Saturday, June 25, 2011

OhSoRandom: Rupa Vinatang, Perangai Malaikat Subuh

Salam u olsss... syantek ke idok di hari Sabtu yang hening ini. Hari ni kan ada pasar konsep-konsep pasar tani gitu. Jadi seharusnya cantik ye, kalau nak dapat diskaun dari abang-abang penjual limau ittew! Dan jangan lupa pula untuk bersyukur kerana dikurniakan peluang untuk sekali lagi menarik nafas di bumi tuhan ini.. Jazakallah khair.. Githoooo! *agak-agak kan kalau Maher Zain dengar CB cakap macam tu, nak tak dia jadikan CB isteri kedua dia?

Tadi pagi CB dengan Ms. Fiona Syrena berbasikal meredah hujan renyai menuju ke kampus feeling-feeling Daniela Montenegro dan Paulina Martinez yang jelita ittew menari flamenco di Venezuala sambil berbincang masalah dalam kelambu. Feeling macam mana tah kan. Masalahnya ni pasal teman serumah kami yang Dutch ittew, Francesca. Nasib baiklah dia tak faham vernacular language kita ni. So boleh lah kami mem"bahan"kan dia u ols. *sambil mengilai macam vinatang.

Francesca ni baru lepas clash u ols. Tak lah baru sangat dekat dua bulan lah jugak. Tapi dia ni konsep2 gila talak, tapi tak nak mengaku gila talak. Bak kata Ms. Fiona Syrena, "in denial". Tuuu diah, in denial katanya. So selalulah Francesca yang usianya dalam 38 tahun gitu ni menangis meroyan mempromosikan airmatanya ittew kat kami-kami ni. Dia tak tahu ke yang masa kami ni sangat berharga bak emas! Tapi sebab kawan, tak pe lah kaann... Maka berbuihlah kami ni menasihatkan dia, mendengar keluhan hati dia ni.

Tapi sampai satu tahap Ms. Fiona meletup lalu sekolahkan dia. Maka meraung-meraunglah dia. Ms. Fiona pulak masa tu masih lagi dalam mood presentation proposal PhD u ols, tambah lagi ada darah-darah Raja Azmi sikit, jadi skrip ala-ala panas pedas gittew. Ala-ala Anu Dalam Botol lah kan. Tinggal tak pancar slide presentation guna projector je kat muka dia.

"Ex kau tu dah bencikan kau, dia dah ada teman lelaki lain dan sedang berbahagia sekarang ni. Kau je yang sibuk verangan dia sayang lagi kat kau. Kau tu in denial! Kau dah ugut-ugut dia, sekarang kau nak bila dia jumpa kau kat mana-mana, cium pipi segala. Verangan ek! Insaf-insaflah. Nak amik ni telekung dengan sejadah, pergi ambil wuduk dan solat taubat!".


Terus CB pitam dulu sedas dua. (source)

Githoolah lebih kurang skrip drama ittew. Mampoo u ols suruh Francesca solat taubat sambil pakai telekung? Masa tu CB takde di tempat kejadian, sibuk buat bisnes di Utrecht. Tapi memang setan kuat dalam badan dia ni. Melawan u ols! Ala-ala dirasuk jin ifrit gittew! Dia cakap Ms. Fiona Syrena kita tu tak faham sebab Ms. Fiona Syrena ta pernah alami apa yang dia alami. Omaigod, memang tak tahu diuntung u ols! Dia tak tahu yang Ms. Fiona Syrena adalah Ibu Ratu bab-bab macam ni? Siap dapat Honorary Doctorate lagi dari University of Feeling and Emotion, sebelah Kedai Kopi Faridah. *larikkkkkkk

Selalu lah si Francesca cakap ex dia tu masih sayangkan dia lagi. Bila CB tanya mana tau? Dia cakap dari bahasa badan dia boleh tahu. Tuu diah, pakar bahasa badan katanya! CB cakap lagi bahasa badan adalah subjektif and can be easily misinterpreted. Tapi gigih ni tak nak percaya. Katanya kesian kat ex tu sebab masih lagi sayangkan dia, dan jugak kesian kat ex tu sebab melarikan diri dari kenyataan. Dia sedih sebab si ex tak matang di usia 32 tahun. Jadi sebab tu si Francesca menangis2 segala. Mampoo u ols? Suci niat dia ni. Menangis melihat kesengsaraan orang lain. Saint ke apa housemate aku sorang ni?

CB cakap kat dia lagi: "You have to let the pain go".

Tak alih-alih, kita pulak yang disekolahkan!

Dia cakap "semua orang melarikan diri dari pain. Kita kena hargai dan hadapi pain tu. Baru kita boleh belajar"

"Memanglah, aku tak suruh kau cut off the pain. Embrace the pain for a moment, after that cut it off and move on. That is the way how it should be. Don't live with pain and misery for the rest of your life!"

Tapi dia memang gigih tak nak let go. Dia nak pegang pain tu sampai dia tua. Lantak kau lah, kami dah cakap apa yang kami patut cakap. Lain kali kau datang kat kitorang menangis-nangis macam vagina kena jolok tanpa rela dengan jagung busuk, jangan harap kami layan lagi. Kau yang memilih untuk sayang sangat kat pain tu.

Shashay away,
CB si Benang Basah yang tahu pahitnya putus cinta.

"Saaayang sangat kat Mamat tu! Agong pun orang tak iring macam tu!"

2 comments:

akukanbaik said...

hahaha...i just cant stop laughing till my jaw cramp from the first letter till the last (tetiba tersyakap omputeh)

i rasa Ibu Ratu mesti murka sebab berani si Francessca peter tu durhaka pada nasihat beliau

the best part is.. jagung busuk LOL!

idiana said...

ayat last skali tu mmg the best ar..sampai bile pun xbley lupa!