Tuesday, December 28, 2010

Special: Surat Terbuka Untuk Mell

Macam mana nak mulakan ni ye? Tak pe, kita mulakan dengan lafaz basmalah.

Bismillahirrohma nirrahim...


Entri ini ditujukan khas buat seorang sahabat yang baru saja CB kenal. Adalah dalam 3 bulan lebih kot. First time I met her, I was like:


"Wow, lagi cantik dari aku. Ini tak boleh dibiarkan."


Sebagai seorang yang berhemah tinggi, fashionista dan cool, CB terus merancang strategi untuk mendekati dan mengenali dia dengan lebih lanjut. Ini adalah bagi mengorek rahsia di sebalik kelebihan yang dia miliki itu. Tak lama u ols, tak lama lepas tu CB tau dah apa rahsia dia u ols. Lagipun CB ni telus u ols. To me, keeping a secret will not make you beautiful, but sexy. Wow. Anyway rahsia dia satu je u ols.


Senyum dan gelak.


Dia ni ke mana-mana je pun senyum. Kadang-kadang terdetik jugak la kan dia ni fifty-fifty ke apa. Tapi tu lah. Bila senyum dan gelak, semua beban akan jadi ringan. Dengan senyum dan gelak juga akan merangsang pemikiran yang lebih kreatif. Gituuhh... Dengan attitude itu juga lah mudah bagi CB untuk rasa dekat dan selesa dengan dia. Segala lawak CB yang tak berapa nak lawak ni dia boleh terima. Walaupun kadang-kadang CB tahu, dia pun mesti fikir CB ni gila. CB tiru Maria Mariana dia gelak, CB jadi Maimun Talib dia gelak. Semua dia nak gelak.

Hebat tak hebat lah perempuan ni, Jabatan Pengangkutan Jalan anugerahkan dia Lesen Memandu Kepujian Kelas Pertama. Yes, you read it right. Kelas Pertama. Tak ke pengsan kau dengar? Masa Ujian Berkomputer, 15 minit je dia jawab u ols. Satu je salah, tu pun CB rasa dia sengaja buat salah kot. Sekecil-kecil parking dia boleh telus u ols! Parking sisi? Sebelah tangan dia boleh buat. Kejar lampu kuning? Lagi lah senang. Kadang-kadang kita nampak macam lampu kuning tu yang memang sengaja tunggu dia. Bila lepas je, terus tukar merah. CB tak sempat siasat kot-kot lah dia ni pengikut setia ajaran Ayah Pin ke apa kaann..Sebab masa tengah speeding tu mulut dia terkumat-kamit u ols. Takut juga kan.


Lagi satu dia ni sangat petah berbicara u ols. Ada sekali tu kami sama-sama pergi ke sebuah kolej matrikulasi di utara. Budak-budak ni datanglah tanya kursus apa yang ada kat universiti kami ni dan sebagainya. Kemudian dia terus lipat lengan baju dia dan keluarkan nail polisher u ols. Sambil-sambil polish kuku dia pun terangkan lah kat semua budak-budak tu. Semua orang MELELEH air liur u ols dengar dia briefing. CB terus pitam tang tu jugak. Sebelum pitam, sempatlah CB bagi dia nama baru, Mell. Singkatan kepada MELeLeh.

Sambil polish kuku, sambil briefing (source)


Tapi semua tu tak kekal lama u ols. Betul lah orang cakap, time flies. Masa pun satu, kalau aku tengah terkinja-kinja macam beruk, kau mula lah nak fly kan. Lajuu je. Kalau aku tengah sentap, meroyan ke apa mulalah kau nak pose-pose merangkak kaann... 30hb Disember March ni dia akan pergi tinggalkan CB dan semua kawan-kawan yang lain. Tapi CB yakin, mesti dia paling sedih nak tinggalkan CB yang jelita ni. Sebab kat New Zealand sah sah lah takde orang yang cantik. Anak gadis penghulu suku Maori tu pun nombor dua je lepas CB.


Gambar terbaru anak gadis penghulu. CB cilok kat facebook (source)
 
Mell, if you're happen to read this, I would like to say:

1. Terima kasih. Terima kasih sebab jadikan hidup CB di pejabat satu kegembiraan dan keceriaan. Terima kasih sebab sepanjang bekerja dengan dia memang CB stress free and looking forward to come to the office everyday.


2. Maaf. Maaf sekiranya ada yang tak puas hati ke, kecewa ke, apa ke kan. Ye lah, macam yang selalu cakap dalam entri-entri lepas, mulut CB ni boleh tahanlah puakanya jugak. Jadi kadang-kadang tengah seronok-seronok tak sengaja tercarut ke, tersangsang ke apa ke kaann... Maaf ek.


3. Selamat pergi selamat kembali. Well, tujuan ke Nova Zeelandia ni pun memang sebab nak sambung belajar, demi masa yang lebih gemilang. Gituuhh... and I have read everywhere that doing PhD is not easy. It demands your time, energy and everything you have sometimes even things you don't know that you actually have. So as the time goes you will learn the philosophy of knowledge. And I hope with that you will be braver, wiser and everything that is better. Sometimes we will face bitter, but how we are going to celebrate the sweetness without ever taste bitterness? People said when fate hands us a lemon, let us try to make a lemonade.

4. Sacrifice. The thing you told me that night, don't worry. I've been there, and I've done that. So I think I do understand. I wish you well and courage to face the future.


5. Friends. I bet you will never have problem with this. Who could miss the opportunity to know an angel like you.


Enough said, bon voyage et au revoir Mell. I will be missing you always.


p/s: Akan tulis dalam bahasa Inggeris bila emosional.
p/s/s: Don't cry me a river occay. Kalau air terjun ok je. 
p/s/s/s: Don't forget my fridge magnets. From all 22 major cities and towns in Nova Zeelandia.


Shashay away,
CB si Benang Basah yang melambai dari kejauhan.

11 comments:

~~DucKneSs~~ said...

kelesss la bila u emo..*pengsan


hope that i can be that cheerful person jugak..skang ni rasa cm mulut dah terlalu puaka plak..CB, jom insaf kejap..[kejap je la]

Cik Benang said...

Duckness: Hey, sah sah la I dah lama insaf. *sambil tarik telekung

sunshine said...

sgt sweet okay..
i percaya for sure mel terharu giler bace entry u ni.. i ni ha pg2 buta merempit ke rumah nya, alih2 dia smpai gak kat ofis ni ha hari ni..

Cik Benang said...

Mell is leaving, Jan is on leave, Su is moving out. Even I know, everything changes for the good. But what is left for me?

akukanbaik said...

oh Mell is leaving...
eventhough i got to know her just about 5hours,i feel like already know her for 5 years..so happy to be around her that time..
gonna miss her :(

p/s: ter'speaking' plak bila emo
*pitam

crustacea said...

i admitted, mell mmg very the kind hearted and nice person. :D
btw, u tgh meroyan eh nak kna tggl sorg2? kesiannnnn...

Cik Benang said...

kejiiii... penat I taip komen2 u ols dengan penuh emosi. Skali bila klik submit, "Error 404" puloks. Hanjengg! Malas nak taip lagi. :P

kuehbangkit said...

wow! sekali CB tulis ayat ayat cinta persahabatan memang tangkap leleh terbaeekkkk!!!

KB (kuehbangkit) dapat rasakan the real feeling inside!its so touching!

adakah dia calon nya?

larikkkkk!!

Cik Benang said...

waahh... nak larik yaaa...
kejarrrr!

Anonymous said...

err..sebanrnye ak tak tau sini tempat komen..hahahah..penat ak carik time 1st time bace entry ni..ni baru tau...ekekeke

X2OTOC...
Tak terlambat lagik ak nak cakap thanks again..maybe thanks je tak cukup..its more than that!!..no words to describe my feeling after read this..its really touched to know that u are being missed by sumone..knowing u is the best moment..i was also looking forward to come to the office everyday, sebb nak breafast ngan ko..haha..

mamato, u r one of a kind!!..ak tak akan jumpe da kawan mcm ko lepas ni..u r da only X2OTOC in this world!!

*ak da try carik fridge magnet tu, tapi tak jmpe lagik..n i am always (most of da time) thinking about giving u da best present since i reached here, but then end up by not finding the rite one walaupon da berkali2 turun welly city...

NURUL

Cik Benang said...

Wow, Mell komen kat page CB! Mmg nak kena buat press conference occay.
Well, Mell I just wrote what I feel, honestly. *tetiba emosional.

p/s: Psl fridge magnet tu, you have 3 years to collect all 22. hehehe...

p/s/s: I will visit you one day, if god willing.