Wednesday, October 10, 2012

Special: Surat Terbuka Untuk Papa II

Assalamualaikum Papa,

Dah lama Boboy tak mengutus surat untuk Papa. Warkah terakhir pun tahun 2010. Tu pun bukan sebab apa, tapi nak carut teknik pemanduan Papa yang berbahaya hatta boleh membuatkan penumpang tersedu pengsan. Kalau Papa nak babuat ulangkaji, sila klik di siniiiiii.... (sengaja tulis siniiiii panjang-panjang sebab CB tahu, pembaca CB ada yang parkinson. Kalau kecik sangat tak leh nak klik.) *sempat lagi kan carut!

Papa,

Sekarang ni dah hampir dua tahun Boboy ada kereta sendiri dan lesen memandu yang sah. Walaupun P sahaja. (Dan hampir 13 tahun memandu tanpa lesen) Huhuhu... Tapi dari hari kehari, setiap kali memandu CB akan teringatkan Papa. Bukan sebab Boboy tampal gambar berukuran pasport papa kat dashboard, tapi teknik pemanduan CB makin menyerupai Papa!!!

Ohhh... mungkin inilah yang dikatakan bapak borek anak rintik. Jap jap. Tahukan Papa apa maksud borek dan rintik? Tadi Boboy cek khas untuk papa, borek tu bintik-bintik putih pada ayam jantan, kalau rintik pulak, bintik-bintik putih kecil pada ayam. Jadi kalau bapa ayam itu berborek, maka anaknya akan merintik. Gittewwww... Adakah papa faham?

Papa,

Sepertimana Papa yang selalu emosi bila ada pemandu yang memotong sebelah kiri, Boboy juga merasakan rengsanya. Sebagaimana papa sentips bila ada pemandu yang bawak kereta perlahan macam tengah kena isap konek, kini Boboy juga merasakan kesentipannya.

Kini baru Boboy sedar dan faham, memandu adalah satu nikmat. Lagi-lagi kalau boleh bawak laju dan potong 6-7 biji kereta sekali gus. Mata bonus kalau termasuk lori balak 24 tayar. Oh lala... rasanya sungguh memuaskan.

Soalan buat papa:

Tapi pernahkah Papa berlumba dengan kereta Pegawai Penyiasat PDRM?
Boboy pernah! OK, 1-0!

Pernahkan Papa overshoot masa amik selekoh lalu tersadai di kawasan berumput?
Boboy pernah! 2-0!

Pernahkan Papa troll pemandu slow dengan memotong mereka dan memandu slow pula di hadapan mereka sambil gelak setan?
Boboy pernah! 3-0!

Pernahkan Papa langgar bumper kereta Pesona sambil merasakan nikmatnya seperti bermain bumber car di Funfair?
Boboy Pernah! 4-0!

Pernahkan Papa gilis tangan budak sampai hancur?
OK, boboy tak pernah dan Papa pernah.

Fine, Papa menang!

Bye Papa.
Love you muah-muah.

OhSoRandom: Kau Kunci Tiket Sunway Lagoon Mu!


Alkisahnya masa tu CB bekerja di KL. Muda-muda lagi gitu. Baru lepas grad kaann... So masih bergetah, getik, montok semua pakej lengkap la kan... *apa motif muqaddimah ni pun aku tatau laahhh...

U ols semua kan tahu CB ni asalnya gadis kampong sahaja sebelum mentransformkan diri menjadi wanita bekerjaya, berhemah tinggi, semangat patriotic serta sofistikated sepertimana sekarang. Jadi masa tu tak pernahlah pergi Sunway Lagoon... *walhal sampai sekarang pun tak pernah sampai. Setiap kali ajak Rania je, mesti ala-ala tak nak pergi. Motip apa pun tatau la.

SO nak dijadikan cerita, tiba-tibe je ada seorang kawan (panggil dia Nora Danish) bni nak belanja kami ke Sunway Lagoon. Waahh... dah la tiket SL mahal kan.. Kami pun manalah mampu, kemudiannya ada pulak orang nak belanja. Seronok la kaann... CB dan Rania pun setuju la. CB jer yang beria-ia nak pergi, Rania macam sedeehhhh... Aku rasa dia pernah dirogol macam binatang ke apa kat SL masa kecik-kecik? Tapi CB tak kisah u ols, tarik je dia sekali pergi.

Si Nora ni siap datang rumah Rania ni hantar baju bagai. Warna merah. Cantek sebab fit-fit gitu. CB suke baju fit-fit ni. Terasa seksi bila memakainya. *walaupon badan kau tu seksa kaann...

Tatapi itu lah u ols, tuhan adalah sebaik-baik perancang kaann... Tetiba hari sabtu yang sepatutnya kami pergi SL tu, Kajol berjaya ajak CB dan Rania ke walk in interview kat KLCC. Demi masa depan katanya. Masa ni CB pulak yang ala-ala malas nak pergi, tapi Rania very the excited nak pergi interview. Skema sangat ko kan? Boringggg....

So selepas pelbagai alasan direka, Rania pun hantarlah mesej kat Nora Danish cakap kensel. Memang last-last minit la kann... So kami pun ikutlah haluan masing-masing. Nora g SL, CB dan Rania g interview.

Dua tiga hari lepas tu si Nora mesej Rania marah-marah sebab batalkan last minit dan kena bayar ganti rugi! Haiyooo.... CB cakap kat Rania tak apa lah kaann... memang salah kita pun sebab batalkan last minit.

Kaedahnya dia ni tak reti bahasa u ols. Orang cakap petang sikit, petang sikit la. Ni tak nak! Nak urgent katanya! Lepas tu pakai pulak bank-bank yang biaseeee sedehhhh jer. Bank Komuniti anda: BSN! CB pun tak tahu la apa relevannya BSN ni. Setakat agen jualan pin UPU je kott.... *larikkkk
Lagipun bukannya ada CDM berlambak yang BSN punya. Err... BSN ada ke CDM? Kau tau ke CDM tu hapa? Dia ingat CDM tu ada tergantung kat pinggang CB nil eh cucuk bila-bila masa aku nak cucuk? Vhoy la perempuan macam ni.

CB pun gigih la cari CDM kan nak bank in kat dia yang memerlukan duit bayaran ganti rugi serta merta tu. Dah la masa tu mod transport CB adalah MyKi sahaja yer. Yakni My Kaki! Kau tak kesian ke kat CB yang berwajah kampong berjalan-jalan sedehh mencari CDM BSN? Atau kaunter BSN.

Last-last kami dapat tahu bahawa perempuan si Nora tu ajak kami ke Sunway Lagoon sebab ada event MLM! Dia tu ala-ala agent la kan dan kami berdua hekor ni org bawah dia la kaedahnya. Memang lahanat la kan,.. Patut la kau yang tak pernah nak berapa rapat tetiba nak belanja sunway lagoon siap bagi baju free! *dan CB akui, kami berdua (termasuk Rania) memang bengap la sebab tak dapat tangkap kann...

CB tak kisah la kau nak berMLM ke apa. Tapi perlu lah kau nak memnpergunakan gadis sunti dari kampong ni dan kemudia kami siap kena bayar ganti rugi. Entah betul ke tidak kau bayar tiket SL tu guna duit ko. Entah-entah syarikat MLM tu yang bayarkan. Kejis.

Tapi sekarang dia dah kawen suami dan anak da. So CB halalkan dan maafkan sajer kesilapan yang lalu. Tapi sebab CB dah lama tak update blog dan nak cari bahan, CB bahankan lah dia. Larikkkkkkkkkk!