Friday, August 20, 2010

KisahMulticultural: Kulat dari Perancis

Tadi baru sekejap, CB ke C1000, beli barang-barang untuk kehidupan. Disebabkan hari tu dah terbeli Camembert, CB pun belilah baguette, sebenarnya tak tahu pun nak buat apa dengan Camembert tu, tapi sebab sangat sedap, jadi beli je lah. Boleh lah buat dipping kot, taruk bawang putih dan minyak zaitun, lepas tu masuk dalam oven. Bila dah melted, boleh cicah ngan tortilla chip. Aiyarkkk... minyak zaitun lupa beli! Taruk minyak dagu je la. Dush! Dush! Dush! (runut bunyi menumbuk plush toy berupa singa coklat.)


Mangsa keadaan.


Well, nak dijadikan cerita, masa tengah belek-belek baguette tu, CB ternampak lah satu roti ni yang dah penuh kulat. Lebih dari separuh dah hijau ni u ols. So as a good samaritan, CB pun pergilah kat pekerja dia cakap roti ni dah rosak. Tak boleh letak kat atas rak tu lagi. Not good for business.


Lepas tu mamat tu cakap kat CB:


"Oh, this is perfectly normal! The bread is still OK and edible."

"Is it?"

"Yeah, the fungus is from France. Its French bread, so it is intentionally cultivated, like cheese?"


Masa tu, CB dah malu muka la. Nampak sangat kampung ni u ols! Dah merah-merah dah muka CB ni. Dah la kulit CB ni putih melepak, jadi kalau merah muka tu, senang la nampak u ols!


"Oh, I see. Hehehe..", balas CB.


Lepas tu dia cakap:

"Nahh, just kidding", sambil berlalu pergi membawa baguette rosak ke dalam stor dan tinggalkan CB yang masih lagi ternganga.

Merah kat muka pun tak hilang lagi u ols! Saje lah tu, nak ngorat CB kaann..

7 comments:

aiXat.MR said...

Penicillium sp. ?

haha
apsal ko tak sula je mamat kedai tu?
dahla tak hensem..
loyar buruk pulak u ollss..

=P

Benang Emas said...

Ehh.... mana tahu dia tak ensem? Pandailah Abg. Aizat ni. Auw!

aiXat.MR said...

kalo hensem mst u dah ngorat kan nok..
=P

*sula je dgn baguette berkulat tu..
tgk jadi keju tak anus beliau nnt.
huhuhu~
=P

~~DucKneSs~~ said...

hahhha..kompius aku..

kesimpulannya, roti tu xelok la kn?





menci la orang2 yang wat loyar buruk dengan muka slumber..kompius tau!!

Benang Emas said...

Aixat: Haiyoo, x buleh, nanti kalu dia nak lagi, mcm mana? Choy!

Duckness: X elok u ols. tu la kan, mcm keji. Tapi lawak jugoks. hehehe...

Anonymous said...

Hahaha... CB, that's a good one! =)

Huda K.

kuehbangkit said...

itu nama nye, cover malu sendiri dengan memalukan orang lain iaitu CB, dengan kias nye bermaksud..."mamat ni sebok plak nak jadi Audit!"