Thursday, April 28, 2011

Kisah MultiCultural: Bohsia dan Bohjan Eropah

Salam u ols.

Well, ingat Malaysia je ke ada bohsia dan negara-negara maju seperti Negera Sekebun Bunga ni tak ada? Buat pengetahuan semua, bohsia dan bohjan ada di mana-mana! Mereka datang dan pergi dalam pelbagai bentuk dan rupa. Sama seperti di Malaysia, kalau kat Negara Sekebun Bunga ni bohsia dia pun ada pattern u ols. Di Malaysia, bohsia-bohsia akan tertarik dengan mat-mat rempit yang berwajah jantan, ganas dan ala-ala “bad boy”. *terus berfantasi. Ehem... kat sini pun sama u ols! Cuma mat-mat rempit disini lebih green, atau lebih kepada konsep “from nature with love” gitu. Justeru, mereka akan memilih untuk berbasikal sajork. Kalau ada yang naik motor, janganlah anda bayangkan motor-motor seperti yamaha 125LC, Honda EX5, Yamaha Equilizer dan pelbagai mak nenek yang CB pun tak tahu kan. Motor mereka adalah SKUTER. Ya, betul tuan puan. Skuter sajork. Dan yang paling mengagumkan, beli je kat kedai dah siap pasang alat yang limit speed to 20km per jam sajork. Mampoo? Jadi mat rempit di Malaysia adalah jauh lebih advance dari segi ilmu kejuruteraan kerana mampu mengubahsuai motorsikal mereka menjadi jet pejuang dengan mudah. Siapa kata mat rempit Malaysia tidak berilmu?



Walaubagaimanapun, tidak seperti mat rempit a.k.a bohjan Malaysia, bohjan Eropah adalah sedikit beauty concern. Jadi bukanlah suatu yang menghairankan melihat mereka membeli pewangi dan bahan-bahan penjagaan diri di butik-butik kecantikan. Mereka tidak membeli pewangi Paco Robanne di kaki-kaki lima di Wakaf Che Yeh, jauh sekali mendapatkan wangian channel terbaru dari penjaja-penjaja di hadapan McDonald Kota Bharu. Mereka tidak berbau busuk, malah selekeh, jauh sekali . Antara tempat-tempat kegemaran mereka untuk melepak adalah di hadapan hypermarket, hentian bas, hentian keretapi dan juga di taman-taman awam. Tetapi bohjan dan bohsia di Malaysia adalah lebih meletops kerana gemar melepak di pusat-pusat membeli belah terkemuka seperti Pavilion, KLCC, The Garden dan sebagainya sambil melihat pak pak arab memborong Louise Vuitton, Coach, Hermes bagai nak rak. Namun, untuk bohsia/bohjan pantai timur seperti Negeri Penyu Melabuh terutamanya, masih pasrah untuk bersosial di hypermarket seperti Mydin, Sabasun, Hock Kee Seng, Hentian Bas MPKT dan tarikan terbaru di tempat letak kereta berputar bersebelahan pejabat Syarikat Air Terengganu.


Manakala bohsianya juga tak banyak beza dengan negara kita. Mereka memakai pakaian yang ketat sendat sehingga melimpah ruah segala harta kekayaan milik mereka. Oh ya, fesyen terkini bohsia Eropah adalah tas tangan yang kecil dan bertali halus. Barangkali diinspirasikan daripada fesyen Amy Winehouse yang dipadankan dengan plimsoll. Namu begitu, perlu dinyatakan disini bahawa CB amat mengagumi bohsia-bohsia yang sedikit “kaya” berbanding dengan kawan-kawan lain kerana prinsip “ada aku kisah” mereka yanga amat kental. Mereka dengan penuh keyakinan diri tahap langit petala ketujuh turut memakai baju dan seluar sendat. Maka sudah pasti harta-harta mereka akan lebih menonjol berbanding rakan-rakan bohsia yang lain. Sekiranya rakan yang lain memiliki dua gunung harta, maka yang “kaya” ini akan mempamerkan tiga gunung harta. Dua di atas dan satu lagi di tengah abdomen. *mampoo carut orang sesuka hati?


Bohsia dan bohjan Eropah tanpa segan silu mempamerkan kasih sayang sesama mereka dengan berlaga-laga dan menggeselkan bibir masing-masing. Ini sesuatu yang masih belum berlaku di Malaysia secara terbuka. Namun demikian, rasanya CB tahu jawapan kepada pernyataan tersebut. Jelas sekali bohjan/bohsia tempatan masih memiliki ciri-ciri dan semangat ketimuran yang tinggi. Orang asia tidak pernah sekali-kali melaser terus, (kecuali pondan pondan bermulut puaka) tetapi mereka lakukan secara berlapik atau berkias. Sebab itu lah kita dapat lihat banyak sekali video-video kasih sayang antara bohsia/bohjan tempatan di internet. Ini kerana mereka mempamerkan kasih sayang secara berlapik, sopan tepat dengan tatacara hidup masyarakat timur. Jadi masyarakat tidak akan melihat mereka berkongsi kasih sayang secara terbuka, sebaliknya secara beralas, berkias melalui video yang dirakam menggunakan telefon murahan. *faham ke idok apa yg CB cuba sampaikan ni? Malahan mereka ketika melakukan blow job masih lagi ingat dan takutkan azab tuhan, sebab itu lah mereka tetap litup bertudung ketika melakukannya. Ini kerana mendedahkan rambut adalah berdosa, nanti kena masuk neraka. Jadi memakai tudung ketika blow job adalah jalan penyelesaiannya. Bernas.


Tapi satu perkara yang stereotype pasal bohsia tempatan ataupun Eropah, fesyen mereka akan sentiasa sama. Pernah sekali di Malaysia (sekurang-kurangnya di Negeri Penyu Melabuh) bohsia akan memakai tudung kecik, diikat kat dagu ala-ala mak itik dalam cerita kartun, berbaju kemeja besar kotak kotak (atau di Amerika mereka panggil boyfriend’s shirt), berseluar skinny dan singkat paras betis. Bagi mereka yang kurang mampu dari segi kewangan, seluar bell bottom zaman mak ayah akan diikat dengan getah untuk menampakkan konsep skinny. Oh ya, dan bersandal roman putih. Kalau seorang pakai macam tu, maka semua ahli kumpulan akan memakai fesyen yang sama, Cuma berbeza warna kemeja dan tudung. Manakala di Eropah pun sama. Kalau seorang pakai seluar skinny koyak kat lutut, rambut panjang curly lite-lite paras dada, baju ketat dan sendat dengan jaket bulu-bulu, maka semua akan fesyen benda yang sama. Masa tu Nicole Pussy Cat Doll tengah hot. Oh, boot paras lutut kalau musim sejuk. Mereka akan menjerit-jerit di kawasan jajahan dengan tujuan memberitahu kepada bohsia lain bahawa kawasan itu mereka yang punya di samping menarik perhatian bohjan-bohjan yang baru pulang dari membeli kasut converse (original) baru dengan menggunakan duit elaun pemberian kerajaan. Di samping itu, mereka juga akan me"naga" beramai-ramai.


Satu lagi remark yang boleh disebut adalah bangsa yang selalunya dikaitkan dengan bohsia/bohjan. Di Malaysia, macam biasa Me Layu. Manakala di Eropah, taburan agak sekata. Kalau yang lelaki, keturunan imigran dari Morocco dan Turkey biasanya mendominasi manakala bohsia terdiri daripada wanita-wanita tempatan. Gadis Turkey kelihatannya tidak begitu gemar menceburkan diri sebagai bohsia, sebaliknya lebih menjurus kepada kumpulan gadis-gadis hype dan cool seperti Gossip Girl. Mereka lebih ayu dan sopan, dengan mengenakan tudung dan sanggul sebesar bonggol unta di kepala. Bulu mata mereka akan menyebabkan Rozita Che Wan menangis keinsafan dan mereka suka mengenakan make up setaraf drag queen. Kalau cucuk pensel kat pipi, nescaya pensel tersebut akan tenggelam setengah inci.


CB cuba untuk mengambil gambar mereka, tetapi takut kena bunuh nanti. Kalau kena rogol secara romantis beramai-ramai, CB masih boleh consider. *pitammmmmm

Salam sayang,
CB si Benang Basah yang mengalami semput-semput manja.

Monday, April 11, 2011

Etika: Table for two? or three? or sekampung?

Greetings u ols yang jelita, anggun lagi bistari.


Sekarang ni kiri kanan semua orang pakai telefon pintar. Sampaikan satu tahap CB terpaksa sembunyikan henfon zaman nabi ni kat dalam kasut. Tu pun bila dia vibrate satu kampung bergegar. Kalau naik komuter, mesti satu koc akan bergoncang dengan hebatnya. Nokia 3310 u ols, tau la macam mana kan kalau vibrate. Bagi mereka yang desperate, boleh guna 3310 ganti vibrator. OOppss... *sambil memalingkan muka kebalakang


Tapi selalu jugak teknologi yang sepatutnya menghubungkan manusia diguna secara melampau-lampau hinggakan di akhirnya manusia-manusia tersebut tak terhubung langsung malahan semakin jauh. CB selalu perasan lah kan, kalau keluar ke mana-mana restoran, tak kiralah celebrity chef nyer restaurant ker, kedai kopi ke, mesti ada, ditekankan lagi sekali MESTI ADA meja yang konsep "dekat tapi jauh" in action. Apa yang CB maksudkan (ala-ala penulisan kolum akhbar githoo) dengan "dekat tapi jauh" ni adalah secara fizikal mereka dekat, bersentuhan tetapi jiwanya, jauh. Kalau tak caya, cuba tengok kalau u ols berkesempatan.


CB memang anti sangat kalau keluar dengan CB tapi tangan dan mata sibuk nak main facebook la, whatsapp la atau mesej ngan orang lain. Kalau kau nak keluar dating ngan aku, buat cara nak dating ok. *Dating katanya! Kalau kau nak update status facebook setiap 5 saat depan aku, pergila berambus balik masuk dalam gua. CB pernah keluar dengan seorang ni (ehem..ehem..) yang sibuk betul main BB dia. I was like, what the heck? CB pun terus keluarkan MacBook Pro dan hempuk kepala dia kuat-kuat seraya meninggalkan beliau yang tengah berdarah hidung itu. Dia ingat CB ni apa? Kerusi? Ataupun alas meja? Nasib baik hensem. *pitammmm


Pernah jugak CB nampak keluarga ni, dalam 10 orang semua sibuk dengan iPhone masing-masing. Ya, kesemua mereka dari sekecik-kecik bayi hingga tua ada iPhone. What a family! You are actually eating out with the objective of spending some quality time together but end up masing-masing sibuk main iPhone. *pepandai je aku objektif depa nak spend time sama-sama. Entah-entah gas habis kat rumah. Anyway, ada yang berfacebook, main game, macam-macam lah. Kemudian dalam 10 orang tu ada lah sorang yang tak main iPhone and he was like lost and disappointment in him, I can sense. Poor him.


Jadi sebagai warga yang urban, anggun, empati dan bistari marilah kita amalkan kehidupan sosial yang lebih sihat. Kenapa kita sibuk dengan kawan-kawan kat facebook sedangkan kat depan kita duduknya seorang manusia yang bernyawa. Yang kita boleh pegang, rasa hangat nafasnya, pandang terus ke matanya dan... alamak. Melampau pulak imaginasi. Tapi tu lah, hargai la orang yang kat depan kita tu. Letakkan iPhone ke, BB ke or whatever brand it is dalam poket atau beg LV masing-masing. CB tau la masing-masing nak menayang henpon mahal, tapi tak yah la over sangat. Flash-flash sikit sudah la. Macam CB, duduk je kat meja tu terus keluarkan henpon zaman nabi ini dan turn to silent mood sebelum dimasukkan ke dalam kasut. CB nak kawan-kawan CB rasa dihargai. Tapi kalau dia buat hal dulu, CB pun buatlah jugoks. Apa? Dia ingat dia sorang leh online anytime?


Ayuh u ols, sebarkan doktrin ini.


Salam sayang,
CB yang tengah lap MacBook Pro beliau dengan tisu dari sisa darah.

Sunday, April 10, 2011

OhSoRandom: Meniti Titi

Kenapa tetiba CB rasa meremang bulu roma bila masuk blog ni u ols? Apakah Kak Limah telah menghuni blog CB ni lantaran tidak dikunjungi buat sekian lama? Kita semua pun tahu kalau rumah kena tinggal lebih 30 hari ada kemungkinan jin dah jadikan rumah kita tu as homestay. Lagi-lagi tempat tidur macam tilam. Jadi kalau dah tinggal lama tilam kita tu, sebelum baring sunnah rasulallah kebas-kebas manja dengan selimut ke apa. *sambil baca ayat qursi

Hari tu CB cerita lah pasal tu dekat kawan, Baris. Dia ni orang Turkey yang dibesarkan dengan budaya Jerman u ols. Jadi ilmu ukhrawi kurang lah sikit. *sedap je kau mengata orang. CB pun sekadar berkongsi la apa yang CB tahu kaann... Ada hari tu kami sama-sama pergi melancong ke Paritz sempena tahun baru 2010 dalam 2 hari macam tu. Bila sampai je kat rumah, CB penatlah kaann... Teruslah pose-pose nak baring kaann... Cemanatah dia tolak CB ke lantai sambil kebas-kebas tilam tu guna selimut. Memula CB ingat dia nak bermanja-manja di atas lantai ala-ala BDSM. *pitammm. CB tanyala "motiffff" then dia cakap "kita kan dah tinggalkan balik ni 2 hari. Kena kebas, nanti jin tidur kat situ". CB terus berpura-pura tidur atas lantai sajerr...

Tapi sebenarnya apa yang CB nak cerita adalah pasal CB pergi buat ujian motosikal u ols. Ya, CB tau CB dah tua. Ya, memang CB tak ada lesen lagi. Ya, CB tau CB tetap cantik. Well... CB lulus 19/20 dan bahagian 3, cemanatah lulus 12/16. Berhenti secara tak berhemat katanya. Jangan sampai aku berhenti kat atas kaki kau. Ooppss... *sambil betulkan tudung.

Tapi kan, CB pun tak tahu apa relevannya nak lambai-lambai bila nak belok, nak berhenti dan sebagainya. I was like, seriously people? Who the hell is still doing that? Tambahan pulak setiap kali aku nak lambai je mesti motor tu ala-ala nak tumbang lite-lite. Tak stabil u ols. CB biasa lambai-lambai bila di kaki lima sahaja. Bila ada kereta lalu ke, motor lalu ke, CB lambaila. Lambaian seumpama daun nyiur melambai di tepian pantai disaksikan pasiran pantai nan puteh. Mampooo...

Jadi, CB dengan ini memohon kepada JPJ agar mengkaji semula sejauh mana relevannya konsep lambaian nyah di dalam ujian lesen B2. Kaann.. Berani la kau cakap sebab dah lulus. Hari tu masa x lulus lagi bukan main senyaappp je kau kaann...

Dan macam biasa, entri ni tiada kene mengena dengan Meniti Titi. Titi apa tataw.

Salam sayang,
CB si Benang Basah yang dah ada lesen P motor. Sapa nak tumpang CB pi kerja kat Lorong Gelap?

p/s:maaflah kalau font entri kali ni tak menyerlah. Maklumlah post guna Nokia 3310 sajerr...