy.