Monday, December 26, 2011

OhSoRandom: Dora the Explorer Bitch


Bosan lah (boleh? Kau masuk-masuk je terus carut bosan).

Entri ni sebenarnya CB dah tulis beberapa kali. Tapi bila baca balik, it sounds so poyo macam Oprah Winfrey wannabe. OK, I know I am not as dark as her, but atleast I tried? *matik lahhhh racist.

Ingatkan nak perap entri ni lama sikit lagi. Sampai tahun depan. Tapi hari tu Mell call guna telefon awam kat dairy (what the heck is dairy, for god sake?). Dia cerita kisah sedih hidup dia (yang tak lah sedih sangat, tapi tragik la kot. And funny in a way. Ooppss!! Ok, I peed my pants a little). Pastu CB cuba lah menjadi seorang pendengar yang baik dan cuba lah bagi nasihat dan pendapat serba sedikit yang termampu. Tapiiiiii.... *sambil mata bulat terbuntang.

Tapi dia carut CB! Dia punya skrip macam ni lah lebih kurang:

Mell: Isshh... Bosanlah. Setiap kali bagi nasihat n pendapat jer mesti "takpe la, nak buat macam mana, banyak-banyaklah bersabar". CB, takder ke pendapat lain yang lebih meriah skals?

Tengok? Tengok? Tengok?

Sungguh tak beradab Mell ni... Dia menambah lagi.

"mungkin kau tak tau bagaimana nak bagi pendapat secara verbal, apakata kau tulis sebagai entri terbaru dalam blog ko?"

CB tak kuasa melawan gadis metropolitan ini dan teruslah menukar topik dengan bertanya soalan berbunyi:

"Mell, kau pernah tak makan burung kiwi?"

Tapi disambut hilai tawa yang peserta Raja Lawak belum tentu boleh dapat.

Got my metaphore? Too complicated? Go and kill yourself now. Sekurang-kurangnya topik itu berjaya ditukar sehingga kami berbincang (read: mencerca satu sama lain) samada ayam itu omnivorkah, atau herbivorkah.

Mell: Ayam maka dedak, jagung jer. So they are sooo herbivor.
CB: Have you tried feeding them with a piece of chicken, meat or fish?
Mell: Whatt?? Nooo way. You cannot do that! I will call PETA so freaking much! *drama queen

Well, menyedari hakikat sedih bahawa Mell adalah gadis metropolitan yang tak pernah ada membela ayam di belakang rumah, CB ampunkan dia. Lagi pula, dia shopping barang dapur kat... What she called it? Dairy? Pffttt... So poyo. CB pun beli kat sundry shop a.k.a kedai runcit sajer.

Jadi Mell, here it is. Pendapat dan nasihat not only for you, but for everybody who read this entry. Especially for those who still pursuing their so called "doctorate".

Bismillahirrahmanirrahim...

(Boleh? Dah membebel separuh batu baru nak bismillah)

Pernah dengar tak orang cakap "life is a rollercoaster"? Tapi CB nak tambah sket lagi, "custom made" dan "one seated".

Jadi adik-adik ada "life is a rollercoaster", "custome made" dan "one seated".
Kalau sambung jadinya apa?

So jadinya: "Life is a one seated custom made rollercoaster".

Yay! Pandai semua menyambung ayat. Kellasss kau maria. *sambil pose-pose pakai rambut palsu Dora The Explorer kejap.

Comel tak wig mak? Berat sundels.

"One seated"

No matter how, you are going through this life alone. You are fully responsible with your actions, not me, not your friends, not your supervisor. God will never change the fate of a tribe, unless they change it themselves. Tuu diah. Ustazah grad dari Trinidad and Tobago.

"Custom made"

Custom made means unique. Bukan uniqlo, but unique. OK, sila gelak terhadap lawak lame saye ittew. Setiap orang ada jalan hidup sendiri. Hari ni kau senang, you can laugh, betch. Tapi esok-esok jangan lupa mungkin kau susah. Mungkin perjalanan hidup anda asal-asal susah, macam meneran sembelit. Tapi bila sembelit tu dah habis, anda akan rasa lega. Lepas tu anda akan terus tidak lagi lupa untuk menambah unsur-unsur fiber dalam diet, supaya tidak sembelit lagi. Walaupun anda kembar siam ke, kembar seiras ke, perjalanan hidup anda adalah berbeza. Mungkin nasib anda macam Umi Aida. Kawen-kawen je terus dapat Datin Paduka. Manakala nasib kembar anda pula mungkin macam Zizie Izette, mula-mula kawen jadi isteri kedua. Menderita hiudpnya, merana kena tohmah dek masyarakat. Tapi dengan berkat Mak Esah Thailand dan Jawa, Pastu lama sket terus jadi Datin. Meriah skals.

"Roller-coaster"

Seriously guys? Do I really really have to explain further about this? Like.. seriously?

Itu sahaja nasihat saya. Sekian.

Dora, jangan lari-lari sangat, nanti jatuh!

Awww... isn't she cute? I am you biggest fan! Lompat tenuk, lompat!