Wednesday, December 8, 2010

OhSoRandom: "Hoh, nah makan ni" Siri 2

U ols, selama ni CB alpa. CB dok merantau jauh mencari sesuap nasi untuk memuaskan nafsu makan yang bergelora di malam hari. Rupa-rupanya kedai makan ada di belakang rumah CB (walaupun tak berapa sedap). Layanan dia memang best u ols. Semalam CB cuba Char Kuey Teow. One of my favorite dish.


Iklan jap: Bagi sesiapa yang tinggal di sekitar area Gong Badak, Kuala Terengganu silalah mencuba Abby's Char Kuey Teow. Sangat sedap. Setiap kali ke sana CB akan memesan dua pinggan (habislah melahap tak hengat!) Tapi tu 4 tahun lepas la. Tak tahu la sekarang ni sedap lagi ke idok kaann..


Berbalik semula kepada cerita asal. Layanan kedai ni memang kelas u ols. Just the way I like it. Kedatangan kita di sambut dengan senyuman tanpa ramah-tamah yang over, plastik dan berlebihan. Sesuai dengan konsep wasatiah gittew. Kedai ni sebenarnya ala-ala islamik sikit u ols. Tapi CB dengan ketidaksedarannya pergi pakai seluar pendek je ni. Kalau sambil-sambil makan kena dengar ceramah atau tetiba tv kat kedai tu tetiba dia pasang Halaqah, Forum Perdana, Tanyalah Soal Asyraf atau Dora the Explorer (nak perli CB muka mcm Dora ke??) faham-faham je lah kaann... Tapi tidak u ols. They are so professional. Gitoohh...

 OK, abang char kuey teow special satu. Cepat sikit ye. I ada usrah lepas ni. (image source)


Disebabkan kedai ni ala-ala islamik dengan semua pelayannya memakai songkok atau paling cikai kopiah, maka tiadalah anak-anak muda rempit dan perempuan-perempuan tonggek murahan (perempuan touch and go, bak kata teman CB di pejabat) menyakitkan mata lepak di kedai ni. Tapiiiii..... kalau kat kedai satu lagi tuuu, yang mana jauh sikit lah dari kedai islamik ni memang lah penuh dengan remaja-remaja muda kacak dan menggetarkan jiwa CB yang dah kertu ini. Setiap kali ke sana, CB akan menyembur sedas dua perfume dengan harapan akan ada anak-anak muda yang sudi membelanja CB segelas dua tequila. Tapi adoo??

Apa barang segelas, sebotol terus u ols! (image source)

Non ado u ols! Hampa harapan CB nak menjadi Rosalinda yang digoda Fernando. *gegeh neh nak jadi Thalia!

Jadi malam ni CB pergi lagi makan kedai islamik tersebut. Layanannya masih macam biasa, senyuman tak lekang dan makanannya pun macam biasa, tak sedap sangat. *pasrah. Lepas makan, CB pun pose-pose nak bayarlah kaann... Dengan lenggang lenggok anggun bak puteri (ke?!) terakhir the legendary queen regnant, Cik Siti Wan Kembang, CB ke kaunter. Masa duit bertukar tangan, abang kaunter tu tanya:

"Adik asal mana ye?" "Oooh, rumah kat sini sewa kat mana?" "Aahh, kerja kat mana?"

CB: Oh please, jangan mulakan. Perlu ke pencarian kedai makan baru di-relaunch?

Beginilah dugaan menjadi wanita cantik. *pitammm

Sashay away,
CB si Benang Basah yang kepasrahan menjadi cantik

2 comments:

crustacea said...

tanyalah asyraf? rancangan ape tu? setau i, tanyalah ustaz ada la. u jgn nak propa pulak!

Cik Benang said...

Eh silap2. Soal Asyraf la. :P Tanya Pn. Dini, dia taw. Lepas isu hadis tiada periwayat.