Saturday, November 13, 2010

AdaStyleLah: Boat Shoes

Haaa.. ingat naik kuda je ada kasut boot? Naik bot pun ada kasut okeh. Berani? Well, boat shoes ni ada juga yang panggil loafers, driving shoes dan juga slip-ons. Macam-macam nama tapi merujuk kepada satu kasut je la. Mungkin lah ada sedikit perbezaan kecil antara satu sama lain tu, tapi secara amnya, sama je u ols! Macam CB la, ada yang panggil Si Jelita, Si Cantik Manis, Si Anggun, CB Vogue dan sebagainya. At the end of the day, satu orang juga yang dirujuk, iaitu CB la u ols. OK? Faham ke perumpamaan CB tu?

A pair of loafers from gucci. Hurm..

Bagus! Kalau CB permasalahan yang CB hadapi adalah macam mana nak menggayakan kasut jenis ni u ols? Nanti orang cakap kita ni mangsa fesyen dan sebagainya. Tak guna beli jenama-jenama "it" itu tapi tak reti menggayakan. CB pun beli jenama Dr. Cardin sudehhh u ols. Kalau pakai kasut macam ni, harap maklum anda dinasihatkan jangan pakai stokin. Kalau nak pakai, silalah pakai stokin yang tak nampak. Orang putih kata no-show-socks. Haa... kalau yang lelaki ni ada dijual di butik Vans dekat One Utama, Petaling Jaya. Sebab stoking ni pendek gila, so kalau pakai memang tak nampak. Lagi pun CB rasa jijiks kalau pakai kasut tak pakai stokin. Berpeluh-peluh kaki. Yucks. Tapi kalau berpeluh-peluh badan lepas bersenam, memang sangat seksi.


Lepas dah beli stokin, nak padankan dengan apa pulak ni. Hurm... Melalui kajian pustaka (literature review) yang CB buat lah kan, kasut ni sangat vogue kalau digayakan dengan seluar khakis. Pastu dengan button-down kemeja. OK pe?


Merembes!



Tapi kalau tak suka pakai khakis, nak pakai short boleh je. Cantik ke betis u ols nak pakai short segala? Boleh pakai seluar pendek dengan kemeja t polo atau a t-shirt dengan casual blazer/jacket. hurm.. seksi jugoks.


Kalau betis dan paha u ols are to die for, boleh la pakai macam ni.
Tapi kalau hurm.... Awas!!


Then kalau u ols tak ada khakis, atau memang tak suka khakis you can even match a pair of boat shoes with a jeans. Sekarang ni sangat "in" dengan gaya lipatan besar kat kaki tu. So masa pakai kasut tu, lipat kaki seluar sampai ke paras buku lali dan gayakan dengan sepasang boat shoes. Tapi jangan lah besar sangat takut nanti orang akan notice kat lipatan tu puloks.

 Rolled jeans.

Mana-mana baju t pun boleh u ols, kalau nak lebih fesyen lagi, pakai sekali dengan vest, sepasang nerd eyewear dan straw hat!

 
Santai je kan?
Anyway, semua ni adalah sekadar perkongsian dengan apa yang CB baca dan buat kat diri sendiri. Kalau u ols nak ikut, boleh je. Tapi kalau x nak, ade aku kisah? *matila carut readers!


Salam Sayang,
CB si Benang Basah yang perasan style! Tapi ado??

2 comments:

pidot said...

lawa shoes n khakis 2..leh suggest x mne nk dptkn????

Cik Benang said...

Well, I bought mine kat Zara for the khakis, while kasut rasanya kat Sebago ada. Tataw la u ols ni pentingkan jenama ke tak. Kalau tak, byk je kat kedai2 yg jual almost the same. kat KB Mall banyak! Huhuhu...