Wednesday, October 10, 2012

Special: Surat Terbuka Untuk Papa II

Assalamualaikum Papa,

Dah lama Boboy tak mengutus surat untuk Papa. Warkah terakhir pun tahun 2010. Tu pun bukan sebab apa, tapi nak carut teknik pemanduan Papa yang berbahaya hatta boleh membuatkan penumpang tersedu pengsan. Kalau Papa nak babuat ulangkaji, sila klik di siniiiiii.... (sengaja tulis siniiiii panjang-panjang sebab CB tahu, pembaca CB ada yang parkinson. Kalau kecik sangat tak leh nak klik.) *sempat lagi kan carut!

Papa,

Sekarang ni dah hampir dua tahun Boboy ada kereta sendiri dan lesen memandu yang sah. Walaupun P sahaja. (Dan hampir 13 tahun memandu tanpa lesen) Huhuhu... Tapi dari hari kehari, setiap kali memandu CB akan teringatkan Papa. Bukan sebab Boboy tampal gambar berukuran pasport papa kat dashboard, tapi teknik pemanduan CB makin menyerupai Papa!!!

Ohhh... mungkin inilah yang dikatakan bapak borek anak rintik. Jap jap. Tahukan Papa apa maksud borek dan rintik? Tadi Boboy cek khas untuk papa, borek tu bintik-bintik putih pada ayam jantan, kalau rintik pulak, bintik-bintik putih kecil pada ayam. Jadi kalau bapa ayam itu berborek, maka anaknya akan merintik. Gittewwww... Adakah papa faham?

Papa,

Sepertimana Papa yang selalu emosi bila ada pemandu yang memotong sebelah kiri, Boboy juga merasakan rengsanya. Sebagaimana papa sentips bila ada pemandu yang bawak kereta perlahan macam tengah kena isap konek, kini Boboy juga merasakan kesentipannya.

Kini baru Boboy sedar dan faham, memandu adalah satu nikmat. Lagi-lagi kalau boleh bawak laju dan potong 6-7 biji kereta sekali gus. Mata bonus kalau termasuk lori balak 24 tayar. Oh lala... rasanya sungguh memuaskan.

Soalan buat papa:

Tapi pernahkah Papa berlumba dengan kereta Pegawai Penyiasat PDRM?
Boboy pernah! OK, 1-0!

Pernahkan Papa overshoot masa amik selekoh lalu tersadai di kawasan berumput?
Boboy pernah! 2-0!

Pernahkan Papa troll pemandu slow dengan memotong mereka dan memandu slow pula di hadapan mereka sambil gelak setan?
Boboy pernah! 3-0!

Pernahkan Papa langgar bumper kereta Pesona sambil merasakan nikmatnya seperti bermain bumber car di Funfair?
Boboy Pernah! 4-0!

Pernahkan Papa gilis tangan budak sampai hancur?
OK, boboy tak pernah dan Papa pernah.

Fine, Papa menang!

Bye Papa.
Love you muah-muah.

OhSoRandom: Kau Kunci Tiket Sunway Lagoon Mu!


Alkisahnya masa tu CB bekerja di KL. Muda-muda lagi gitu. Baru lepas grad kaann... So masih bergetah, getik, montok semua pakej lengkap la kan... *apa motif muqaddimah ni pun aku tatau laahhh...

U ols semua kan tahu CB ni asalnya gadis kampong sahaja sebelum mentransformkan diri menjadi wanita bekerjaya, berhemah tinggi, semangat patriotic serta sofistikated sepertimana sekarang. Jadi masa tu tak pernahlah pergi Sunway Lagoon... *walhal sampai sekarang pun tak pernah sampai. Setiap kali ajak Rania je, mesti ala-ala tak nak pergi. Motip apa pun tatau la.

SO nak dijadikan cerita, tiba-tibe je ada seorang kawan (panggil dia Nora Danish) bni nak belanja kami ke Sunway Lagoon. Waahh... dah la tiket SL mahal kan.. Kami pun manalah mampu, kemudiannya ada pulak orang nak belanja. Seronok la kaann... CB dan Rania pun setuju la. CB jer yang beria-ia nak pergi, Rania macam sedeehhhh... Aku rasa dia pernah dirogol macam binatang ke apa kat SL masa kecik-kecik? Tapi CB tak kisah u ols, tarik je dia sekali pergi.

Si Nora ni siap datang rumah Rania ni hantar baju bagai. Warna merah. Cantek sebab fit-fit gitu. CB suke baju fit-fit ni. Terasa seksi bila memakainya. *walaupon badan kau tu seksa kaann...

Tatapi itu lah u ols, tuhan adalah sebaik-baik perancang kaann... Tetiba hari sabtu yang sepatutnya kami pergi SL tu, Kajol berjaya ajak CB dan Rania ke walk in interview kat KLCC. Demi masa depan katanya. Masa ni CB pulak yang ala-ala malas nak pergi, tapi Rania very the excited nak pergi interview. Skema sangat ko kan? Boringggg....

So selepas pelbagai alasan direka, Rania pun hantarlah mesej kat Nora Danish cakap kensel. Memang last-last minit la kann... So kami pun ikutlah haluan masing-masing. Nora g SL, CB dan Rania g interview.

Dua tiga hari lepas tu si Nora mesej Rania marah-marah sebab batalkan last minit dan kena bayar ganti rugi! Haiyooo.... CB cakap kat Rania tak apa lah kaann... memang salah kita pun sebab batalkan last minit.

Kaedahnya dia ni tak reti bahasa u ols. Orang cakap petang sikit, petang sikit la. Ni tak nak! Nak urgent katanya! Lepas tu pakai pulak bank-bank yang biaseeee sedehhhh jer. Bank Komuniti anda: BSN! CB pun tak tahu la apa relevannya BSN ni. Setakat agen jualan pin UPU je kott.... *larikkkk
Lagipun bukannya ada CDM berlambak yang BSN punya. Err... BSN ada ke CDM? Kau tau ke CDM tu hapa? Dia ingat CDM tu ada tergantung kat pinggang CB nil eh cucuk bila-bila masa aku nak cucuk? Vhoy la perempuan macam ni.

CB pun gigih la cari CDM kan nak bank in kat dia yang memerlukan duit bayaran ganti rugi serta merta tu. Dah la masa tu mod transport CB adalah MyKi sahaja yer. Yakni My Kaki! Kau tak kesian ke kat CB yang berwajah kampong berjalan-jalan sedehh mencari CDM BSN? Atau kaunter BSN.

Last-last kami dapat tahu bahawa perempuan si Nora tu ajak kami ke Sunway Lagoon sebab ada event MLM! Dia tu ala-ala agent la kan dan kami berdua hekor ni org bawah dia la kaedahnya. Memang lahanat la kan,.. Patut la kau yang tak pernah nak berapa rapat tetiba nak belanja sunway lagoon siap bagi baju free! *dan CB akui, kami berdua (termasuk Rania) memang bengap la sebab tak dapat tangkap kann...

CB tak kisah la kau nak berMLM ke apa. Tapi perlu lah kau nak memnpergunakan gadis sunti dari kampong ni dan kemudia kami siap kena bayar ganti rugi. Entah betul ke tidak kau bayar tiket SL tu guna duit ko. Entah-entah syarikat MLM tu yang bayarkan. Kejis.

Tapi sekarang dia dah kawen suami dan anak da. So CB halalkan dan maafkan sajer kesilapan yang lalu. Tapi sebab CB dah lama tak update blog dan nak cari bahan, CB bahankan lah dia. Larikkkkkkkkkk!

Wednesday, September 12, 2012

OhSoRandom: Paranoid Menggila

Salam u ols,

Kenal lagi ke pemilik blog ni? Hahaha... Lama gila tak update. Bukan apa (sambil belek Buku Alasan Jilid 4 nak pilih alasan apa) dua tiga menjak ni kehidupan CB agak kelam kabut sikit. Bagi yang kenal CB dia tau la. Cuma hari ni baru lega sikit dan ada mood nak menulis. Idea tu dah ada banyak dah CB simpan kat apps Notes iPad (tetap beraksi riak nak beritahu dia ada iPad. Ptuuii!).

Selain daripada iPad, CB juga ada telefon pintar iPhone. Sangat tak perlu pernyataan itu. Sangat kebudak-budakan. Ptuuii! Lantak ar. Esok 12hb waktu Amerika, iPhone 5 dijangka keluar. Walawehh... tak sabar nak tengok meletops ke idok. Kalau meletops, boleh la CB sambar sebijik dua. Kalau tak meletops, pakai je lah iPhone 3G yang dah 4 tahun ni.

Bercakap pasal telefon pintar ni kan, semua mesti ada pasang aplikasi whatsapp kan. Alah, CB tahu korang semua kedekut nak jimat duit kan. Kalau guna SMS kena caj mahal kan so kalu guna whatsapp jimat lah sikit. Boleh mesej banyak-banyak macam chatting kat YM. Pastu bila hantar guna mesej biasa, kau pun lupa dunia, balas banyak-banyak macam chatting kat YM jugak. Sepatah-sepatah. Kaann... Macam CB tak tahu, sebab CB pun sama. Lepas dah hantar baru tau. "Eh ni mesej biasa, kenapa hantar smpai 5 kali. Habisss kredit aku".

Satu lagi pasal whatsapp ni kan kat atas tu dia ada tulis "last online today at XX:XX" "online", "typing..." kan. CB nak tanya lah kan, perlu ke benda tu ada? Contoh situasi:

Situasi 1: "Last online: today at XX:XX"

Slik klik untuk paparan yang lebih memberangsangkan. (sumber: google sajerr)

Geli jugak ehh pasangan bercinta ni. Gedik sangat. Sweet lah apa lah. Wekk wekk.. *tetiber emosional

Mesej hantar pukul 00:01
Pastu si dia last online pun 00:01, maknanya dia dah baca la mesej kita hantar tu.
Tapi pukul 00:03 pun dia tak balas lagi.

CB: Kenapa lambat balas ni? Tengah date ngan jantan lain la tu! Tak guna!

atau

CB: Dah bosan ke dengan aku ni? Tak guna!

Situasi 2: "Last online: today at XX:XX"

Bangun pagi je terus cek telefon.

CB: Semalam wish selamat malam pukul 12.30. Kenapa dia last online pukul 3:00. Mesti selepas chat dengan aku, dia chat pulak dengan jantan lain. Tak gunaaaaa!

Situasi 3: "Online" tapi tak balas mesej

CB: Dia ni mesti tengah galak chat dengan orang lain ni. Tak guna!

Situasi 4: "Typing..." kemudian "online" tanpa ada mesej masuk.

CB: Mesti dia dah taip sesuatu tapi tak berani nak cakap then dia delete semua.  Entah-entah dia nak mintak putus tapi dia takut takk... Tak guna!

Jadi CB cadangkan kat Whatsapp (macamlah dia baca kan) tulis saje "available" atau "not available" bagi mengelakkan orang kuat cemburu dan paranoid macam CB ni sengsara dan menderita akibat perbuatan sendiri. *sejak bilakah CB kuat cemburu?

CB larikkk dulu naaa..
Cik Benang

Wednesday, January 4, 2012

Special: Gaji Tahun 2012 y'als!

Salam semua,


Sekadar berkongsi tarikh gaji kakitangan kerajaan untuk tahun 2012.
Bulan Januari masuk 16hb u ols! Merries skals.


Januari - 16.01.12 - Isnin
Februari - 23.02.12 - Khamis (Bakal dintis sebab kena bayar cukai jalan dan insurans)
Mac - 22.03.12 - Khamis
April - 25.04.12 - Rabu
Mei - 23.05.12 - Rabu (Melancong ke Pulau Tioman bersama Rania)
Jun - 25.06.12 - Isnin (InsyaALLAH akan memulakan hidup berumahtangga baru)
Julai - 25.07.12 - Rabu
Ogos - 13.08.12 - Isnin
September - 25.09.12 - Selasa
Oktober - 22.10.12 - Isnin
November - 06.11.12 - Selasa
Disember - 18.12.12 - Selasa


Gaji-gaji jugak, jangan sampai makan gaji buta.
(Matilah CB pun update blog waktu kerja)