Saturday, December 18, 2010

OhSoRandom: Pabila Cik Kiah Jatuh Cinta di Aquaria

Salam alls.

Kat Negeri Tanah Rata Sekebun Bunga ni asyik hujan je u ols! Konon-kononya CB nak pergi ke pusat bandar kejap nak cari evening gown merah. Maklumlah, majlis makan malam korporat (korporat katanya!) tempat CB kerja tu 20 haribulan ni. Pada asalnya CB dah siap bayar dress Marchesa, tapi last-last minit Anne Hathaway caras CB! Ada ke dia cilok baju tu senyap-senyap buat pergi Oscar? Hello, that is my freaking dress! *sambil dress up ala-ala Lara Croft. Si Georgina pun satu, siaplah nanti. Kau tak tahu Marchesa Luisa Casati tu kawan baik CB. We ols comolot. (Kawan baik cemana tah, dia tu dah pergi menghadap illahi tahun 1957!)

Dia tataw CB dah siap pose ala2 patung Oscar kat belakang tu nak tarik rambut dia (source)

So sebagai tanda protes, CB dah tempah baju kat kedai apek Kuala Krai bawah hotel Ah Chong dengan konsep "Macarena", diinsprisikan daripada penari Flamenco di Sepanyol.

Konsep dia: Bila masuk ballroom, kena selak dulu sedas dua.

Hebat kan Apek tu? Nama dia Zang Toi u ols. Sebab we ols kawan baik, so CB panggil dia Apek je. Dia tak kisah pun. Occayyyyy, cukuplah merepek!
 
Yang sebenar-benarnya CB mengalami sedikit kepeningan kepala. CB nak ajak bonda  clubbing kat Kuala Lumpur sempena tahun baru 2011 ni. Nak bawaklah dia naik kapal terbang kan, Air Asia sajorkkk... Sebab member dia kat kampung, Makcik Jarum tu tak habis-habis dok cerita  dah naik kapal terbang, pi main bowling berbaju kurung dan clubbing kat Zouq segala. Tambahan pulak semua orang kat kampung tu tahu yang anak bonda tu CB; yang tak disyak lagi sebagai wanita berketerampilan, berjati diri tinggi, fashionista, berhemah serta berkaliber. Jadi mana boleh kalah kaann...

Permasalahannya sekarang ni dia nak pi SOGO yang selalu lah ada sale tu kononnya tu kan. CB dah cakap kat dia:

"Ma, at least Isetan? Hello?"
"U ols, Makcik Jarum tu banyak paper bag SOGO. Ma nak collect sampai boleh buat wallpaper ruang tamu kita."
"Baiklah Ma, nak pitam jap"

We ol ni dah la pi naik flight. Lepas tu cucu-cucu dia ni nak ikut jugak. Lepas semua dah tau Bonda CB nak pi KL, adik CB yang tak berapa nak fashionista tu pun nak ikut. Then sebab cucu-cucu nak ikut, mak bapak kepada cucu-cucu tersebut pun nak ikut. Oh my!!!!! Sekarang ni CB pening sebab macam mana nak gerak dari LCCT ke pusat bandar. Boleh tak bila lalu atas KL, CB suruh pilot buka pintu dan kami semua terjun keluar terus landing dalam kolam depan Suria KLCC. So sekarang ni rombongan Cik Kiah berjumlah err...(sambil tutup mata rapat-rapat dan membilang)...errr... 7 orang! OMG! Satu taxi tak cukup tu. Kalau nak naik bas ke KL Sentral, tak vogue pulak. *tetap ni feeling! Jadi mungkin akan naik teksi ke KLIA dan hop on ERL Express to KL Sentral.

Err.. Pak Cik Polpol, nak pi Pavilion lalu sungai mana ek? (souce)

Kalau dah ramai macam tu, naik lah kereta ke apa kaann.. Tetap ni tak nak. Nak naik flight sama-sama CB katanya! Motip sangat kaann... Biasalah u ols, kami ni kan keluarga yang mesra, bersatu-hati, dan gigih bak kata pepatah "air dicincang takkan putus". *tetiber.

So dari LCCT akan ke KLIA, naik ERL ke KL sentral. Dari KL sentral akan ambil Kelana Jaya Line ke Masjid Jamek. Jalan-jalan kat Jalan Masjid India tu semua lepas tu ke SOGO (bagi mencapai hasrat bonda mengumpul plastik beg SOGO). Kemudian ke KLCC untuk melawat PetroSains, Aquaria, minum petang kat Dome serta makan kat Chakri Palace. Malam tu berangkat pulang. Sehari menjadi KL-ites.
 
CB dah dapat bayangkan trip ini akan menjadi mimpi ngeri! Gosh! Seorang warga tua emas berusia 56 tahun, dua orang kanak-kanak yang boleh tahan nakalnya (tapi ada guardians), seorang remaja perempuan yang tak berapa nak fashionista serta seorang bekas ratu cantik! Hurm.. I think I can manage.

Bonda: I dah suruh Mak Cik Kiah jahit baru sutera baru, dia cakap sempat la siap 1hb nanti.
 
CB: (Kalau koyak baju sutera tu nanti dalam LRT, tataw la)

Terus feeling-feeling demam (source)


Sashay away,
CB si Benang Basah dengan moto hidup: "Whatever you do, do it in style!"

6 comments:

sunshine said...

rombongan cik kiah?!
i cant imagine, u ols nak bersesak dalam banda KL yang mmg bersesak tu... why not stay overnight. Takdelah nak terkocoh kocoh (erk perkataan ini ada kan??) pulang ke LCCT nnti..

Cik Benang said...

Tu lah, I pun rasa. Hurm...

~~DucKneSs~~ said...

yup..setuju dgn overnight sna..ur mum will feel better..da la rmai rombongan tu..sila bawak bendera okeh..(feeling jd tourist guide jer)..

Cik Benang said...

Tapi mahal lah u olssss... lagipun tiket semua dah beli.
:-((

~~DucKneSs~~ said...

xpon, u hambat je yg laen balik..u n mak u ols, stay overnight..buleh la skendel2 dlu, baru balik..

akukanbaik said...

ok i volunteer jadi tourist guide yg cantek!!!